Φρικάρετε με τα δώρα των Χριστουγέννων; Λογικό! (Φωτογραφία: από την ταινία Bad Santa).

Έρχονται Χριστούγεννα, the most wonderful time of the year μέχρι και πρόπερσι. και όσο να πεις, κάποιο δωράκι θα μας κάνουν, κάποιο δωράκι θα κάνουμε. Σήμερα εδώ, σας ανοίγουμε τα μάτια, σας διευκολύνουμε το ψάξιμο, σας σώζουμε από κακοτοπιές και περιττά έξοδα.

«Καλέ δεν ήταν ανάγκη να μπεις σε έξοδα και να χαλάς χρόνο στο ψάξιμο»! Αλλά αφού μπήκες στα έξοδα και χάλασες χρόνο να σκεφτείς, να ψάξεις για δώρο, τουλάχιστον, όσο γίνεται δηλαδή, καλό θα ήταν να είναι ωραίο δώρο. Και τι είναι ένα ωραίο δώρο;

Ένα ωραίο δώρο, κατά τη γνώμη μου, είναι κάτι που Θα σου αρέσει, ιδανικά με ολίγον χιούμορ, κάτι που θα το χαρείς και θα το θυμάσαι. Αν δε, έχει και ωραίο περιτύλιγμα/παρουσίαση, θα το απογειώσει.

Προ κρίσης κυκλοφορούσαν πολύ ωραία, κιμπάρικα δώρα, τσάντες, ρολόγια, μάρκες ουίσκι με πολλά σύμφωνα, ταξίδια, παπούτσια, σπα.

Παλιά, προ κρίσης, το χρήμα έρεε άφθονο και άλλαζε τσέπες με φρενήρεις ρυθμούς. Από την τσέπη του πετυχημένου στην τσέπη του καταστηματάρχη, από την τσέπη του καταστηματάρχη στην τράπεζα, από την τράπεζα στο δάνειο, από την τσέπη της πιστωτικής στην τσέπη του καταναλωτικού καταναλωτή, από εκεί στην τσέπη άλλης επιχείρησης και φτου κι απ’ την αρχή.

Τον καιρό εκείνο λοιπόν, κυκλοφορούσαν πολύ κοντά μου (περνούσαν ξυστά ρε γαμώτο, αλλά δίπλα μου τις περισσότερες φορές) πολύ ωραία, κιμπάρικα δώρα, τσάντες, ρολόγια, μάρκες ουίσκι με πολλά σύμφωνα, ταξίδια, παπούτσια, σπα, που δήλωναν το εκτόπισμα του δωρier και γίνονταν δεκτά με (μέτριο) ενθουσιασμό από τον δωρiee, γιατί απλά τότε πάρα πολλοί έκαναν αρκετά ακριβά δώρα οπότε δεν ήταν κάτι το σπάνιο. Λεφτά υπήρχαν. Μετά την αναδιανομή των υπαρχόντων λεφτών, η κατάσταση στον χώρο του δώρου άλλαξε και επήλθε μια πιο ρεαλιστική κανονικότητα. Θα δεις και τώρα ακριβά δώρα, αλλά δεν θα είναι συχνά προϊόντα ατομικής πρωτοβουλίας, αλλά θα είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας.

Το Μπάτζετ του δώρου 

Ό,τι έχετε ευχαρίστηση. Το μέγεθος μετράει; Εν μέρει. Υπάρχει ανταποδοτικοτητα στα δώρα; Καλώς ή κακώς υπάρχει. Μην είσαι τσίπης. Μην είσαι όμως και πολύ μπρούκλης. Μην κάνεις δώρο εξτραβαγκάντζα σε χώρο και περίγυρο που θα έρθει σε δύσκολη θέση και δεν θα μπορεί ούτε να συμβαδίσει ούτε να ανταποδώσει. Αλλά αν καίγεσαι να είσαι μπρούκλης, κάνε το πριβέ. Αν μαζευτείτε πολλοί και πάρετε κάτι καλό, σιγουρευτείτε ότι θα αρέσει στον αποδέκτη πριν το πάρετε, ή ότι μπορεί να το αλλάξει.

