Ο Εμμανουέλ Μακρόν μας χαιρέτησε έναν προς έναν δια χειραψίας, μίλησε με τον καθένα μας ξεχωριστά και εξεπλάγη ευχάριστα όταν διαπίστωσε ότι ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής του κόμματος στην Ελλάδα ήμαστε δύο Έλληνες και μια Ελληνίδα. (Φωτογραφίες: Δημήτρης Μαχαιρίδης)

Παρασκευή πρωί, οι πύλες του κήπου της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, στο οικοδομικό τετράγωνο του Γαλλικού Ινστιτούτου μεταξύ Κολωνακίου και Εξαρχείων, άνοιξαν στις 09.30 το πρωί. Όλοι οι προσκεκλημένοι όφειλαν να έχουν διαβεί την είσοδο του υπέροχου κήπου της Σχολής μέχρι τις 11.00 ακριβώς. Στις 12.00 το μεσημέρι ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ έδιναν δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας στην Αθήνα. Μόλις το ελικόπτερο άρχισε να περιφέρει κύκλους επάνω από το Γαλλικό Ινστιτούτο δόθηκε το σήμα προς όλους τους προσκεκλημένους: το πιο πολυσυζητημένο προεδρικό ζεύγος του πλανήτη σε λίγο θα ήταν ανάμεσα μας.

Τα μέλη της Comité Aκropole στην Αθήνα που στήριζαν το Republique en Marche, το κόμμα που ο Εμμανουέλ Μακρόν ίδρυσε λίγους πριν λίγους μήνες. Πρώτος από δεξιά, ο υπογράφων Δημήτρης Μαχαιρίδης.

Περιμένοντας τον Πρόεδρο

Στο μαρμάρινο πλατύσκαλο της Γαλλικής Σχολής, τα μέλη της Comité Akropole στην Αθήνα του Republique en Marche, του κόμματος που ο Εμμανουέλ Μακρόν ίδρυσε λίγους μήνες πριν, περιμέναμε τον Γάλλο πρόεδρο που ανέκοψε την πορεία της γαλλικής ακροδεξιάς προς την εξουσία. Οι Επιτροπές (Comités) του Republique en Marche δημιουργήθηκαν από εθελοντές για να υποστηρίξουν τον προεκλογικό αγώνα του Εμμανουέλ Μακρόν για την προεδρία. Αμέσως μετά την νίκη μετατράπηκαν σε επιτροπές του κόμματος και εντάχθηκαν στην δομή του νέου κόμματος.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε στο πλατύσκαλο αργά, σχεδόν θεατρικά, με έντονο, διεισδυτικό βλέμμα και πλατύ, εγκάρδιο χαμόγελο. Μας χαιρέτησε έναν προς έναν δια χειραψίας, μίλησε με τον καθένα μας ξεχωριστά και εξεπλάγη ευχάριστα όταν διαπίστωσε ότι ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής του κόμματος στην Ελλάδα ήμαστε δύο Έλληνες και μια Ελληνίδα. Υπόψιν ότι η Ελλάδα με την Ιταλία, τον Άγιο Μαρίνο, το Βατικανό, την Μάλτα, την Κύπρο, την Τουρκία και το Ισραήλ αποτελούν την 8η εκλογική περιφέρεια των Γάλλων ψηφοφόρων του εξωτερικού.

– Που να σταθώ για την αναμνηστική φωτογραφία, μας ρώτησε.
– Μα φυσικά στο κέντρο ανάμεσα μας, του απαντήσαμε γελώντας και οι προεδρικές κάμερες που τον συνοδεύουν πάντα (θέμα Γαλλικού πρωτοκόλλου) μάς αποθανάτισαν με τον Γάλλο πρόεδρο.

Μετά τους Ομπάμα, οι Μακρόν είναι ίσως το μοναδικό ζευγάρι που σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους αλληλοσυμπληρώνει ο ένας τον άλλον.

