Ο Μπέρνι Σάντερς παραμένει ένα ξεχωριστό πολιτικό κεφάλαιο στις ΗΠΑ (Φωτογραφία: Michael Brochstein/Sopa Images/REX/Shutterstock).

O Mπέρνι Σάντερς δεν κατάφερε ποτέ να πάρει «κεφάλι» στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα, έως εκ τούτου ο δρόμος για το Οβάλ Γραφείο και, ενδεχομένως, μια διαφορετική πολιτική από τις ΗΠΑ, είναι πράγματα από χέρι χαμένα. Πλέον, ο συμπαθής γερουσιαστής και ακτιβιστής έχει αντίπαλο τον χρόνο και όχι το πολιτικό σύστημα.

Σήμερα κλείνει τα 80 του χρόνια (γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1941) και μπορεί να δείχνει ακόμη ακμαίος, εντούτοις δεν θα μπορέσει να μπει ξανά σε μια κοπιώδη προεκλογική μάχη. Ακόμη κι έτσι, όμως, είναι μια ιερατική μορφή για τα αμερικανικά πολιτικά πράγματα.

Ενας Νέστορας της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, με τον οποίο ακόμη κι αν διαφωνεί κανείς, δεν γίνεται να μην του προσμετρήσει το ότι διακατέχεται από μια πολιτική αθωότητα που δεν βρίσκεις εύκολα στις μέρες μας σε πολιτικούς ταγούς.

Οι ιδέες του, δε, μπορεί να είναι αρκετά προωθητικές ορισμένες φορές, όμως, στη βάση τους έχουν ως μέτρο την ισότητα, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Πώς να διαφωνήσεις με κάτι τέτοιο; Για του λόγου το αληθές, σταχυολογήσαμε δέκα από τις πλέον χαρακτηριστικές δηλώσεις του που σκιαγραφούν το πολιτικό του credo.

«Τα προβλήματα δεν ήρθαν από τον ουρανό. Δημιουργούνται από κακές ανθρώπινες αποφάσεις. Οι καλές ανθρώπινες αποφάσεις μπορούν να τα αλλάξουν».

Το λέει ακόμη η καρδιά του (Φωτογραφία: Charlie Neibergall/AP/Shutterstock).

– «Επιτρέψτε μου να κάνω τη ριζοσπαστική δήλωση ότι δεν πιστεύω ότι μπορείτε να πείτε κάτι βαθυστόχαστο στους 140 χαρακτήρες που αποτελούν ένα tweet».

– «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν ήρθαν από τον ουρανό. Δημιουργούνται από κακές ανθρώπινες αποφάσεις. Οι καλές ανθρώπινες αποφάσεις μπορούν να τα αλλάξουν».

– «Όταν μιλάμε για δικαιοσύνη, πρέπει, κατά την άποψή μου, να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη όταν τόσο λίγοι έχουν τόσα πολλά και τόσοι πολλοί έχουν τόσο λίγα. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, και θέλω να το ακούσετε ξεκάθαρα, όταν το ένα δέκατο του 1%-όχι το 1%, το ένα δέκατο του 1%-σήμερα στην Αμερική κατέχει σχεδόν τόσο πλούτο όσο και το υπόλοιπο 90%».

– «Ισως είναι ριζοσπαστική ως ιδέα, αλλά πιστεύω ότι η εργασία πρέπει να τραβήξει τους εργαζόμενους από τη φτώχεια – όχι να τους κρατήσει σε αυτήν».

– «Η ανισότητα, η διαφθορά, η ολιγαρχία και ο αυταρχισμός είναι αδιαχώριστα μεταξύ τους. Πρέπει να κατανοηθούν ως μέρος του ίδιου συστήματος και να πολεμηθούν με τον ίδιο τρόπο».

«Οταν μιλάω για δημοκρατικό σοσιαλισμό δεν κοιτάζω προς τη Βενεζουέλα. Κοιτάζω χώρες όπως η Δανία».

– «Η Αγία Γραφή, και σχεδόν κάθε μεγάλη θρησκεία στη γη, έχει έναν όρο για αυτήν την πρακτική: Ονομάζεται ”τοκογλυφία”. Στην Θεία Κωμωδία, ο Δάντης επιφύλασσε μια ξεχωριστή θέση στον έβδομο κύκλο της κόλασης για τα άτομα που χρεώνουν τοκογλυφικά επιτόκια».

– «Ο καπιταλισμός κάνει πολλά πράγματα πολύ καλά: βοηθά στη δημιουργία επιχειρηματικού πνεύματος · δίνει κίνητρα στους ανθρώπους να βρουν νέες ιδέες και αυτό είναι καλό».

– «Οταν μιλάω για δημοκρατικό σοσιαλισμό δεν κοιτάζω προς τη Βενεζουέλα. Δεν κοιτάζω προς την Κούβα. Κοιτάζω χώρες όπως η Δανία και η Σουηδία».

– Οταν πηγαίνετε στη δημόσια βιβλιοθήκη σας ή όταν καλείτε την πυροσβεστική ή την αστυνομία, σε τι νομίζετε ότι αναφέρεστε; Αυτά είναι σοσιαλιστικοί θεσμοί».

– «Ναι, γινόμαστε πιο δυνατοί όταν άνδρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, ομοφυλόφιλοι και ετεροφυλόφιλοι, γηγενείς και μετανάστες παλεύουν μαζί για να δημιουργήσουν το είδος της χώρας που όλοι γνωρίζουμε ότι μπορούμε να γίνουμε».

 

 

Διαβάστε ακόμα, Πρίγκιπας Φίλιππος: Οι 10 πιο «γαϊδουρινές» ατάκες του. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top