Θα το έβρισκα πρωτότυπο και αστείο να βρω κάτω από το έλατο μια απλώστρα για ρούχα.

Δώρο χρηστικό

Τα χρηστικά δώρα είναι τα αυθόρμητα δώρα, χωρίς οκαζιόν σπέσιαλ ή τα δώρα γενεθλίων. Δεν τα προσφέρεις τα Χριστούγεννα. ‘Ααα περνούσα έξω από ένα μαγαζί Γιούλη μου και θυμήθηκα ότι δεν έχεις αντικολλητικό τηγάνι και να σου πήρα ένα. ΟΧΙ. Pas du tout. Θα το χαρεί; Ντααααξ. Θα το θυμάται; Ναι αλλά με την μετρίως καλή έννοια. Από την άλλη, θα το έβρισκα πρωτότυπο και αστείο να βρω κάτω από το έλατο μια απλώστρα για ρούχα (που ο καλεσμένος θυμόταν ότι η παλιά μου έσπασε) τυλιγμένη όλη με χαρτί περιτυλίγματος.

Προσοχή στο περιτύλιγμα και το περιεχόμενο (Φωτογραφία από την ταινία Four Christmases).

Δώρο μη χρηστικό αλλά τελείως καλοδεχούμενο (η πολυτέλεια του περιττού)

Κάτι που δεν θα έπαιρνες στον εαυτό σου, παρότι θα σου άρεσε, είτε γιατί δεν το χρειάζεσαι και το τσιγκουνεύεσαι η γιατί είναι στο bottom 40 των προτεραιοτήτων σου, αλλά γουστάρεις αν σου το προσφέρουν και πιθανότατα να το έπαιρνες εσύ για κάποιον φίλο.

Κάλτσες κασμιρένιες με δελφίνια που χορεύουν μπαλέτο, γραβάτα με κομμάτια έμμενταλ, ένα σκουφάκι για το κρύο, παντόφλες με φουντίτσες, ένα γαμάτο μαχαίρι για την κουζίνα, ενα κόσμημα, ένα καινούργιο σετ σεντόνια με πολύχρωμες τρομπέτες (μανιτάρια), ένα καλλυντικό ουδέτερο (δες παρακάτω για τα λάθος δώρα και θα καταλάβεις), τέτοια πράγματα, που μπορείς να ζήσεις άνευ αλλά θα σου άρεσε να τα έχεις και αποκλείεται να σου τα αγοράσεις άμεσα.

Δώρο παντελώς άχρηστο

«Μα τι ωραίο cache pot είναι αυτό χρυσή μου, δεν ήταν ανάγκη, τώρα θα πρέπει να πάρω και γλάστρα να βάλω μέσα του». «Σου πήρα μια μέθοδο εκμάθησης πλεξίματος», «καλά, μα πώς με ξέρεις, τρελαίνομαι για πλέξιμο (not)».  «Βρήκα ένα συλλεκτικό δερματόδετο αντίτυπο της Νεότερης Ιστορίας του Τουρκμενιστάν και αμέσως σε σκέφτηκα»(Εσύ κι αν με ξέρεις).

Εντωμεταξύ τα συλλεκτικά είδη είναι πιο ακριβά από τα «του συρμού» και τι τα κάνεις; Τα κοιτάς χωρίς να ακουμπάς, για να μην τα φθείρεις, άντε να τα δείξεις σε κανέναν καλεσμένο μπας και ψαρώσει και πέραν τούτου ουδέν. Μόνο να τα πουλήσεις αν κάποτε τα βαρεθείς ή χρειαστείς λεφτά, που σιγά μην είναι η πρώτη σκέψη σου να σκοτώσεις την δερματόδετη νεότερη ιστορία του Τουρκμενιστάν.

Αν κάνετε δώρο εσώρουχα θα περάσετε ίσως λάθος μήνυμα, ίσως και σωστό μήνυμα.

