O υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, ούτε λίγο ούτε πολύ βρήκε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού: τον σοσιαλισμό. (Photo by Kevin Frayer/Getty Images/Idealimage).

«Έχουμε περισσότερη εμπειρία πια λόγω του SARS, λόγω της ηγεσίας του συντρόφου Σι και των ισχυρών πλεονεκτημάτων που προσφέρει το σοσιαλιστικό σύστημα». Η δήλωση δεν προήλθε από τα χείλη κάποιου τυχαίου αξιωματούχου. Ανήκει σε έναν από τους ισχυρότερους ανθρώπους στην Κίνα, τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ βρήκε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού: τον σοσιαλισμό.

Ο κοροναϊός εξελίσσεται σε παγκόσμια απειλή επειδή η κινεζική κυβέρνηση υποβάθμισε αρχικά την εξάπλωσή του.

Όμως, απ’ ό,τι δείχνουν οι αποκαλύψεις των τελευταίων ωρών, το πρόβλημα είναι (και) ο ίδιος ο σοσιαλισμός. Διότι μπορεί η ελληνική κοινή γνώμη να βομβαρδίζεται με εικόνες από την ταχύτατη ανέγερση ενός νοσοκομείου – κλουβιού στην επαρχία Ουχάν, αλλά σύμφωνα με το BBC, τους New York Times, το CNN και άλλα διεθνή Μέσα ο κοροναϊός εξελίσσεται σε παγκόσμια απειλή επειδή η κινεζική κυβέρνηση υποβάθμισε αρχικά την εξάπλωσή του. Πώς; Με τον παραδοσιακό σοσιαλιστικό τρόπο: έστειλε αστυνομικούς για μια «επισκεψούλα» στον γιατρό που πρώτος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στα τέλη Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, στις 30 Δεκεμβρίου, ο Li Wenliang προειδοποίησε συναδέλφους του ότι επτά ασθενείς από την τοπική αγορά θαλασσινών στην Ουχάν είχαν διαγνωστεί με μια ασθένεια που μοιάζει με τον ιό SARS και τέθηκαν σε καραντίνα στο νοσοκομείο της πόλης. Μάλιστα, εξηγούσε ότι σύμφωνα με τις εξετάσεις ο νέος ιός ανήκε στην οικογένεια των κορονοϊών.  Τέσσερις ημέρες αργότερα τον επισκέφθηκε αξιωματούχος του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας που τον υποχρέωσε να υπογράψει μια επιστολή. Στην επιστολή κατηγορήθηκε ότι «έκανε ψευδή σχόλια» που «διαταράσσουν σοβαρά την κοινωνική τάξη».

Αν και οι κινεζικές αρχές αναγκάστηκαν να ενημερώσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την επομένη, κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 20 Ιανουαρίου, τρεις εβδομάδες αργότερα. Στο μεταξύ διαβεβαίωναν ότι ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται μόνο από τα ζώα στον άνθρωπο και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Στην Κίνα, το κόμμα αποφασίζει τι είναι προς το συμφέρον των πολιτών, ακόμη και αν χιλιάδες από αυτούς βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πολύ επικίνδυνη απειλή.

Αν τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, έχουμε να κάνουμε με το κινεζικό Τσερνομπίλ, την υποβάθμιση μιας παγκόσμιας απειλής με σκοπό να μην πληγεί το γόητρο του κόμματος και των επιτευγμάτων του σοσιαλισμού. Ο σοσιαλισμός, αυτό το ευγενικό ιδεώδες, θα αποδειχθεί στην πράξη, για μια ακόμη φορά, ένα καλοκουρδισμένο σύστημα χειραγώγησης της πραγματικότητας στα γούστα και τα μέτρα του κόμματος. Το κόμμα αποφασίζει τι είναι προς το συμφέρον των πολιτών, ακόμη και αν χιλιάδες από αυτούς βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πολύ επικίνδυνη απειλή.

Η Κίνα έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να παρουσιαστεί ως η υπερδύναμη των επόμενων δεκαετιών. Ο ηγέτης των τεχνολογικών εξελίξεων που θα καθορίσουν τη ζωή μας. Αν τελικά αποδειχθεί ότι έδωσε στον κορονοϊό «πίστωση» χρόνου προκειμένου να διαφυλάξει αυτή την εικόνα, θα βρεθεί μπροστά στο δικό της Τσερνόμπιλ. Μια εκκωφαντική υπενθύμιση για το τι μπορεί να συμβεί σε μια κοινωνία όταν η αλήθεια θυσιάζεται για χάρη της κεντρικά κατευθυνόμενης ιδεολογίας.

 

Διαβάστε ακόμα: Δυο ευχές για το 2020 – Ανακωχή και ευθύνη.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top