Ο Μπρετ Κάβανο είναι ο εκλεκτός του Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Πρόεδρος θα χρειαστεί τη στήριξη του δικαστή αρκετά σύντομα. (Photo: Chip Somodevilla/Getty Images)

Η δράση γεννά αντίδραση και τουμπάλιν, έτσι στην πολωμένη Αμερική του 2018 ακόμα και η ακροαματική διαδικασία για την επίκυρωση ενός υποψηφίου για το Ανώτατο Δικαστήριο εξελίσσεται σε διαμαχή που φτάνει στα όρια του εθνικού δημοψηφίσματος για την σεξουαλική παρενόχληση.

Βασικός υπεύθυνος για την πόλωση αυτή, ας μην γελιόμαστε, είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του οποίου η νίκη το 2016 ήταν απότοκος του αισθήματος εκατομμυρίων Αμερικάνων ότι βρίσκονται στο περιθώριο. Αυτό το αίσθημα ο Τραμπ το μετέτρεψε σε φόβο και στην συνέχεια σε ελπίδα για τον πολίτη του Μιζούρι, του Ντελάγουερ, του Ουισκόνσιν ο οποίος δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί χάνει την δουλειά του, γιατί οι γκέι αποκτούν δικαιώματα, γιατί ο κόσμος αλλάζει και δεν μπορεί να τον προλάβει. Πάνω σε αυτούς τους φόβους ο Τραμπ έκτισε το αφήγημα του America First.

Ταυτόχρονα το κίνημα Me Too, ένα κίνημα που γεννήθηκε από γυναίκες που ένιωσαν την ανάγκη να μιλήσουν για τις σεξουαλικές επιθέσεις που βίωναν εξελίσσεται πια σε πολιτικό εργαλείο. Δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι λίγο πριν τις εκλογές κυκλοφορούσαν διάφορες καταγγελίες για την σεξουαλική συμπεριφορά του Τραμπ απέναντι σε διάφορες γυναίκες. Οι φήμες αυτές έριχναν ακόμα περισσότερο νέρο στο μύλο του κινήματος #MeToo. Πολλά έχουν ειπωθεί για τον Τραμπ, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ενδεχομένως αλήθεια, αν δεν έχει αποδειχτεί τίποτα επισήμως.

To Ανώτατο Δικαστήριο είναι η μέκκα των δικαιώματων στην Αμερική, καθώς από εκεί έχουν παρθεί αποφάσεις που άλλαξαν την ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (περί εκτρώσεων κ.α.).

Στα πλαίσια αυτά, ο υπόψηφιος Ανώτατος Δικαστής Μπρέτ Κάβανο και η 51χρονη Κριστίν Μπλέιζι Φορντ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πάλο Αλτο στην Καλιφόρνια που τον κατηγορεί ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά σε μια σχολική γιορτή όταν εκείνος ήταν 17 χρόνων, είναι «θύματα» του ακύρηχτου πολέμου και της πόλωσης που επικρατεί στην Αμερική. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην απέναντι όχθη του Me Too και των καταγγελιών κατά του Κάβανο γεννήθηκε ένα άλλο κίνημα-hashtag το WhyDidntReport, γιατί δηλάδη η Φόρντ δεν κατήγγειλε νωρίτερα τον Κάβανο και το έκανε λίγες μέρες πριν διοριστεί. Αυτός είναι ο λόγος εξάλλου που αρκετοί φιλελεύθεροι Ρεπουμπλικάνοι θα υπερψηφίσουν τον Κάβανο. Οι Δημοκρατικοί έχουν ρίξει το βάρος των προσπαθειών τους στις γυναίκες Γερουσιάστες Σουζάν Κόλλινς και Λίζα Μαρκόφσκι καθώς αυτή την στιγμή για να επικυρωθεί ο Κάβανο χρειάζεται απλά να ψηφίσουν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές υπέρ του σήμερα Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι στην Γερουσία η πλειοψηφία διαμορφώνεται 51-49 υπέρ των Ρεπουμπλικάνων.

Για να εξηγούμαστε, το Ανώτατο Δικαστήριο είναι η μέκκα των δικαιώματων στην Αμερική, καθώς από εκεί έχουν παρθεί αποφάσεις που άλλαξαν την ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (περί εκτρώσεων κ.α.), συνεπώς είναι λογικό η υποψηφιότητα ενός ανθρώπου που θεωρείται υπέρ συντηρητικός, να γεννά αντιδράσεις. Όμως αυτά είναι θέματα που θα έπρεπε να κριθούν στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, της μάχης των ιδεών θα έλεγε κανείς. Πρόσφατα, ο Ιλία Σαπίρο ειδικός σε θέματα Ανωτάτου Δικαστηρίου, του φιλελεύθερου Ινστιτούτο Cato στην Αμερική, ανέφερε «η περίπτωση Κάβανο είναι απόδειξη του τι δεν πάει καλά με την Αμερική, ο άνθρωπος είναι συντηρητικός, η υποψηφιότητα του θα έπρεπε να καταψηφιστεί μόνο αν κάποιος διαφωνεί με τις απόψεις του, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο».

Εξάλλου, η περίπτωση Κάβανο φέρνει στο νου ένα αντίστοιχο σκάνδαλο πριν από 27 χρόνια με τον δικαστή Κλάρενς Τόμας. Ο Τόμας, επιλογή του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου για το Ανώτατο Δικαστήριο, κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση από την τότε υφιστάμενή του Ανίτα Χιλ. Η υπόθεση πήρε τεράστιες διαστάσεις. Ωστόσο, σε μια εποχή όπου κινήματα όπως το #MeToo αποτελούσαν άγνωστες λέξεις, και η πόλωση δεν είχε φτάσει σε τέτοια επίπεδα, ο Τόμας διορίστηκε. Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ο αφρο-Αμερικάνος Τόμας ακόμα και αν διοριστεί ο Κάβανο, θα είναι ο συντηρητικότερος όλων των Ανωτάτων Δικάστων…

 

Διαβάστε ακόμα – Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί η κομψότητα πήρε των ομματιών της. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top