Το βιβλίο 

Παρά πολύ safe επιλογή, αρκεί ο δωρiee να διαβάζει βιβλία. Αλλιώς θα το αλλάξει. Μην γράφετε αφιέρωση στην πρώτη σελίδα για να μπορεί να το αλλάξει αν θελήσει, εκτός αν θέλετε να του τη σπάσετε.

Δώρο που τελειώνει

Τα δώρα που τελειώνουν είναι ωραία αλλά τελειώνουν. Μπορεί να είναι ένα γαμάτο κρασί ή gin άλλο ηδύποτο, ένα μασάζ (εδώ θα με βρείτε εμένα), ένα γεύμα, όλα ωραία, αλλά τελειώνουν, δηλαδή έχουν μάλλον περιορισμένη υστεροφημία, αλλά θα μου πεις τι πειράζει;

Δώρο ρεζίλι (δεκαετία 80 μέχρι εποχή Ρετιρέ)

Το δώρο ρεζίλι, είναι το δώρο που στο έφερνε ο Νο1 φίλος (όχι ιεραρχικά Νο1) και εσύ το τακτοποιούσες κάπου προσεκτικά και μετά από λίγο καιρό το έκανες συ δώρο στον Νο3, που δεν ήταν ελπίζω στην ίδια παρέα με τον φίλο Νο1. Έχει εκλείψει.

ΛΑΘΟΣ δώρο

Κατοικίδιο, δίσκος βινυλίου (είναι στη μόδα αλλά πρέπει να υπάρχει και πικάπ στο σπίτι για να υποστηριχθείο δίσκος βινυλίου ), cd (μόνο για να περιστέρια στα μπαλκόνια τα χρησιμοποιούμε και αν), εσώρουχα (περνάς ίσως λάθος μήνυμα, ίσως και σωστό μήνυμα), καλλυντικά που υποδηλώνουν ότι κάτι έχεις να καταπολεμήσεις με αυτά (για την ακμή, αντιγηραντική κρέμα, κλπ), κολόνια (εντελώς υποκειμενικό το γούστο της μυρωδιάς), παζλ γιατί τώρα που είσαι άνεργος θα έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο.

Μην κάνετε ποτέ το λάθος να πάτε μαζί με ένα παιδί να διαλέξετε το δώρο του αν δεν είσαι προετοιμασμένος για πιθανή οικονομική αφαίμαξη.

Το δώρο του παιδιού

Τα παιδιά αργά ή γρήγορα, κάποια στιγμή, θα τα έχουν ΟΛΑ τα παιχνίδια, η τουλάχιστον τα SOS κάθε κατηγορίας και κάθε ηλικίας. Και τότε αρχίζουν τα δύσκολα. Οπότε τότε πρέπει να αυτοσχεδιάσεις, να βρεις κάτι πρωτότυπο, οικολογικό ενδεχομένως, με το ρίσκο να μην αρέσει στο παιδί (και τα παιδάκια είναι ειλικρινή τα σκασμένα) και να εξαναγκαστεί να υποκύψει σε ΠΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΗ ΝΟΝΑ ΑΓΓΕΛΕ, ΔΩΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΦΙΛΑΚΙ.

Μην κάνεις ποτέ το λάθος να πάτε μαζί να διαλέξετε το δώρο του αν δεν είσαι προετοιμασμένος για πιθανή οικονομική αφαίμαξη. Επίσης το παιδί δεν εκτιμά πολύ το δώρο ρούχο. Σίγουρα το αγόρι καθόλου, το κορίτσι σε μικρή ηλικία εκτιμά ό,τι έχει παγιέτες επομένως υπάρχει και η εναλλακτική αυτή αντί παιχνιδιού για τα μικρότερα κορίτσια. Η ηλικία ορόσημο-μεταίχμιο είναι η ηλικία που τα βάζεις μπροστά από ένα κατάστημα παιχνιδιών και δεν τρέχουν να μπουν μέσα, κάθονται απέξω, ή όταν τους φέρνουν ένα δώρο από κατάστημα παιχνιδιών και πηγαίνουν να το αλλάξουν και δεν βρίσκουν απολύτως τίποτα. Τότε περνάμε στην φάση που πρέπει να τους πάρουμε είτε ρούχο αλλά με πολλή προσοχή και αναλαμβάνοντας το ρίσκο, είτε γκατζετάκι, το οποίο είναι πανδύσκολο γιατί τα ωραία γκατζετάκια είναι τα ακριβά.

