Δεν είναι δύσκολο να φτιάξεις ένα σάντουιτς με φρέσκα υλικά αντί να γεμίζεις το στομάχι με κακής ποιότητας σουβλάκια. (Φωτογραφίες: bonappetit.com)

Δεν σε πιστεύει κανένας όταν λες πως δεν σε ενδιαφέρει το μαγείρεμα. Να το γνωρίζεις. Ακόμα κι αν η πιο κοντινή σου σχέση με το μαγείρεμα είναι να χρησιμοποιείς το περιοδικό «Γαστρονόμος» ως βάση για το laptop, είμαι σίγουρος πως έχεις ζηλέψει τον γείτονα που χειρίζεται με δεξιοτεχνία την ψησταριά για το καλοκαιρινό μπάρμπεκιου.

Για πες μου όμως, στις 10 το βράδυ κι όταν λυσσομανάει έξω, και αφού σε έχει πιάσει λόρδα, τί θα προτιμούσες να κάνεις: ντυθείς σαν αστροναύτης και να αντιμετωπίσεις τον χιονιά ή να μπορούσες να ανοίξεις το ψυγείο και να φτιάξεις κάτι από το τίποτα που θα βρεις στο ψυγείο; Ιδού το ερώτημα.

Σου έχω καλά νέα. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από ότι σου έχουν πει. Η δικτατορία των μαγείρων δεν θα περάσει. You can do «fooding» too.

Μην αφήσεις ποτέ κάποιον να σου πει πως το να κάνεις μία σάλτσα ντομάτας είναι δύσκολο. Δείξε εμπιστοσύνη στο ένστικτό σου, καθώς αυτό είναι μαγειρική: Ένστικτο, αγάπη και λίγη προπόνηση.

Μια από τις μεγάλες χαρές μου διαχρονικά είναι να αξιοποιώ τα σαββατοκύριακα και να κάνω μικρές προετοιμασίες για τις ημέρες της εβδομάδας. Ενώ παράλληλα πειραματίζομαι με μικρές καινούριες συνταγές που βρέθηκαν στα χέρια μου.

Τι πιο εύκολο από το να προετοιμάσεις 2-3 είδη οσπρίων; Φακές που θα φτιάξουν μια πεντανόστιμη σαλάτα, μαυρομάτικα φασόλια που θα συνοδεύσουν το ψάρι της Τετάρτης ή ακόμα ένα μικρό κοτόπουλο που θα φιλετάρεις αφού βγει από το φούρνο. Και θα χρησιμοποιηθεί την επομένη για ένα κρύο «γκουρμέ» σάντουιτς.

Μη χαλιέσαι ότι πέρασες το απόγευμα της Κυριακής σου δουλεύοντας στην κουζίνα. Δεν δουλεύεις αλλά μαγειρεύεις. Αν ήξερες πόσα διαφορετικά γεύματα μπορείς να βγάλεις από ένα ολόκληρο κοτόπουλο θα εκτιμούσες διαφορετικά το δεινοσαυράκι αυτό.

Πέρα από τα 100 διαφορετικά φαγάκια, είναι και ο ζωμός που θα σου χαρίσει: Ακόμα και μια φαγωμένη κότα αν σιγοβράσει μια ώρα με δυο – τρία ξεχασμένα στο ψυγείο λαχανικά, θα σου χαρίσει ένα εξαιρετικό ελιξίριο. Που για κάποιο λόγο στη χώρα μας δεν λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη ενώ είναι η βάση της κάθε μαγειρικής προσπάθειας. Και ξεχνάς τους ανθυγιεινούς κύβους.

Τι πιο εύκολο να προετοιμάσεις 2-3 είδη οσπρίων, όπως φακές που θα φτιάξουν μια πεντανόστιμη σαλάτα;

Το «δεν μπορώ» δεν είναι δικαιολογία. Ένα κρεμμύδι, λίγο κρασί, ένα καρότο, τα κόκαλα από το κοτόπουλο που ξεκοκάλισες είναι η βάση. Μετά καθείς εφ’ ω ετάχθη. Μην αφήσεις ποτέ κάποιον να σου πει πως το να κάνεις μία σάλτσα ντομάτας είναι δύσκολο. Δείξε εμπιστοσύνη στο ένστικτό σου, καθώς αυτό είναι μαγειρική: Ένστικτο, αγάπη και λίγη προπόνηση.

Το βασικό συστατικό για ένα νόστιμο φαγητό δεν είναι η ακριβή κουζίνα, τα σκεύη, τα μαχαίρια ή τα εφετζίδικα πιάτα. Είναι τα συστατικά. Μη τσιγκουνευτείς να δώσεις μερικά σεντς παραπάνω, θα επιστρέψουν στο στομάχι σου αρχικά, στο σώμα σου τελικά και στην ψυχή σου οριστικά.

Λυπάμαι που βλέπω έξω νέα αγόρια και κορίτσια, που ενώ είναι προφανές ότι περνούν ώρες στο γυμναστήριο, δεν έχουν ούτε λαμπερή επιδερμίδα ούτε μυρωδιά ζηλευτή. Έχουν χάσει το νόημα της διατροφής και την ουσία της που είναι να μας κάνει να σφύζουμε από ζωή.

Δεν έχεις 20 λεπτά χρόνο να μαγειρέψεις, αλλά έχεις χρόνο να τρέχεις στο διάδρομο χωρίς προορισμό; Σκέψου αυτό: στη ζωή είμαστε ό,τι τρώμε και όχι ό,τι μας τρώει. Γι αυτό, κάνε την αρχή.

 

Διαβάστε ακόμα: Αυτό είναι το ομορφότερο ελληνικό εστιατόριο εκτός Ελλάδας;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top