Αρχαιολογικές έρευνες στην Δήλο και φωτογραφίες σέλφι

Στη συνέχεια ο Εμμανουέλ Μακρόν, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή της Γαλλικής Σχολής Alexandre Farnoux, παρακολούθησε σε ψηφιακή προβολή τα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ερευνών στην Δήλο, την ανασκαφική έρευνα της οποίας έχει υπό την ευθύνη της η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, που στεγάζεται στο ίδιο οικοδομικό συγκρότημα. Είναι η πρώτη Αρχαιολογική Σχολή που ξεκίνησε αρχαιολογικές έρευνες στην Ελλάδα, με εξαιρετικά πλούσιο έργο μέχρι σήμερα.

Στον σύντομο λόγο που εκφώνησε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, αμέσως μετά, από την ειδική εξέδρα που στήθηκε μέσα στον κήπο της Σχολής, επανέλαβε στους συμπολίτες του όσα ακριβώς υποσχέθηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία του. Η Γαλλία δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, αποφασιστικό λόγο στην πορεία της Ευρώπης, θωράκιση ενάντια στην τρομοκρατία, τον φανατισμό, αλλά και τις κλιματικές αλλαγές. Μόλις δύο μέρες πριν, ο τυφώνας Ίρμα κατέστρεψε τα γαλλικά νησιά Σεν Μαρτέν και Σεν Μπαρτελεμί στην Καραϊβική. Όσον αφορά τις ελληνογαλλικές σχέσεις, ο νέος Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε στους παρισταμένους ότι οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα στοχεύουν στους τομείς τουρισμού, αγροτικών προϊόντων, νέες τεχνολογίες και ενέργεια.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν χειρίστηκε τον λόγο του με τεράστια μαεστρία. Διέκοπτε στο σωστό σημείο την ομιλία του, ώστε οι παριστάμενοι να τραβήξουν την σωστή φωτογραφία με το κινητό. Ανέβαζε σωστά τον τόνο όταν ήθελε να συστήσει την προσοχή των παρισταμένων στις προτάσεις του. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση της Μασσαλιώτιδας και τους προσκεκλημένους να ξεσπούν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Μόλις ο Εμμανουέλ Μακρόν κατέβηκε από την εξέδρα, προκειμένου να συνομιλήσει με τους συμπολίτες του, τα κινητά άστραψαν για μια φωτογραφία του Γάλλου προέδρου. Εκείνη την στιγμή εμφανίστηκε και η σύζυγός του Μπριζίτ δίπλα του, η οποία μέχρι τότε είχε παραμείνει απαρατήρητη πίσω από την εξέδρα. Αυτόματα, οι προτιμήσεις μοιράστηκαν ανάμεσα στον Εμμανουέλ ή την Μπριζίτ. Αν και περικυκλωμένο από βλοσυρούς σωματοφύλακες, το προεδρικό ζεύγος συζήτησε με δεκάδες προσκεκλημένους, ενώ η Μπριζίτ δεν αρνήθηκε σε όσους κατάφεραν να την πλησιάσουν μια σέλφι, σήμα κατατεθέν των καιρών μας. Αποτέλεσμα να καθυστερήσει η αναχώρησή τους από την Γαλλική Σχολή. Κάπως έτσι ο Εμμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν έκλεψαν τις καρδιές όλων στην Αθήνα.


Διαβάστε ακόμα: Ο αφόρητος επαρχιωτισμός μας απέναντι στους «υψηλούς» ξένους


Όσον αφορά τις ελληνογαλλικές σχέσεις, ο νέος Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε στους παρισταμένους ότι οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα στοχεύουν στους τομείς τουρισμού, αγροτικών προϊόντων, νέες τεχνολογίες και ενέργεια.

Η επικοινωνιακή δύναμη του ζεύγους Μακρόν

Είχε πολλά χρόνια να ενθουσιάσει την Αθήνα προεδρικό ζευγάρι, όπως αυτήν την φορά το ζεύγος Μακρόν. Η προηγούμενη παρόμοια διάσημη έλευση ήταν του ζεύγους Κλίντον, αλλά λόγω του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία η Αθήνα θύμιζε περισσότερο Σεράγιεβο από τις φανατισμένες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις. Συνήθως οι περισσότεροι επίσημοι έρχονται στην Αθήνα με ένα σύντομο πρόγραμμα, που ακόμη και όταν περιλαμβάνει τις συζύγους τους, αυτές μένουν στην αφάνεια.

