Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η δημόσια παιδεία είναι κάμερες μέσα στις αίθουσες ( Nick Paleologos / SOOC).

Όπως συμβαίνει πάντα με τους αστικούς και τους πολιτικούς μύθους, ουδείς μπορεί να θυμηθεί πώς ξεκίνησε να λέγεται δεξιά και αριστερά ότι η Νίκη Κεραμέως θα αποτελούσε ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη Νέα Δημοκρατία. Κάτι σαν την Ντόρα Μπακογιάννη της νέας εποχής. Κι όλα αυτά πριν καν αναλάβει κάποιο δημόσιο πόστο για να διαπιστώσουμε εμπράκτως αν επιβεβαιώνεται η προφητεία. Τώρα, το βλέπουμε.

Προφανώς και ως υπουργός Παιδείας δεν ελέγχεται για πλείστες όσες λανθασμένες ενέργειες του παρελθόντος. Δεν τίθεται θέμα να πεταχτεί στο πυρ στο εξώτερο. Ούτε είναι η λιγότερο επιτυχημένη υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ορισμένες φορές, όμως, κάτι δεν λειτουργεί σωστά είτε στη δημόσια εικόνα της (αυτή που θέλει να περάσει) είτε στις αποφάσεις της.

Για να γίνει πράξη το μέτρο θα χρειαστούν κονδύλια που είναι αδύνατο να έχει στα χέρια της η υπουργός.

Η απόφασή της να βάλει κάμερες στις σχολικές αίθουσες έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τη διδασκαλία σε real time και οι μαθητές που δεν θα προσέλθουν στα σχολεία, αγγίζει και ξεπερνάει τα όρια του θέτει εξαρχής ο σχολικός κανονισμός. Υπάρχει ένα τυπικό μέρος και ένα ηθικό.

Το τυπικό, έτσι όπως λέγεται από το υπουργείο, είναι ότι το μέτρο θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Οσο κρατάει η πανδημία. Ναι, αλλά ουδείς μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει. Επομένως, το ουδέν μονιμότερου του προσωρινού, αίφνης, αναφύεται ως εύλογο αντεπιχείρημα. Επιπροσθέτως, μάλλον η υπουργός δεν αντιλαμβάνεται ότι για να γίνει πράξη το μέτρο θα χρειαστούν κονδύλια που είναι αδύνατο να έχει στα χέρια της. Τη στιγμή, μάλιστα, που η δημόσια παιδεία έχει πιο σημαντικές άμεσες ανάγκες προς κάλυψη.

Ποιος θα παρακολουθεί αυτές τις εικόνες; Μόνο οι μαθητές από τα σπίτια τους; Ποιος το εξασφαλίζει αυτό;

Υπάρχει, όμως, και το ηθικό μέρος που φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται. Το τι συμβαίνει μέσα σε μια αίθουσα, αν δεν μιλάμε φυσικά για σκηνές παραβατικότητας, οφείλει να μένει μέσα στην αίθουσα μεταξύ των μαθητών και του καθηγητή. Η αίθουσα οφείλει να είναι ένας γόνιμος χώρος αλληλεπίδρασης μεταξύ του διδάσκοντα και του διδασκόμενου. Αυτό μπορεί να οικοδομηθεί με όρους συνάφειας και εμπιστοσύνης. Να ξέρουν άπαντες πως δεν υπάρχει ένας υπέρτατος κριτής που στο τέλος της ημέρας θα βαθμολογήσει ακόμη κι ένα απλό ρουθούνισμα.

Ποιος θα παρακολουθεί αυτές τις εικόνες; Μόνο οι μαθητές από τα σπίτια τους; Ποιος το εξασφαλίζει αυτό; Δεν είναι φανερό πως οι καθηγητές θα αισθάνονται ανυπεράσπιστοι μπρος σε μια υπερέκθεση που δεν θα την έχουν αποφασίσει μόνοι τους; Επιπροσθέτως, σε ποιο λαγούμι θα κρυφτεί η αυθορμησία των μαθητών; Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με στρατιώτες σε πρωινή αναφορά όπου ακόμη κι ένα τσαλακωμένο πέτο μπορεί να τους στερήσει την έξοδο από τον στρατώνα. Μιλάμε για μικρά παιδιά που βράζει το αίμα τους, που θέλουν να καταπιούν το κάθε λεπτό και που πολλές φορές το μάθημα τους μετατρέπει σε ανήμερα θηριάκια.

Δεν γίνεται να καταλύεται έτσι η ατομικότητα, τα προσωπικά δεδομένα και η αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου με αφορμή τον κορωνοϊό.

Τι ακριβώς θα επιτύχει η Νίκη Κεραμέως μ’ αυτό το μέτρο; Θα κάνει ένα μικρό καλό (στα παιδιά που θα λείπουν από την αίθουσα) και πολλαπλά κακά σε όλους τους υπόλοιπους. Θέλετε να τα βάλουμε όλα αυτά σε ζυγαριά να δούμε προς τα πού γέρνει η παλάντζα; Στις ΗΠΑ που εφαρμόστηκε τοπικά αντίστοιχο μέτρο, αυτό είχε αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Αντί να μετριάσει τη βία εντός των σχολείων την αύξησε διότι έδωσε το άλλοθι στους ακραίους να βαφτίσουν την επιθετικότητά τους, επανάσταση κόντρα στο κατεστημένο. Σας θυμίζει κάτι;

Η τεχνολογία οφείλει να είναι με το μέρος των ανθρώπων και όχι δικαστής, ψυχρό μάτι και big brother. Δεν γίνεται να καταλύεται έτσι η ατομικότητα, τα προσωπικά δεδομένα και η αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου με αφορμή τον κορωνοϊό. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία, αν γίνει συντονισμένα και σωστά, μπορεί να αποδώσει. Ναι, σαφώς δεν συγκρίνεται με την επιτόπια παρακολούθηση του μαθήματος, αλλά στους καιρούς που ζούμε οφείλουμε να αναζητήσουμε την προσφορότερη λύση. Και σίγουρα μια κάμερα πάνω από το κεφάλι σου δεν είναι τέτοια. Αυτό δεν το θέλει ούτε ο θεός ούτε ο διάβολος.

 

Διαβάστε ακόμα: Από τα «μπράβο» στα υπαίθρια πάρτι… Γιατί να είμαστε του ύψους ή του βάθους;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top