Αυτό το Πάσχα, όσο περισσότεροι προσέξουν, τόσο μικραίνει το κακό. Όσοι δεν προσέξουν, εκόντες-άκοντες καταντούν πράκτορες του ιού. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images).

H οικουμένη κλονίζεται, η ανθρωπότητα μάχεται κατά εχθρού πρωτοφανώς πλανητικού, απελπισμένες φωνές «Je suis humain»  συγκλονίζουν, βλέποντας ότι τα σπίτια μας καίγονται και εμείς άδομεν. Αιφνιδίασε η ακρότητα της κορωνοκρίσης και τελικά λειτουργεί ως ισχυρό τεστ αντοχής και ορίων των συστημάτων.

Θα διασωθεί μια αναπάντεχη εθνική επιτυχία;

Μέσα στον διεθνή χαμό, η Ελλάδα είχε την αγαθή τύχη, μια γρήγορη προσφυής ηγετική απόφαση στηριγμένη από σοβαρό σχέδιο να την φέρει σε συγκριτικά καλύτερη θέση από άλλες χώρες και να συζητηθεί.

Πολλοί Έλληνες κινητοποιήθηκαν, παρασυρμένοι/εμπνευσμένοι από την πετυχημένη ηγετική πρωτοβουλία. Τόσο στην πρώτη (ιατρική) γραμμή αναχαίτισης της πανδημίας, όσο και στην μετόπισθεν ασυνήθιστη εθελοντική αλληλεγγύη, αλλά ακόμα και στην γενική απλή ανεκτική στήριξη της σύνθετης εθνικής προσπάθειας, όλα πάνε καλά. Τώρα, όμως, διακινδυνεύονται όλα από την ασύγγνωστη ανευθυνότητα λίγων ατόμων και ομάδων. Αν δεν συνεχιστεί η εύθραυστη αρχική επιτυχία, όλα μπορούν να καταρρεύσουν.

Σε αυτό το κορωνοπλανάκι δεν υπάρχουν τυχεροί και άτυχοι, δεν την πατάνε καλοί νεοδημοκράτες υπέρ κακών τσαίων και τούμπαλιν.

Το «κορωνοπλανάκι»

Θυμόμαστε όλοι το τζογαδόρικο παιγνίδι «αεροπλανάκι», όπου κάποιοι «επένδυαν» λεφτά, για να τα πάρουν οι προηγούμενοι «επιβάτες», ώσπου κάποτε, όταν «γέμιζε» έπεφτε προκαλώντας τραγωδίες. Ε, και η πανδημία ένα τέτοιο οικουμενικό αεροπλανάκι είναι, μόνο που εδώ δεν κερδίζει κανείς. Μπαίνουν αρχικά λίγοι μέσα, παρασύροντας ολοένα περισσότερους-(εν-αγνοία-τους). Και δεν χάνονται μόνο άπειρες ζωές (όσο η κρίση δεν αντιμετωπίζεται σκληρά/άμεσα), αλλά διαλύονται ηθικά και υλικά άνθρωποι και κοινωνίες.

Σε αυτό το κορωνοπλανάκι δεν υπάρχουν τυχεροί και άτυχοι, δεν την πατάνε καλοί νεοδημοκράτες υπέρ κακών τσαίων και τούμπαλιν. Εδώ η καταστροφή είναι διαταξική/διακομματική και γενικευμένη. Όλοι είναι θύτες-και-θύματα-συνάμα, εκτός εάν κάποιοι προσέξουν και αποσυρθούν από την προσφορά υπηρεσίας στον Κορωνοϊό. Όσο περισσότεροι προσέξουν, τόσο μικραίνει το κακό. Όσοι δεν προσέξουν, εκόντες-άκοντες καταντούν πράκτορές του. Οι υπόλοιποι οφείλουμε να τους το επισημαίνουμε, αλλιώς η ανευθυνότητά τους θα συμπαρασύρει και μας στους πάτους. Δεν αφήνουμε να πετάξει το κορωνοπλανάκι: η πτήση θα είναι μοιραία.

Που πήγαν οι αντισπησιστές; Εγκαταλείπουν τέτοια λαμπρή ευκαιρία να πυροδοτήσουν αποτελεσματικά την καταστροφή της  βιομηχανικής κοινωνίας;

