1671799-slide-blood-donation-026

Το αίμα δεν ξεχωρίζει κοινωνικές τάξεις, θρησκεία, εθνικότητα, φύλο.

Δεν υπάρχει πιο αντρική κίνηση από το να σηκώσεις το μανίκι, να ανοίξεις τη φλέβα σου και να χαρίσεις αίμα, το δικό σου αίμα, σε έναν άλλον άνθρωπο.

Στο πνεύμα των ημερών: Δεν υπάρχει πιο κόκκινη, πιο ζεστή, πιο χριστουγεννιάτικη χειρονομία!

Είμαι ξαπλωμένος σε μια «σεζ λονγκ» από μελιτζανί ψεύτικο δέρμα. Σφίγγω μια λαστιχένια καρδιά με το λογότυπο της Eθνικής Τράπεζας, ενώ το αίμα τρέχει στο σωληνάκι. Μια ξανθιά νοσοκόμα πλησιάζει. Φοράει άσπρη μπλούζα, μαύρο ζιβάγκο και κόκκινο κραγιόν. Μου αγγίζει το χέρι απαλά, λες και είμαι τραυματίας.

Έξω βρέχει. Από το παράθυρο χαζεύω τα φύλλα της μουριάς που πέφτουν στην οδό Μονής Πετράκη. Τίποτα δεν μοιάζει να έχει αλλάξει στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. από την εποχή που ιδρύθηκε, μέσα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Το μωσαϊκό, η λαδομπογιά, το παλιό ρολόι AEG που κρέμεται από το ταβάνι… Νομίζεις ότι από λεπτό σε λεπτό θα ηχήσουν οι σειρήνες, θα σηκωθούν τα βομβαρδιστικά από το Πολεμικό Μουσείο και οι νοσοκόμες θα αρχίσουν να τρέχουν.

Το αίμα κυλάει, κι εγώ νιώθω με κάποια συγκίνηση και αρκετή αφέλεια το σωληνάκι να με συνδέει με την καρδιά της ταλαίπωρης κοινωνίας μας στην εντατική. Που χτυπάει ακόμα, άρρυθμα, παρά τα απανωτά εμφράγματα. Κάνω μπάι-πας τα σκάνδαλα, τα επεισόδια, τα χρέη και χαμογελάω στη σκέψη ότι το αίμα δεν μπορεί να παραχθεί εργοστασιακά, απαγορεύεται να πουληθεί και μπορεί μόνο να προσφερθεί.

Το αίμα δεν ξεχωρίζει κοινωνικές τάξεις, θρησκεία, εθνικότητα, φύλο. Στο χειρουργείο, το golden boy παίρνει το αίμα του Πακιστανού εργάτη και το αντίστροφο. Η αιμοδοσία είναι μια πράξη αυθεντικά ευγενική.

Γίνεσαι ήρωας για ένα νεογέννητο παιδί, για μια μητέρα, έναν αδελφό, έναν φίλο… Μπορείς να σώσεις ως και τρεις ζωές με μία μόνο αιμοδοσία.

Επιπλέον, αν είσαι εθελοντής αιμοδότης:

-Σε κερνάνε προϊόντα από κάτι αξιολάτρευτα ξεχασμένους προμηθευτές του Δημοσίου (π.χ. χυμός «Λακωνία» – ταιριάζει εξαιρετικά με τη φρυγανιά).

-Με την ευκαιρία, κάνεις ένα γρήγορο τσεκ-απ (πίεση, αιματοκρίτης κ.ά.), ενώ σε περίπτωση που έχεις κάποιο πρόβλημα στο αίμα ή μεταδοτική ασθένεια, θα το βρουν και θα σε ειδοποιήσουν.

-Για όσους τρώνε πολύ κρέας: Πέφτει το επίπεδο του σιδήρου στο αίμα. Αυτό βοηθά σε μια σειρά από προβλήματα, όπως π.χ. στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.

-Ακόμα: Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, οι εθελοντές αιμοδότες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά νοσήματα.

-Μάλιστα, υπάρχει και η άποψη ότι η μερική ανανέωση του αίματος κινητοποιεί και κρατά «σε φόρμα» το μυελό των οστών.

-Και βέβαια, είναι ρομαντικό: Έχεις μια περήφανη δικαιολογία για τα κορίτσια στο γραφείο που ρωτούν για τον επίδεσμο στο μπράτσο σου.

-Παραλίγο να το ξεχάσω: Γίνεσαι ήρωας για ένα νεογέννητο παιδί, για μια μητέρα, έναν αδελφό, έναν φίλο… Μπορείς να σώσεις ως και τρεις ζωές με μία μόνο αιμοδοσία.

Ξέρω ότι πολλοί θέλετε να δώσετε αίμα, αλλά φοβάστε ή –πείτε αλήθεια– βαριέστε τη διαδικασία: Αφήστε τις δικαιολογίες και σηκώστε τα μανίκια!

Ειδικά τώρα, σε περιόδους γιορτών που έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, ενώ παράλληλα η ανάγκη για δωρητές μεγαλώνει και η προσφορά τους μικραίνει.

Το να δώσεις αίμα είναι μια πολύ απλή –«ένα τσιμπηματάκι», όπως λένε– και αρκετά γρήγορη (μισή ώρα) υπόθεση, αρκεί να είσαι υγιής.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι, ειδικά στη χώρα μας, υπάρχει ο απαράδεκτος, ρατσιστικός και αναχρονιστικός  αποκλεισμός όποιου είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977 – τη χρονιά που έπαιζε ακόμα μπάλα ο Πελέ και ο Μανόλης Ανδρόνικος ανακάλυψε τη Βεργίνα. Θα επανέλθουμε επ’ αυτού σε άλλο άρθρο.

Μπορείτε να πάτε σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο. Ακόμα κι αν το αίμα προορίζεται για συγκεκριμένο άτομο, δεν χρειάζεται να σπεύσετε εκεί όπου νοσηλεύεται.

Προτού ανακαλυφθεί η χρήση αντιπηκτικών και η συντήρηση σε ψυγεία, η μετάγγιση του αίματος έπρεπε να γίνεται απευθείας από τον αιμοδότη στον αιμολήπτη. Πολλοί πέθαιναν, και στις δύο άκρες του σωλήνα. Όμως, προοδευτικά, στη δεκαετία του 1910, τελειοποιήθηκε η μέθοδος αιμοληψίας και συντήρησης και δημιουργήθηκαν οι πρώτες τράπεζες αίματος, τις οποίες εφοδιάζουμε σήμερα.

Από τότε πέρασε ένας ολόκληρος αιώνας, στη διάρκεια του οποίου εκατομμύρια άνθρωποι έσωσαν εκατομμύρια ζωές άλλων ανθρώπων, δίνοντας το πιο πολύτιμο τους αγαθό, το αίμα τους, δωρεάν.

Να μια ιδέα για το ωραιότερο δώρο των Χριστουγέννων. Στον εαυτό σας.

Καλά Χριστούγεννα!

 

Διαβάστε ακόμα: Είναι καιρός ν’ αλλάξει ο νόμος για την ιθαγένεια.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top