Φωτογραφία: George Voudouris/wikimedia

Ακόμα και στις καθημερινές συμπεριφορές μας δεν σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο για να κάνουμε αυτό που θα βοηθήσει πρώτα τον εαυτό μας. Τυπικό παράδειγμα η Πλατεία Ομονοίας. Έχει κατασκευαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται και ως υπόγεια διάβαση. Φωτό: George Voudouris/wikimedia

Περπατώντας αργά, όχι στην προκυμαία, αλλά στην πόλη. Καταγραφή εντυπώσεων, χαλάρωση, αίσθηση του ρυθμού, μια απλή, χωρίς χρονικό περιορισμό βόλτα. Μακάριοι εκείνοι που έχουν την πολυτέλεια να περιφέρονται άνευ λόγου. Το χρόνο και τη διάθεση. Η βόλτα είναι ιερή.

Μετακίνηση, από και προς οπουδήποτε. Χρόνος λιγοστός, περπάτημα γρήγορο, ανάγκη για την πιο σύντομη διαδρομή. Ένας συνεπής και σωστός πολίτης χρησιμοποιεί, όσο γίνεται, τα ΜΜΜ.

Η σύγκρουση, μεταφορικά και κυριολεκτικά, είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Τρέχεις να προλάβεις και ο άλλος καθυστερεί. Αρειμανίως, σχεδόν. Τον βρίσκεις παντού: Στο μετρό, στις κυλιόμενες, στέκονται αριστερά. Στα λεωφορεία κινείται σαν σαλιγκάρι, χωρίς λόγο. Στο ούτως ή άλλως παρανοϊκά αργό τραμ προσπαθεί με πάθος να επιταχύνει την ακινησία.

Όταν κάποιος βιάζεται, δεν τον εμποδίζεις. Δεν ξέρεις τον λόγο για τον οποίο βιάζεται, δεν κρίνεις εκείνη τη στιγμή. Η βόλτα σου οφείλει να μην εμποδίζει τον άλλον.

Στις απλές συμπεριφορές φαίνονται τα σημαντικά. Σεβασμός στο κοινωνικό σύνολο σημαίνει σεβασμός στον συνάνθρωπο. Όταν κάποιος βιάζεται, δεν τον εμποδίζεις. Δεν ξέρεις τον λόγο για τον οποίο βιάζεται, δεν κρίνεις εκείνη τη στιγμή. Η βόλτα σου οφείλει να μην εμποδίζει τον άλλον. Να μη δημιουργεί χάσιμο χρόνου και εκνευρισμό. Να μην προκαλεί ανάσχεση στη ροή.

Ψιλά γράμματα… Ακόμα και στις καθημερινές απλές συμπεριφορές μας δεν σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο για να κάνουμε αυτό που θα βοηθήσει πρώτα τον εαυτό μας. Τυπικό παράδειγμα η Πλατεία Ομονοίας. Έχει κατασκευαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται και ως υπόγεια διάβαση. Δυστυχώς σχεδόν όλοι προτιμούν τα φανάρια με το γνωστό μπαχαλοειδές αποτέλεσμα.

Ακόμα και η Πολιτεία δεν βοηθά: Στη στάση μετρό Συγγρού-Φιξ όπου ήδη υπήρχε υπόγεια διάβαση, έφτιαξαν και φανάρια για πεζούς. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Νεοέλληνας θα διασχίσει τη Συγγρού είκοσι μέτρα πιο πέρα, διότι ο τράχηλός του ζυγόν νομιμότητας δεν υπομένει. Αλλά και εκεί, κάποιοι επιμένουν αντικοινωνικά.

Μην εμποδίζεις τον άλλον ρε, τι σου ζητάνε;

 

Διαβάστε ακόμα: Η λακκούβα στο δρόμο και η αισθητική στην καθημερινότητα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top