Το δώρο του εφήβου

Το καλύτερο δώρο είναι να τυλίξετε ένα (ή περισσότερα χαρτονομίσματα) σε χαρτί περιτυλίγματος και να κολλήσετε ένα φιόγκο και να του το προσφέρετε. Λίγοι είναι οι ρομαντικοί έφηβοι που θα προτιμήσουν Δώρο. Αν πάλι επιμείνετε να του πάρετε δώρο του εφήβου, καλό είναι να ρωτήσετε, να κάνετε μια έρευνα, να ανατρέξετε στην σχετική βιβλιογραφία, στο Ίνσταγκραμ κλπ διότι πιθανές πρωτοβουλίες που σε εσάς θα φανούν απίθανες, δεν θα τύχουν ενθουσιώδους αντιμετώπισης, ή τέλος πάντων, αν τύχουν επίπλαστης ενθουσιώδους αντιμετώπισης, δεν θα γίνει απόσβεση του δώρου.

Mην πάτε δώρο γλυκά, τούρτα, γλάστρα (με περιεχόμενο, όχι άδεια) ή ουίσκι.

Το δώρο βαριόμουν να σκεφτώ/δεν πρόλαβα, ε, και ντροπή να έρθω με άδεια χέρια

Γλυκά, τούρτα, γλάστρα (με περιεχόμενο, όχι άδεια), ουίσκι. Αλλά καλύτερα όχι.

Δωροεπιταγή

Εύκολο, γλιτώνεις χρόνο και mb σκέψης, αγοράζει ο άλλος ο,τι του γυαλίσει, αλλά εντελώς απρόσωπο και επίσης ξεπέτα. Οριακά σαν ουίσκι από ζαχαροπλαστείο. Είναι όπως παλιά που έλεγαν οι πρόγονοί μας, πάρε και 1 μνα να κεράσεις την κοπέλα σου μια πάστα σοκολατίνα στην πλατεία. Θα θυμάται κανείς αυτή τη ρημαδομνά; Όχι βέβαια. Οπότε αν έχεις χρόνο πάρε κάτι που να έχει 3 διαστάσεις, να τυλίγεται, και ας το αλλάξει μετά ο δωριee.

Η αντίδραση όταν ανοίγεις το δώρο

Αν δεν είσαι παιδί, προσδοκούμε να ξετρελαθείς με το δώρο η να κάνεις ότι ξετρελάθηκες.

Το περιτύλιγμα

Το περιτύλιγμα είναι η μισή αρχοντιά. Το περιτύλιγμα είναι τέχνη. Πάντα όταν σκέφτομαι περιτύλιγμα δώρο μου έρχεται στο νου η σκηνή του love actually που ο Rowan Atkinson συσκευάζει περίτεχνα αλλά απελπιστικά αργά ένα κόσμημα που διάλεξε ο Alan Rickman, και βάζει μέσα/πάνω τα πάντα όλα και το αποτέλεσμα είναι φανταστικό.

Όλα τα δώρα, ανεξαρτήτως σχήματος (εκτός από την απλώστρα), έχω καταλήξει μετά από πολλές χριστουγεννιάτικες ταινίες, ότι πρέπει να μπαίνουν σε κουτί ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, άντε το πολύ πολύ κυλινδρικό. Γιατί στο άκουσμα της λέξης δώρο πάντα σκέφτομαι κάποιο κουτί καθορισμένου σχήματος, με περιτύλιγμα.

 

Διαβάστε ακόμα: Σημάδια ότι είσαι μεσήλιξ.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top