15055854_10154940378979238_3730562234053257868_n

Φωτογραφία του Pete Souza από την επίσημη σελίδα του Λευκού Οίκου στο Facebook.

«Βασιλική» υποδοχή επιφυλάξαμε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Όχι μόνο φιλοξενήθηκε στον Αστέρα κάνοντας σεφτέ στους Άραβες ιδιοκτήτες του (επειδή δεν βρέθηκαν 40 Έλληνες να επαναπατρίσουν από 10 εκατ., έκαστος και θα τους έμενε και η βίλα, 20 εκατ. η καθεμία) αλλά επίσης εκμηδενίσαμε προς τιμήν του και τις αποστάσεις θάλασσας-κέντρου, στερώντας του έτσι όμως την αδρεναλίνη του roller-coaster των αθηναϊκών δρόμων, όπως μόνο οι Έλληνες οδηγοί ξέρουμε να προσφέρουμε.

Άναυδος έμεινε μπαίνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, το πρώην Παλάτι ως γνωστόν, και απορημένος ρώτησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν κατοικούσε εκεί, προφανώς εξαιτίας του δυσανάλογου του πρώην παλατιού (όχι με τον συγκεκριμένο Πρόεδρο-no pun intended), αλλά με το θεσμό αυτό της μικρής (χρεωκοπημένης) χώρας. Σεμνότατος ο κ. Παυλόπουλος του απάντησε ότι δεν κατοικεί εκεί, αλλά στην δική του κατοικία και βέβαια θα απόρησε ακόμη περισσότερο ο κ. Ομπάμα, γιατί ο Έλληνας Πρόεδρος να συντηρεί δύο κατοικίες, λίγα μέτρα η μία από την άλλη, γιατί ένα τέτοιο τεράστιο κτίριο να μην έχει στην πραγματικότητα καμία χρήση και να πληρώνει ο «έλλειμμας» όχι μόνο τη συντήρησή του, αλλά και μία ολόκληρη Προεδρική Φρουρά, τσάμπα τουριστική ατραξιόν, η οποία φυλάσσει ένα άδειο κτίριο, το οποίο μπορούσε να ήταν Μουσείο Δημοκρατίας (που είμαστε και η γενέτειρα της) να κόβει και κανένα εισιτήριο υπέρ των άπορων Ελλήνων.

Οκτώ χρόνια μετά την εκλογή του αποφάσισε να μας επισκεφθεί, εγκαινιάζοντας έτσι τη νέα του καριέρα ως διεθνής διαμεσολαβητής για το χρέος (με speaker’s fee), ενώ ως ενεργός Πρόεδρος, απλώς παρατηρούσε τα funds να κερδοσκοπούν ασύστολα πάνω στο Grexit.

Εκεί μάλλον κατάλαβε το ελληνικό παράδοξο, όπως και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα διέμενε ο ίδιος κανονικά χωρίς επιπλέον κόστος, αν οι Έλληνες Πρωθυπουργοί δεν είχαν κάνει «κατάληψη» του κληροδοτήματος αυτού, που προοριζόταν για φιλοξενία υψηλών προσώπων και βέβαια στο Μέγαρο (της διαπλοκής). Και ενώ σίγουρα εντυπωσιάστηκε από το νεόδμητο ΙΣΝ, λίγο μπορεί να φανταστεί ότι, μόλις περιέλθει στο ελληνικό Δημόσιο, πιθανότατα θα έχει και αυτό την τύχη των άλλων δημόσιων κτιρίων, όπως αυτό του ΕΜΠ, το οποίο καταλλήλως περιποιήθηκαν με «κοκτέιλ» και χθες οι «γνωστοί-άγνωστοι» μπαχαλάκηδες, εκφράζοντας έτσι ελεύθερα τα δημοκρατικά τους συναισθήματα.

Οκτώ χρόνια μετά την εκλογή του ως Πρόεδρος και επτά χρόνια μετά την απαρχή της συνεχιζόμενης ελληνικής κρίσης, έλαβε λοιπόν την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία να μας επισκεφθεί, εγκαινιάζοντας έτσι τη νέα του καριέρα ως διεθνής διαμεσολαβητής για το χρέος (με speaker’s fee) υποθέτω, ενώ βέβαια ως ενεργός Πρόεδρος απλώς παρατηρούσε τα funds να κερδοσκοπούν ασύστολα πάνω στο Grexit, χωρίς να μπορεί να κάνει το παραμικρό. Όπως και για τις αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας, οι οποίες ως γνωστόν έχουν παγώσει εδώ και δεκαετίες και τις οποίες δεσμεύτηκε (τώρα που μπορεί) να προκαλέσει (επ’ αμοιβή υποθέτω).

Τώρα λοιπόν που μπορεί – εμείς τι άλλο να του ευχηθούμε παρά καλή επιτυχία στην νέα του σταδιοδρομία και βέβαια για τις συνομιλίες του με την κυφωτική Καγκελάριο, «Πρόσωπο της Χρονιάς» πέρυσι από το περιοδικό ΤΙΜΕ. Αλλά πόσο έρχεται άραγε το «budget» της διαφημιστικής αυτής επίσκεψης του απερχόμενου Προέδρου; Και btw μπορούμε να μην τον αναφέρουμε ως «πλανητάρχη», γιατί είμαστε ο μόνος λαός στον πλανήτη (και στους άλλους) που το κάνει αυτό και είναι ολίγον τι γραφικόν…

 

Διαβάστε ακόμα: Μπαράκ, Παιδεία, Μπανανία

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top