Kύριε Μακρόπουλε, καλημέρα σας από την Αθήνα.

Σαν τι καιρό να τους κάνει στο Μπάντεν-Μπάντεν; Ποιος κρυφός πόθος φωλιάζει στη ψυχή ευκλεών ανδρών όταν κάτι σκοτεινά απομεσήμερα της Κυριακής, στενεμένοι στο κοντό ένδυμα της Αθήνας έτσι όπως είναι, αναλογίζονται τις ωραίες ημέρες (ω, οι ευτυχισμένες ημέρες) που πέρασαν στη γερμανική λουτρόπολη;

Περνούν καλά, άραγε, στο Μπάντεν-Μπάντεν; Βγάζουν βόλτα τα κυνηγετικά τους σκυλιά να μυρίσουν τον ρόδινο αχνό του τριφυλλιού; Κάνουν πικ νικ στον Μέλανα Δρυμό; Μήπως δεν έχουν δίκιο οι ντόπιοι που λένε για την πόλη πως είναι «gemutlich» (δηλαδή: ζεστή και άνετη).

Να οδηγείς την φρεσκογυαλισμένη σου Aston Martin είναι μια συναισθηματική δοκιμασία που κάθε άντρας με υψηλόφρονες αρετές θα ήθελε να ζήσει.

Να παίζεις τένις ή γκολφ στο Μπάντεν-Μπάντεν είναι μια παραφορά των αισθήσεων. Να ιππεύεις το καθαρόαιμο άλογό σου στο Μπάντεν-Μπάντεν είναι ένας ευγενής καλλωπισμός στην ασχήμια αυτού του μάταιου κόσμου. Να οδηγείς την φρεσκογυαλισμένη σου Aston Martin είναι μια συναισθηματική δοκιμασία που κάθε άντρας με υψηλόφρονες αρετές θα ήθελε να ζήσει.

Ιδού η νοσταλγική ανάρτηση του Νικόλαου Μακρόπουλου στο Facebook.

Προσωπικά τον καταλαβαίνω απόλυτα τον αντιδήμαρχο της Αθήνας, Νικόλαο Μακρόπουλο. Από το να βαπτίζεις το διψαλέο για απολαύσεις κορμί σου στα νερά της Στυγός είναι προτιμότερο να βουτάς στο νερό των πηγών του Καρακάλα, εντός της πόλης του Μπάντεν-Μπάντεν. Τα δεύτερα έχουν, άλλωστε, και θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ τα πρώτα έχουν τη φοβερή δύναμη ενός σκληρού πεπρωμένου.

Δεν είμαστε όλοι φτιαγμένοι για τα gusto αυτού του υλικού κόσμου. Οι χαρές του χθες γίνονται μνήμες του σήμερα και θλίψεις του αύριο. Τι μας λέει ο ερίτιμος Νικόλαος Μακρόπουλος που δεν μπορούμε να καταλάβουμε εμείς οι ταπεινοί; Σαφές το μήνυμα: αν πρέπει να ονειρεύεσαι, τότε κάνε το όνειρο να είναι grande. Ποτέ μην περιορίζεις του μυαλού σου την ευλάβεια προς την ευχαρίστηση. Γιατί να σκέφτεσαι τότε που οδηγούσες το σαραβαλάκι σου στο δρόμο προς το χωριό σου;

Μήπως ξέχασες ότι κάπου στη μέση της διαδρομής άκουγες έναν επίμονο θόρυβο στη μηχανή, υπόμνηση πως πάλι δεν το πήγες στο συνεργείο, ενώ θα έπρεπε, το ξέρεις ότι θα έπρεπε, αλλά πού χρήματα για να το κάνεις; Μήπως ξέχασες ότι η μυρωδιά της βαρβατίλας του τράγου που έχουν οι γονείς σου  πάντα σου τρυπούσε τα ρουθούνια και ότι ο διαβολεμένος κόκορας δεν σε άφηνε να κοιμηθείς λίγο ακόμη;

Μηπως Κώστας Μπακογιάννης έχει ψωνίσει από σβέρκο με τους αντιδημάρχους του;

Στο Μπάντεν-Μπάντεν τίποτα από όλα αυτά δεν θα υπήρχαν να σε απασχολούν. Ο λεπτός ψίθυρος της εξοχής, ο λεπταίσθητος κρύσταλλος της αυγινής δροσιάς, το λυγμικό ξέσπασμα των αισθήσεων μπρος στο στιλιστικό κάλλος των δρόμων και των δρυμών. Μα, και τι να πει κανείς για την αστική σπιρτάδα των κτιρίων; Στο Μπάντεν-Μπάντεν γίνεσαι αυτομάτως ένας σαμάνος των καλών τρόπων.

Τώρα, βέβαια, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο Κώστας Μπακογιάννης μάλλον έχει ψωνίσει από σβέρκο με τους αντιδημάρχους του. Μία η Κατερίνα Γκαγκάκη που χαχάνιζε με σεξιστικά σχόλια από τηλεοράσεως, μία η Αλεξία Έβερτ που μπήκε στο χρονοντούλαπο και θεώρησε πως ζει εποχές Εμφυλίου Πολέμου και μία τώρα ο Μακρόπουλος που ως άλλος Προυστ από το Μασούτης μάρκετ του Μπάντεν-Μπάντεν ξετυλίγει τη δική του μαντλέν, πάει το χάσαμε έτσι το τρένο της Αθήνας.

Αυτός ο Μεγάλος Περίπατος του Μπακογιάννη στη δημαρχία της Αθήνας είναι ολότελα αποκαλυπτικός. Ώρες ώρες σκέφτεσαι με ποιο κριτήριο επιλέγει ένας επικεφαλής τους άμεσους συνεργάτες του και αν ποτέ τους τραβάει το αυτί όταν ψάλλουν κακόηχα. Από την άλλη, είναι και ένα μάθημα για εμάς τους ψηφοφόρους: ποιους διαλέγουμε να ψηφίσουμε και ποιους να «μαυρίσουμε». Στο μεταξύ, σίγουρα τον Νικόλαο Μακρόπουλο τον έχουν ψηφίσει Αθηναίοι που δεν ξέρουν καν πού πέφτει το Μπάντεν-Μπάντεν. Που δεν έχουν φύγει ποτέ πιο μακριά από τα Καμμένα Βούρλα. Αλλά είπαμε: αν είναι να κάνεις όνειρα, κάνε τα μεγάλα.

Ακούμε τον αντίλογο: Είναι κακό να έχεις Aston Martin και μάλιστα να σου λείπει; Ουδόλως. Απλά, ο έχων μια Aston Martin δεν το διαλαλεί. Στοιχειώδεις κανόνες καλού γούστου, αγαπητέ μου Τζέημς (φαίνεται ότι το αυτοκίνητο του αντιδημάρχου είναι η περίφημη DB5 του Τζέημς Μποντ στο Goldfinger). Ειδικά αν δεν είσαι κινηματογραφικός ήρωας αλλά πολιτικό πρόσωπο, και μάλιστα ταγμένος να υπηρετείς μια τόσο προβληματική πόλη όπως η Αθήνα.

 

Διαβάστε ακόμα: Έτσι θα «κρατήσουν οι χοροί» για το «Ελλάδα 2021»; Να μας λείπει.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top