Τσιφτετέλληνες Κορωνοπράκτορες, εντελώς μπιπ

Είναι αποτέλεσμα της ανορθολογικής προνεωτερικότητάς μας ότι εδώ ο κόσμος χάνεται, αλλά πολλοί και διάφοροι την κάνουν την δουλειά. Είτε εξωθούμενοι από φονταμενταλιστικές ιδεοληψίες είτε από ένα αίσθημα αντιστασιακού ντιριντάχτα, θεωρούμε υποχρέωση να παραβούμε την σωτήρια ορθολογική σύσταση Πολιτείας-Ειδικών. Και αγνοούμε ότι εκτός από το Κουραδόκαστρο της ψεκαζμένης ανυποταξίας μας, έχουμε κυρίως να διασώσουμε τις ζωές (γονιών/παιδιών/δικές) μας και την όποια κεκτημένη ευημερία οφείλαμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Έτσι, βλέπεις παντού θύτες-θύματα/μολυντές-μολυνόμενους, ως κορωνοπράκτορες/αβανταδόρους της διαχεόμενης πανδημίας. Κνίτορες διαδηλώνουν έξω από νοσοκομεία (προετοιμαζόμενοι και για Πρωτομαγιόξυλα). Ορθοταλιμπάν παπάδες «κοινωνούν πιστούς» από την πίσω πόρτα. Έγκυρες δημοσιογράφοι, σε Κατρούγκαλο πνεύμα τύπου «η-‘κοινωνία’-(δηλαδή-εγώ)-θα-κρίνει-την-ορθότητα-των-Νόμων», εξαγγέλλουν κολυμβητικές βόλτες. Αλαζόνες φανφαρόνοι βαρουφο-πολιτευτάκηδες, λοιποί περιπατητές, εκκλησιάζουσες, Ελληναράδες πασχαλιάτικοι σουβλιστές, πρωτευουσιάνοι που μολύνουν την καθαρή επαρχία και τα νησιά, νταήδες πρώην «δεν-πληρώνω», που τώρα το πάνε «δεν-κολλάμε»-«δεν-μένουμε-σπίτι»-«δεν…» κοκ.

Αφήστε κάποιους που (με ‘συνταγματικά’ επιχειρήματα από το Λιντλ) έβριζαν ως αντισυνταγματικά τα μέτρα και αμέσως μετά κατήγγελλαν την κυβέρνηση, γιατί άργησε να εφαρμόσει τα μέτρα… Οι μόνοι που εξαφανίστηκαν, είναι οι αντισπησιστές και οι λοιποί πυροβολημένοι (αντ)-εξουσιαστές, που εγκαταλείπουν τέτοια λαμπρή ευκαιρία για τον απόλυτο στόχο της ζωής τους: να πυροδοτήσουν αποτελεσματικά την καταστροφή της τόσο μισητής βιομηχανικής κοινωνίας …

Όμως, τέλος, τώρα που ανεβαίνουν θερμοκρασίες, βλέπεις άτομα/μπουλούκια ανορθολογικά, όσους κουτσά-στραβά ως σήμερα είχαν πεισθεί ότι πρέπει να εφαρμόσουμε όλοι τα μέτρα, τώρα να φλέγονται από εξόδιο ζέση. Ξεχνάνε την πανδημική απειλή και ξαμολιούνται στους δρόμους, λες και αρπάχτηκαν από ορμές, σαν τις γάτες που βγαίνουν για ομαδικό σεξ στις γειτονιές, όταν έρχεται η ώρα της αναπόφευκτης ενστικτώδους περιοδικής οχείας.

Έτσι, όμως, δεν παίζεται μπαλίτσα. Αδιακρίτως προέλευσης, όλοι τους αντικειμενικά προκαλούν συγχρωτισμό/συνωστισμό, άρα και αναπόδραστα φουντώνουν το κορωνοπλανάκι, που σκοτώνει εαυτούς και αλλήλους. Εκόντες-άκοντες είναι απλοί κορωνοπράκτορες, άρα κοινοί εγκληματίες. Τι δεν καταλαβαίνουν;

Η εκκλησία καταστρέφει την θρησκευτικότητα της διολισθαίνοντας σε αντικοινωνικότητα, λόγω απώλειας του ιδρυτικού θεμελίου των θρησκειών: της ανθρωπιάς.

Εκκλησία Πρωτο-Κορωνοπράκτορας

Βέβαια, οι ευθύνες ποικίλλουν. Άλλο να είσαι απλός φαιδρός ιδεοληπτικός ντιριντάχτας-κορωνοπαίχτης και άλλο να είσαι η Θεσμική Εκκλησία, που έδωσε και δίνει ακόμα μάχες τύπου θα-κλείσουμε-μεν-τις-εκκλησιές-αλλά-όχι-μία-με-πέντε-και-με- τις-πόρτες-μισάνοιχτες-αλλά-«μόνο-για-ιερείς»… Αστείο;

Επαναλαμβάνουμε, μπας και πάψει να παριστάνει την αθώα περιστερά η Εκκλησία: φταίει η ανεύθυνη σκοταδιστική της τύφλα, που εμμένει στην κοσμική της εξουσιολιγούρα. Είναι πλέον δομικά μαθημένη να ασκεί την εξουσία του Καίσαρος, έχει ξεχάσει τα του Θεού, κατρακυλάει.

