Χάρη σ’ αυτόν η Ρεμς έχει ήδη σώσει την παρτίδα της παραμονής (φωτογραφία: diariodetabasco.mx).

Το να είναι 14 αγώνες αήττητη η Παρί Σεν Ζερμέν το λες και λογικό. Δεν είναι! Το αυτό ισχύει για την Μαρσέιγ ή την Λανς που ακολουθούν κατά πόδας την παρέα του Μέσι, του Εμπαπέ και του Νεϊμάρ. Τι παράξενο: ούτε κι αυτές δηλώνουν «άσπιλες» από ήττα στους τελευταίους τους αγώνες.

Αν υπάρχει μια ομάδα στη φετινή Ligue 1 της Γαλλίας που συνιστά το απόλυτο παράδειγμα της ευχάριστης έκπληξης και του πες-μας-πώς-το-κάνεις, αυτή δεν μπορεί παρά να είναι η Ρεμς. Για μια ομάδα που κείται στην 10η θέση της κατάταξης, να μετράει ήδη 14 σερί αγώνες αήττητη, το λες και μέγιστο κατόρθωμα.

Αυτός ο άνθρωπος δεν πρόλαβε να παίξει καν ουσιαστική μπάλα κι από πιτσιρικάς αποφάσισε να προπονεί αντί να αγωνίζεται.

Είναι, δε, η ομάδα με τις περισσότερες ισοπαλίες (12) στο πρωτάθλημα. Εξου και η αήττητη πορεία της δεν μεταφράζεται σε μια κάποια υψηλότερη θέση. Aλλά και πάλι, εδώ μιλάμε για μια ομάδα που έχει μετατρέψει το low budget story σε success story. Αν, πάντως, έχει όνομα και… διεύθυνση αυτή η πορεία, τότε δεν μπορεί να παρά να έχει αυτό του προπονητή της, του William Still.

Από νωρίς αποφάσισε πως προτιμάει τη θέση του προπονητή από εκείνη του παίκτη (φωτογραφία: Jimmy Bolcina / Photo News).

Άγνωστος, είπατε; Εντελώς. Πιο άγνωστος δεν γίνεται. Και πιο παράξενο «φρούτο», επίσης. Μόλις 30 ετών, γεννημένος στο Βέλγιο και με προπονητική καριέρα που ξεκίνησε από το 2011. Μάλιστα, αυτός ο άνθρωπος δεν πρόλαβε να παίξει καν ουσιαστική μπάλα κι από πιτσιρικάς αποφάσισε να προπονεί αντί να αγωνίζεται.

Τα ηνία της Ρεμς τα ανέλαβε στις 13 Οκτωβρίου 2022, οπότε και η ομάδα έδιωξε τον Όσκαρ Γκαρθία. Τότε απευθύνθηκαν στον βοηθό του, τον William Still. Φαινόταν μια λύση ανάγκης, έως να βρεθεί κάποιος άλλος. Έλα, όμως, που ο Still ξεκίνησε ένα σερί επιτυχημένων πέντε αγώνων και υποχρέωσε τη διοίκηση της ομάδας να του κάνει συμβόλαιο έως το τέλος της σεζόν. Τώρα που το σερί έχει φτάσει στους 14 αγώνες μάλλον θα πρέπει να τον κρατήσουν για περισσότερο.

Στα 17 του αποφασίζει να εγκαταλείψει τη δράση στην τοπική Βαβρ Λιμάλ και αποφασίζει να γίνει προπονητής.

Eίναι περιττό να τονιστεί πως οι δημοσιογράφοι στη Γαλλία κι αλλού (αψευδής μάρτυρας αυτό το κείμενο) άρχισαν να ψάχνουν από πού κρατάει η σκούφια του Still και τι ακριβώς είναι αυτός ο προπονητής-φαινόμενο. Ολα ξεκίνησαν, λοιπόν, όταν οι γονείς του Still έφυγαν από την Αγγλία με προορισμό το Βέλγιο για να βρουν καλύτερες δουλειές.

Ούτε που του φαίνεται πως είναι προπονητής. Κι όμως, είναι (φωτογραφία: stadiumastro.com).

Εκεί και συγκεκριμένα στο καντόνι της Ουαλωνίας και τον δήμο του Μπρέν Λ’Αλού γεννήθηκαν τα δύο τους παιδιά: ο Έντουαρντ και ο Γουίλιαμ. Ο πρωτότοκος άρχισε να παίζει μπάλα στη γειτονιά, αλλά δεν ήταν και τόσο ένθερμος. Σε αντίθεση με τον μικρό Γουίλιαμ που μπήκε στις ακαδημίες της Σεν Τρούιντεν και κατόπιν σε αυτές της Μονς.

Η μπάλα τριγυρνούσε στην οικογένεια Still με κάθε τρόπο. Τα δύο αδέλφια έπαιζαν με τις ώρες στο Football Manager. Ήταν και οι δύο τους εκκολαπτόμενοι προπονητές και μάνατζερ. Δεν θέλει και πολύ να σου μπει το μικρόβιο.

Οι γνώσεις του θα τον βοηθήσουν να γίνει μεθοδικός. Το Football Manager επινοητικός.

