Το ιστορικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στις 08:45 το πρωί. (Φωτό: Andro.gr).

Το χιόνι έπεφτε πυκνό όλη νύχτα στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου είχε πάνω από δέκα χρόνια να το «στρώσει». Κι από την ώρα που ξημέρωσε σήμερα Τρίτη 16 Φεβρουαρίου γύρω στις 7 το πρωί, λίγοι Αθηναίοι κατέβηκαν να βάλουν μπρος τα αυτοκίνητα τους για να πάνε στις δουλειές τους.

Περνώντας μπροστά από το κτίριο του REX, για μια στιγμή η Αθήνα άστραψε σαν το Μανχάταν μέσα από το τζάμι.

Στα στενά των Άνω Πετραλώνων ήταν πάντως περισσότεροι εκείνοι που χάζευαν τις νιφάδες ή έβγαζαν φωτογραφίες. Μαζί και μερικά παιδιά που είχαν ξυπνήσει για την τηλεκπαιδευτική συνεδρία των 8 ή των 9 και τυλίγοντας γρήγορα ένα κασκόλ γύρω από το λαιμό, έτρεξαν έξω για να δουν το χιόνι. Ένα κοριτσάκι πήρε μια γερή τούφα χιονιού από  μια νερατζιά και το έκανε μια χαψιά μπροστά μας γελώντας.

Αριστερά, εσάνς Νέας Υόρκης. Δεξιά, κάτι από ανατολικό Βερολίνο. (Φωτό: Andro.gr).

Στην οδό Πειραιώς τα αυτοκίνητα κινούνταν αργά προς την Ομόνοια. Αρκετά φορούσαν ήδη αλυσίδες στους μπροστινούς τροχούς ή και αυτά τα νέα «κουβερτάκια» για τις ρόδες. Περνώντας μπροστά από το κτίριο του REX, για μια στιγμή η Αθήνα άστραψε σαν το Μανχάταν μέσα από το τζάμι: Λευκό χιόνι, κίτρινα ταξί και ένας μίνι αρ ντεκό «ουρανοξύστης» του μεσοπολέμου.

Τα συνήθως γεμάτα από νωρίς πάρκινγκ του κέντρου, άδεια και χιονισμένα. (Φωτό: Andro.gr).

Στην πλατεία Ομονοίας το γκαζόν είχε καλυφθεί ολοκληρωτικά με χιόνι κι ο πίδακας του συντριβανιού ανάβλυζε σαν κάποιο γκέηζερ μέσα από τον πάγο. Μετανάστες με σκουφιά έβγαζαν selfies για να τις στείλουν στο σπίτι τους στην Ασία ή στα ξαδέρφια τους στο -επίσης χιονισμένο- Όσλο. Και κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί στο κέντρο: Ένα εκχιονιστικό μηχάνημα με τον πορτοκαλί φάρο του να ανεβαίνει τη Σταδίου και να φτυαρίζει το χιόνι στα δεξιά του δρόμου.

Ο πάγκος του υπαίθριου μανάβη, χιονισμένος. Σήμερα δεν θα βγει για δουλειά. (Φωτό: Andro.gr).

Στα Εξάρχεια επικρατούσε ησυχία και το χιόνι έπεφτε βουβό, ολόγυρα. Τα υπαίθρια πάρκινγκ που γεμίζουν από νωρίς ήταν άδεια και στρωμένα με λευκά «παπλώματα». Το βλέμμα μας τράβηξε η φωτισμένη επιγραφή «πιροσκί» στη γωνία Σόλωνος και Μαυρομιχάλη. Καθώς πλησιάσαμε, από την ανοικτή πόρτα έβγαινε ζεστασιά μπλεγμένη με μυρωδιές τηγανητού ζυμαριού, κι ακούσαμε τις κυρίες που έχουν το μαγαζί να κουβεντιάζουν -τόσο ταιριαστά- στα ρώσικα. Λιγο πιο κάτω, μια κόκκινη επιγραφή των θρυλικών καμερών Leica μας ταξίδεψε νοερά από τη Μόσχα στο πρώην ανατολικό Βερολίνο.

Σχεδόν απ’άκρη σ’άκρη, η Πανεπιστημίου είχε μετατραπεί σε μια γκραβούρα εποχής.

Αριστερά, ο αδριάντας του Γλαδστώνος. Δεξιά, η στάση του μετρό. (Φωτό: Andro.gr).

Γλιστρώντας στο πεζοδρόμιο, φτάσαμε μπρος στην Αθηναϊκή τριλογία. Χιονισμένος ο αδριάντας του Παναγή Βαλλιάνου μπρος στην Εθνική Βιβλιοθήκη, χιονισμένος ο Γλάδστων στα προπύλαια του Πανεπιστημίου, χιονισμένα κυπαρίσσια και στάσεις λεωφορείων. Χιονισμένη και η πρόμαχος Αθηνά με την ασπίδα και το δόρυ της, πάνω στη μαρμάρινη στήλη της, στο κτίριο της Ακαδημίας.

Το Πανεπιστήμιο όπως δεν το είχαμε δει για πάνω από 10 χρόνια. (Φωτό: Andro.gr).

Σχεδόν απ’άκρη σ’άκρη όπου έβλεπε το μάτι σου, η Πανεπιστημίου είχε μετατραπεί σε μια γκραβούρα εποχής. Και από πίσω, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, με τον Παλαμά σκεπτόμενο στον κήπο, θαρρείς ακόμα πιο γυρτό και συνοφρυωμένο, από το βάρος του χιονιού στην πλάτη και στα φρύδια του.

Ένας συνάνθρωπος μας στο πεζοδρόμιο της Ιπποκράτους, δίπλα στο θέατρο ΓΚΛΟΡΙΑ. Καλέσαμε αμέσως τις υπηρεσίες του Δήμου. (Φωτό: Andro.gr).

1595 είναι η γραμμή του Δήμου Αθηναίων για να ειδοποιήσετε αν δείτε κάποιον συνάνθρωπο μας, αβοήθητο στο δρόμο.

Αγάλματα ανθρώπων, αλλά και παγωμένοι άνθρωποι – αγάλματα: Ένας άστεγος κείτονταν μπρος στο θέατρο ΓΚΛΟΡΙΑ. Δίπλα του, ανοικτή η θήκη της κουβέρτας που κάποιος του έδωσε μέσα στη νύχτα. Καλέσαμε τη γραμμή του Δήμου 1595 και τους ειδοποιήσαμε. Μας διαβεβαίωσαν ότι θα του παράσχουν άμεση βοήθεια. Να το επαναλάβουμε, έστω και γραπτώς: 1595 είναι η γραμμή του Δήμου Αθηναίων για να καλέσετε αν δείτε κάποιον συνάνθρωπο μας, αβοήθητο στο δρόμο. Για την υπόλοιπη χώρα, ο αριθμός είναι το 197.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top