Οι απολυμάνσεις στα σχολεία, φυσικά, και κρίνονται απαραίτητες (Photo by Panayotis Tzamaros/NurPhoto via Getty Images/Ideal image).

Ο Covid-19 έχει θέσει ένα ζήτημα κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, ακόμη και θρησκευτικό και μένει στους αρμόδιους φορείς να βρουν τις κατάλληλες λύσεις. Σε αντίθεση με τις κραυγαλέες φωνές κάποιων μίντια που έχουν βρει θέμα για να εξασκούν τη συνήθη τρομολαγνεία τους, δεν έχουμε να κάνουμε με τον ιό της πανώλης που σκοπεύει να θερίσει την ανθρωπότητα.

Ο ισπανός καθηγητής Μικροβιολογίας και Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα στην Ισπανία,  Ignacio López-Goñi, μιλώντας στον βρετανικό Guardian, προσπαθεί με ψυχραιμία να μας δώσει το μέτρο των πραγμάτων. Ακολουθούν εννέα λόγοι που μπορούν να μας καθησυχάσουν.

Ξέρουμε από πού ήρθε και τι είναι

Σύμφωνα με τον ισπανό επιστήμονα, σε αντίθεση με τον HIV που χρειάστηκε δύο ολόκληρα χρόνια να ταυτοποιηθεί, για τον κορονοϊό οι επιστήμονες ξέρουν τα πάντα. Από τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε και εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα, εντοπίστηκε μέσα σε μόλις επτά ημέρες. Είναι ένας φυσικός ιός που σχετίζεται με κάποιον άλλον ιό που βρίσκεται στις νυχτερίδες. Μπορεί να μεταλλαχθεί, αλλά δεν φαίνεται να το κάνει πολύ συχνά.

Γίνονται εργαστηριακά τεστ

Στις 13 Ιανουαρίου υπήρχε μια πρώτη αξιόπιστη δοκιμή του ιού από τους επιστήμονες στο τμήμα Ιολογίας του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité του Βερολίνου με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων του Ρότερνταμ, του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ.

Μπορεί να περιοριστεί (αν και με κόστος)

Η δρακόντεια καραντίνα στην Κίνα φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης του ιού σε επικίνδυνες περιοχές της χώρας μειώνονται σημαντικά, ενώ σε άλλες κινεζικές επαρχίες δεν έχουν αναφερθεί νέα κρούσματα. Σε πολλές χώρες, οι μολύνσεις εντοπίζονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, επομένως είναι πιο εύκολο να περιοριστούν.

Δεν κολλάει τόσο εύκολα όσο λέγεται

Σύμφωνα με Ignacio López-Goñi, αν είμαστε προσεκτικοί δεν θα συναντηθούμε με τον ιό. Χρειάζεται συχνό και προσεκτικό πλύσιμο των χεριών. Επίσης, ένα διάλυμα αιθανόλης ή υπεροξειδίου του υδρογόνου μπορούν, επίσης, να λειτουργήσουν ανασχετικά. Για να κολλήσει κάποιος πρέπει να έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει ήδη μολυνθεί. Ναι, αν υπάρξει σωματική επαφή για περισσότερο από 15 λεπτά και σε απόσταση δύο μέτρων, τότε, υπάρχει κίνδυνος. Αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος περνάει δίπλα μας στο δρόμο είναι ικανός να μας κολλήσει.

Τα συμπτώματα είναι ήπια, ειδικά στους νέους

Οι νέοι διατρέχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο. Σύμφωνα με μια μελέτη 45.000 επιβεβαιωμένων λοιμώξεων στην Κίνα, το 81% των περιπτώσεων προκάλεσε μόνο ασήμαντη ασθένεια, το 14% των ασθενών είχε συμπτώματα που χαρακτηρίστηκαν ως «σοβαρά» και μόλις 5% θεωρήθηκαν «κρίσιμα», με περίπου το μισό από αυτά να οδηγούν σε θάνατο. Μόνο το 3% των περιπτώσεων αφορά άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών, τα παιδιά φαίνεται να επηρεάζονται ελάχιστα από τον ιό και το ποσοστό θνησιμότητας για τα άτομα κάτω των 40 ετών είναι περίπου 0,2%. Ο ρυθμός αυξάνεται στα άτομα άνω των 65 ετών, φθάνοντας σχεδόν το 15% στην ηλικία των άνω των 80 ετών, ειδικά εκείνων με προϋπάρχουσες καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις. Ο υπολογισμός των ποσοστών θνησιμότητας κατά τη διάρκεια μίας συνεχιζόμενης επιδημίας είναι δύσκολος γιατί δεν είναι σαφές πόσες από τις ήπιες ή ασυμπτωματικές περιπτώσεις έχουν δοκιμαστεί, αλλά η καλύτερη εκτίμηση που έχουμε για τον κοροναϊό μέχρι στιγμής είναι στο 1,4% – κάπου μεταξύ της 1918 ισπανικής γρίπης (1918) και της και γρίπης των χοίρων (2009).

Οι επιστήμονες πληροφορούν με άρθρα

Μια απλή αναζήτηση στη μηχανή της Google θα μας αποδείξει του λόγου το αληθές. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάμπολλα επιστημονικά άρθρα που έχουν γραφτεί για τον ιό. Σε αυτά αναφέρονται τα πάντα για τα εμβόλια, τις θεραπείες, την επιδημιολογία, τη διάγνωση και την κλινική πρακτική. Σ’ αυτά έχουν πρόσβαση οι πάντες. Επομένως, η ενημέρωση σώζει.

Δεκάδες θεραπείες έχουν ήδη δοκιμαστεί. Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, διεξήχθησαν περισσότερες από 80 κλινικές δοκιμές για αντιιικές θεραπείες.

Υπάρχουν πρωτότυπα εμβολίων

Βιοτεχνικά εργαστήρια, αλλά και ακαδημαϊκές ομάδες (όπως  το Πανεπιστήμιο Queensland στην Αυστραλία) ασχολούνται με την πρόληψη μέσω των εμβολίων. Αυτή τη στιγμή εργάζονται για παρόμοιους ιογενείς ιούς και οι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν πως πολύ σύντομα θα είναι έτοιμα τα εμβόλια για ανθρώπινη δοκιμή. Φυσικά, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να φανεί η αποτελεσματικότητά τους.

Έχουν δοκιμαστεί θεραπείες

Δεκάδες θεραπείες έχουν ήδη δοκιμαστεί. Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, διεξήχθησαν περισσότερες από 80 κλινικές δοκιμές για αντιιικές θεραπείες, σύμφωνα με το περιοδικό Nature και οι περισσότερες έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη θεραπεία άλλων ασθενειών. Τα φάρμακα όπως το remdesivir (Ebola, Sars), η χλωροκίνη (ελονοσία), το lopinavir, η ριτοναβίρη (HIV) και το baricitinib (ρευματοειδής πολυαρθρίτιδα) δοκιμάζονται όλα σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Yπάρχει ανάρρωση

Οι άνθρωποι αναρρώνουν από τον ιό. Όπως δείχνει ο ημερήσιος μετρητής που παρακολουθεί την εξέλιξη του ιού χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θεραπεύονται από τον κοροναϊό κάθε μέρα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top