Καταστρέφει την θρησκευτικότητα/ιερότητα διολισθαίνοντας σε αντικοινωνικότητα, λόγω απώλειας του ιδρυτικού θεμελίου των θρησκειών, της ανθρωπιάς. Και χάνει τον μπούσουλα μπερδεύοντας τα προτάγματα. Παύει η ανθρώπινη ζωή ως ύψιστο αγαθό. Τώρα προτάσσεται η εξουσιολιγούρικη ορμή μας τύπου θέλω-να-τ’-ακούω-να-τ’-ακούω-να-το-λες ότι είμαι συνταγματικά επικρατούσα και χώνομαι εγωιστικά στα του Καίσαρος αντί στα του Θεού, το λένε και τα χαρτιά μου (Άρθρο-Τρία-του-Συντάγματος) αφού. Τι κι αν αυτό είναι αντιχριστιανικό, πετώντας μας εκτός ιδρυτικού προορισμού, τελικά μάλιστα καθιστώντας μας κοινούς εγκληματίες κατά μιας ανθρωπότητας που παλεύει να σωθεί από την πανδημία. Να-τα-λέμε-κι-αυτά,-όσο-σκληρά-κι-αν-είναι.

Όταν με το καλό ισιώσει η κορωνοστραβωμάρα, πρέπει το Κράτος Δικαίου να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα των πολλών Ρομά που επιμένουν να το περιφρονούν.

Σοβαρό Παραλειπόμενο: Αλληλεγγύη, ευάλωτοι, γυφτιές, Κράτος Δικαίου

Το χυδαίο/κυνικό μήνυμα του τοπικού «Προέδρου των Ρομά» στη Νέα Σμύρνη Λάρισας (τύπου στηρίχτε μας για να μην βγαίνουμε έξω να ζητιανέψουμε και να κλέψουμε) ήταν αποκαλυπτικό. Κακώς η αντικοινωνική γυφτιά εκλαμβάνει το Κράτος Δικαίου ως αδυναμία των πολλών και θεωρεί ότι η κοινωνία οφείλει να της επιδοτεί παραβατικότητα και εγκληματικότητα. Τώρα, εν μέσω κρίσης, η ηθικά και λειτουργικά επιβεβλημένη αλληλεγγύη παραβλέπει όλες αυτές τις στραβωμάρες και ταυτίζεται με το μήνυμα Τσιόδρα, δεν-είναι-απειλή-τώρα-οι-Ρομά-αλλά-μια-ευάλωτη-ομάδα.

Αλλά όταν με το καλό ισιώσει η κορωνοστραβωμάρα, τότε θα κληθεί η Δημοκρατία να σοβαρευτεί και να τραβήξει τα αυτιά όσων επιμένουν να την περιφρονούν. Σε καιρό κανονικότητας η αντικοινωνική γυφτιά προσβάλλει το Κράτος Δικαίου και ΔΕΝ συνυπάρχουν. Ή επικρατεί η αντικοινωνική γυφτιά ή το Κράτος Δικαίου. Οι Τσιγγάνοι, ή όπως αλλιώς θέλει η κορρεκτίλα να τους αποκαλεί, δεν είναι πιο ίσοι από τους υπόλοιπους και οφείλουν να τους σέβονται. Μην ξεχνάμε ότι ο αθώος καιρός που οι πολιτιστικά υπέροχοι τσιγγάνοι γινόντουσαν αντικείμενο ρομαντικών ταινιών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Συνομολογημένα είναι βουτηγμένοι στην εύκολη καραγιουφτιά (χλιδάτο-πρεζεμπόριο/μεταλλοκλοπές-από-δημόσια-ιδιωτικά-κτίρια-σιδηρόδρομους) πολλοί «Ρομά». Το πολύ σε δεκαετή μεταβατική φάση αυτή η πληγή της δημοκρατίας πρέπει να εκλείψει με από κοινού συμφωνία: ουδείς είναι πιο ίσος από τους άλλους παραβαίνοντας τους γενικούς κανόνες υγιεινής, εκπαίδευσης και νομιμότητας.

Πάντως, ουδέποτε πολιτιστικά οι Τσιγγάνοι είχαν ροπή στην παραβατικότητα/εγκληματικότητα: τώρα την απέκτησαν λόγω της βλαμμένης υπερανεκτικής κορρεκτίλας. Να-τα-λέμε-κι-αυτά. Όπως και οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το πελατειακό παρακράτος τους εκμεταλλεύτηκε ψηφοθηρικά και τους κανάκεψε αντιπαραγωγικά και τώρα οφείλει με ευαισθησία να τους καθοδηγήσει σε μια καινούργια εποχή.

Στην Δημοκρατία δεν υπάρχει κανένα προνομιακό κράτος-εν-κράτει, υπάρχει μόνο ο Ενιαίος-Δημοκρατικός-Χώρος-του-«Κράτους-Δικαίου», που τσακίζει τόσο διακρίσεις όσο και παραβατικότητα. Κάθε τι πέραν αυτού συνιστά παρανομία, δηλαδή αντικοινωνική γυφτιά, όποιος και αν την διαπράττει (Εξαρχείωση/Κνίτικος-τραμπουκάς/εκκλησιαστικές-αντικοινωνικότητες-που-λέγαμε/εγκληματικές-ενέργειες-κάθε-κακομαθημένης-μειονότητας). Ο, τιδήποτε άλλο συνιστά ανορθολογική κατάλυση της δημοκρατίας.

 

Διαβάστε ακόμα – Νίκος Δήμου: «Αυτό που προσπάθησε να κάνει η επίσημη Εκκλησία ήταν να εξολοθρεύσει το ποίμνιό της».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top