Κομμωτής παντός καιρού και ιού.

– Γιαγιά, θα μου πεις για τα κομμωτήρια και τον χειμώνα του ’20; Έχεις καιρό να μου το διηγηθείς.
– Δεν μπορώ σήμερα Παναγιωτάκη μου, έχω χάσει την μασέλα μου. Εξάλλου δεν βαρέθηκες να το ακούς;
– Θα σου τυπώσω μια μασέλα στον 3d printer μας, αλλά θα μας πεις.
– Άκου λοιπόν…Ήταν αρχές Δεκεμβρίου, ήμασταν ήδη κλεισμένοι για ένα μήνα. Οι άντρες είχαν ωραίες ατίθασες μπούκλες και οι γυναίκες ατημέλητο μαλλί και μουστάκι, ενώ κανονικά συμβαίνει το ανάποδο. Μερικές φιλενάδες μου παρότι ήταν κλειστά τα κομμωτήρια, τις πετύχαινα στον μανάβη με μαλλί υπόπτως περιποιημένο αλλά δεν πήγαινε το μυαλό μου, ώσπου μια μέρα η φίλη μου η Αμαλία μου το ξεφούρνισε.

Κυκλοφορούσε κομμώτρια μεταμφιεσμένη σε «η γυναίκα του μανάβη» η οποία παρέδιδε στα νοικοκυριά πατάτες και με την ευκαιρία έκανε και το κουρεματάκι της. Η συμφωνία ήταν να μην κάνει θεαματικές αλλαγές στο μαλλί, για να μην κινηθούν υποψίες. Το συνθηματικό ήταν «μου τελείωσαν οι πατάτες θα μου φέρεις μια σακούλα;» έλεγε η πελάτισσα, «χρειάζεται καμία φίλη σου πατάτες να της πάω», ρωτούσε η κομμώτρια και πάει λέγοντας. Ώσπου αποφασίστηκε το άνοιγμα των κομμωτηρίων. Το άνοιγμα των κομμωτηρίων το θυμάμαι έγινε με την μέθοδο του click away.

Έκλεινες από το σπίτι σου κούρεμα η χτένισμα. Στη συνέχεια έφτανες στο ραντεβού σου έξω από το κομμωτήριο, όπου σε περίμενε ο κομμωτής, με τα ψαλίδια, σου έκανε το κούρεμα και έφευγες. Αν ήθελες χτένισμα υπήρχε κομμωτής που περίμενε με μπαλαντέζα και σεσουάρ, οποίος σου έκανε και το χτένισμα. Η υπόθεση περιπλεκόταν αν είχες κλείσει και λούσιμο διότι αναγκαζόσουν να περάσεις και από λουτήρα . Για ανταύγειες δε και βαφές έκλεινες 2 click away με διάφορα μιας ώρας και στο ενδιάμεσο περίμενες στο αυτοκίνητο. Στα μικρά κομμωτήρια η κομμώτρια αν ήταν μόνη της Τότε, έκανε σιμουλτανέ κουρέματα σε 3 πελάτες για να εξυπηρετήσει όσο περισσότερους μπορούσε.

Τότε ήταν θυμάμαι που ξεκίνησαν τα πρώτα αυτόματα κομμωτήρια. Με κυλιόμενες ξαπλωτές καρέκλες, πρώτα λούσιμο μετά κούρεμα μετά στέγνωμα και ήταν κάπως σαν να είσαι αυτοκίνητο σε αυτόματο πλυντήριο αυτοκινήτων. Η μέθοδος του click away εφαρμόστηκε ευρέως σε πολλές επιχειρήσεις. Στα καταστήματα ρούχων κοσμημάτων και παπουτσιών επιτρεπόταν να δοκιμάσεις τα ρούχα στο αυτοκίνητο ενώ έξω από κάθε κατάστημα υπήρχε υπάλληλος που ήταν επιφορτισμένη με το να κρατά έναν καθρέφτη και να αναφωνεί με θαυμασμό “καλέ σας πάει τέλεια!”

Η αλλαγή των ρούχων ήταν κάπως πιο δύσκολη, γινόταν με την μέθοδο throw away,έπρεπε δηλαδή για να αποφευχθεί ο συνωστισμός να πας στην πίσω πλευρά του καταστήματος, και να πετάξεις μέσα στο κατάστημα από την ανοιχτή πόρτα το προϊόν που ήθελες να επιστρέψεις. Στη συνέχεια ένας υπάλληλος με κράνος παραλάμβανε και κατέγραφε το προϊόν και σου επέστρεφε τα χρήματα μέσω internet. Στα καταστήματα που πωλούν ερωτικά είδη…
– Ποια;
– Τα sex shop Παναγιωτάκη
– Α…
– Στα sex shop λοιπόν, υπήρχε πρόβλημα με το click away διότι οι περισσότεροι πελάτες δεν ήθελαν, ντρέπονταν να περιμένουν μαζί με άλλους 8 για να παραλάβουν το πραγματάκι τους. Και αυτό όμως λύθηκε, Με ένα ελκυστικό αντίτιμο, οι ιδιοκτήτες sex shop “νοίκιασαν” το click away παρακείμενων καταστημάτων, Έτσι αντί να περιμένει ο πελάτης έξω από το sex shop να παραλάβει τις Παπαρήγες τις καλές του, τις αναζητούσε στο διπλανό Φαρμακείο.
– Τις ποιες του;
– Αστο τίποτα, είναι vintage έκφραση, την έλεγε ο μπαμπάς μου, ούτε εγώ ξέρω τι σημαίνει ακριβώς.
– Τα παιδιά πώς πήραν τα δώρα τους;
– Για τα δώρα των παιδιών υιοθετήθηκε η μέθοδος του santa-drone. Το santa drone αγοράστηκαν από τις εταιρείες κούριερ με επιδότηση με σκοπό να βοηθήσουν στη διανομή των παιχνιδιών στα παιδιά κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων. Τα santa-drone πετούσαν πάνω από τα σπίτια και έριχναν τα πακέτα στις καμινάδες στις ταράτσες και στα μπαλκόνια των παραληπτών.
– Τι δώρο είχες ζητήσει γιαγιά;
– Ποδήλατο.
– Α!
– Ετσι πέρασαν τα Χριστούγεννα του ’20 Παναγιώτη μου. Πήγαινε για ύπνο τώρα και αύριο θα σου πω για το εμβόλιο!

 

Διαβάστε ακόμα: Δεν σας άρεσε ο κορωνοϊός; Πού να δείτε τον κολονοϊό.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top