Αντίθετα, αυτήν την φορά τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Χάριν στο ζεύγος Μακρόν είδαμε για πρώτη φορά την σύζυγο του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας που φωτογραφήθηκε μαζί τους. Ήταν η πρώτη φορά που τα φλας φωτογράφων και παρισταμένων κατέγραφαν ανυπόμονα κάθε εμφάνιση, κάθε στάση, κάθε έκφραση και των δύο, που τα κοινωνικά μέσα στην Ελλάδα κατακλύστηκαν από φωτογραφίες τους, που δημοσιογράφοι του πολιτικού ρεπορτάζ, εγκατέλειψαν τα συνήθη πολιτικά σχόλια και κατέγραφαν τις εμφανίσεις της κυρίας Μακρόν.

Μετά τους Ομπάμα, οι Μακρόν είναι ίσως το μοναδικό ζευγάρι που σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους αλληλοσυμπληρώνει ο ένας τον άλλον. Είχα παρατηρήσει αυτήν την αμοιβαία φροντίδα μεταξύ Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα στις δημόσιες εμφανίσεις τους στο Ντένβερ και στην Βοστώνη, στην διάρκεια των συνεδρίων του Δημοκρατικού Κόμματος. Αλλά βέβαια στις ΗΠΑ, η δημόσια, θετική εικόνα της οικογένειάς ενός πολιτικού είναι προέκταση της πολιτικής εικόνας του. Στην Γαλλία κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο Φρανσουά Ολάντ άλλαζε τις γυναίκες σαν τα πουκάμισα, ο Σαρκοζί μόλις χώρισε από την σύζυγό του έμπασε στο προεδρικό μέγαρο ένα πρώην μοντέλο την Κάρλα Μπρούνι, ο Φρανσουά Μιτεράν είχε παράλληλες ερωτικές σχέσεις και εξώγαμη θυγατέρα εν γνώσει της συζύγου του. Και βέβαια όλα όσα συμβαίνουν στην κρεβατοκάμαρα των Γάλλων προέδρων αφήνει παντελώς αδιάφορο τον Γάλλο ψηφοφόρο.

Εντούτοις, υπάρχει κάτι καινούργιο που εισάγει ο Εμμανουέλ Μακρόν όχι μόνο στην πολιτική αρένα, αλλά και στην πολιτική επικοινωνία. Και δεν πρόκειται για την διαφορά ηλικίας στην οποία επικεντρώνονται βλακωδώς χιλιάδες σχόλια στα κοινωνικά μέσα.

Οι Μακρόν επανεισάγουν στην σημερινή Ευρώπη την συντροφικότητα μεταξύ ζεύγους, την υποστήριξη μεταξύ φίλων, την συνεργασία μεταξύ συναδέλφων. Πρόκειται για έννοιες που είχαμε ξεχάσει στις καθημερινές και προσωπικές μας συναναστροφές στα εγωιστικά χρόνια των golden boys, των χρηματιστηρίων και της εφήμερης πολυτέλειας.

– Μπριζίτ θα πρέπει να βιαστούμε, είπε ο Μακρόν ευγενικά στην σύζυγό του και εκείνη αμέσως πήγε κοντά του, αφού χάρισε το χαμόγελό της στην τελευταία σέλφι της δεξίωσης.

Με χαρακτηριστική κομψότητα προχώρησε δίπλα του, ακριβώς στο σημείο που έπρεπε, ούτε πολύ μπροστά, ούτε πολύ πίσω. Τόσο όσο όφειλε για να υπηρετήσει σωστά τον ρόλο της πρώτης κυρίας μιας σπουδαίας χώρας και της συζύγου ενός πρόεδρου που φιλοδοξεί να αλλάξει τα πιόνια στην ευρωπαϊκή σκακιέρα.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο Αλέξης, η παρισινή Κομμούνα και ο Mélenchon

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top