Του Γουίλιαμ, πάντως, του μπήκε για τα καλά. Στα 17 του αποφασίζει να εγκαταλείψει τη δράση στην τοπική Βαβρ Λιμάλ και αποφασίζει να γίνει προπονητής. Εισέρχεται στο αγγλικό Κολέγιο του Μάιερσκαφ και γίνεται βοηθός προπονητή στην Κ-14 της Πρέστον. Μετά την αποφοίτησή του, επιστρέφει στο Βέλγιο και ξεκινάει την ουσιαστική προπονητική του καριέρα.

Πηγαίνει αρχικά στην Σεν Τρούιντεν και γίνεται αναλυτής αγώνων στο προπονητικό stuff. Οι γνώσεις του θα τον βοηθήσουν να γίνει μεθοδικός. Το Football Manager επινοητικός. Ο τότε προπονητής του συλλόγου, Γιανίκ Φερέρα, βλέπει τον ταλέντο του και τον χρίζει βοηθό του. Αργότερα θα τον πάρει μαζί του στην Σταντάρ Λιέγης. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην αρχή, αλλά κάποια στιγμή η φθίνουσα πορεία της ομάδας οδηγεί στην απόλυση σύσσωμου του προπονητικού τιμ.

Από υπηρεσιακός, χεντ κόουτς (φωτογραφία: getfootballnewsfrance.com).

Έπειτα από καιρό αναζήτησης, ο Still μεταβαίνει στη Λιρς στη θέση του αναλυτή και βοηθού προπονητή. Η πρόωρη απόλυση του τότε χεντ κόουτς της ομάδας, δίνει στον Still το ελεύθερο να αναλάβει αυτός τις τύχες της. Κάθισε στον πάγκο για οκτώ αγώνες. Αποτέλεσμα: επτά σερί νίκες και μόλις μια ήττα.

Θα έμενε, φυσικά, περισσότερο αλλά δεν είχε στην κατοχή του δίπλωμα προπονητικής UEFA A, οπότε αναγκαστικά υποβαθμίστηκε ξανά στη θέση του βοηθού. Επόμενη στάση για τον Still ήταν η Μπέρσοτ και πάλι της δεύτερης κατηγορίας, αυτή τη φορά στο πλευρό του Στιν Βρεβέν.

Στη Ρεμς στοιχίζει 25 χιλιάδες ευρώ κάθε αγώνα. Τόσο είναι το πρόστιμο που πληρώνει η ομάδα επειδή ο προπονητής της δεν έχει δίπλωμα elite επιπέδου ακόμη.

Στη συνέχεια μεταβαίνει στη Λόκερεν και παίρνει τη θέση του χεντ κόουτς όταν ο Ερνάν Λοσάντα αποφάσισε να μεταβεί στο MLS. Με την ομάδα φτάνει έως την 9η θέση, ενώ όλοι οι παράγοντες του βελγικού πρωταθλήματος αναγνωρίζουν πως ο Still είναι προπονητής με κοφτερό μάτι που ξέρει να διαβάζει τον αντίπαλο.

Επειδή, όμως, οι φιλοδοξίες του ήταν ακόμη μεγαλύτερες, αφήνει το Βέλγιο για τη Γαλλία και την Ρεμς που γίνεται βοηθός προπονητή του τέως προπονητή του Ολυμπιακού, Όσκαρ Γκαρθία. Οταν αποχώρησε ο Γκαρθία, ο Still ανέλαβε για τρίτη φορά στην καριέρα του υπηρεσιακός, ευελπιστώντας να είναι και πάλι επιτυχημένος. Ε, λοιπόν, ήδη τα αποτελέσματα που έχει φέρει η ομάδα του δικαιώνουν τη διοίκηση που τον πίστεψε.

Τι κι αν η ομάδα του πληρώνει πρόστιμο σε κάθε ματς που κάθεται στον πάγκο; (φωτογραφία: madeinfoot.ouest-france.fr).

Ο ίδιος λέει πως αν κάποιος του έλεγε πως στα 30 του θα προπονεί μια ομάδα της Ligue1 θα τον χτυπούσε στο πρόσωπο. Να, όμως, που το κάνει. Στη Ρεμς στοιχίζει 25 χιλιάδες ευρώ κάθε αγώνα. Τόσο είναι το πρόστιμο που πληρώνει η ομάδα επειδή ο προπονητής της δεν έχει δίπλωμα elite επιπέδου ακόμη.

Μικρό το κακό, αν σκεφτεί κανείς πως η Ρεμς φαίνεται να έχει σωθεί από πολύ νωρίς και τώρα κυνηγάει το κάτι παραπάνω. Η ισοπαλία με την Παρί ήταν ένα σπουδαίο παράσημο για την ομάδα και τον Still που φαίνεται πως έμαθε πολλά από το Football Manager, καθώς μετέφερε τις γνώσεις του από το εικονικό περιβάλλον ενός παιχνιδιού στην πραγματικότητα με απόλυτη επιτυχία.

 

Διαβάστε ακόμα: Πέτρος Δεμερτζής. «Αu revoir, παππού Ζανό».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top