Σαν βγεις στον πηγαιμό για τη Νέα Παραλία στη Θεσσαλονίκη (Konstantinos Tsakalidis / SOOC).

Mείζον θέμα: πόσα τετραγωνικά της παραλίας στη Θεσσαλονίκη ήταν καλυμμένα το περασμένο Σαββατοκύριακο από κινούμενα σώματα; Πόση απόσταση υπήρχε μεταξύ τους; Και, τελικά, τα βίντεο που πρόβαλαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ήταν σε ζωντανή σύνδεση ή, μήπως, όλοι οι καναλάρχες είχαν συνεννοηθεί να προβάλλουν εικόνες αρχείου μόνο και μόνο για… Για ποιο λόγο, άραγε; Τι μας κρύβουν;

Τα σόσιαλ μίντια, ο κατεξοχήν χώρος όπου φύονται όλα τα παράξενα «φρούτα» των συνωμοσιών, πλημμύρισαν εκ των υστέρων, με φωτογραφίες άλλης λήψης όπου δείχνουν την παραλία σχεδόν άδεια, λες και οι άνθρωποι υπέστησαν την τιμωρία του σβησίματος από τα καρέ, όπως έκανε κάποτε ο Στάλιν με τους αντιφρονούντες.

Άλλοι διατείνονται πως τα βίντεο είναι τόσο άτσαλα πειραγμένα που δείχνουν τους αμέριμνους ποδηλάτες της καραντίνας να πηγαίνουν πλησίστιοι προς τη θάλασσα. Χθες (31/3) μια γυναίκα, εν εξάλλω καταστάσει, άρχισε να υβρίζει τους αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη επειδή έκλεισαν τη Νέα Παραλία και αποκαλούσε «κότες» όσους μένουν σπίτι. Περιπτωσιολογία που ανήκει στα χωράφια της ψυχιατρικής; Κι όμως, υπάρχει ένα υπόγειο ρεύμα που κινείται στα ριζά της πλειοψηφίας που θεωρεί πως πρέπει να πάρει το ρόλο των παρτιζάνων και να κάνει εξορμήσεις στην πόλη για να δείξει το φρόνημά της.

Με πρόσχημα τον κορονοϊό, η κυβέρνησή του Βίκτορ Όρμπαν θα μπορεί να αναστέλλει την ισχύ των νόμων μέσω απλών διαταγμάτων.

Είναι αυτή που μιλάει για καταπάτηση της Δημοκρατίας, για μέτρα που προσιδιάζουν σε μια δικτατορία και, τέλος πάντων, όλα αυτά είναι προάγγελος εξελίξεων που θα μας επιβληθούν όταν και όποτε τελειώσει ο εφιάλτης του κορονοϊού. Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: όχι, δεν είναι δημοκρατικό μέτρο να πρέπει να στείλεις μήνυμα στο κινητό σου για να εξέλθεις από το σπίτι σου, υπό το φόβο τσουχτερού προστίμου.

Στην Κύπρο αυστηροποίησαν ακόμη περισσότερο το μέτρο με αποτέλεσμα η αστυνομία να μπορεί να εισέλθει σε ένα σπίτι και να διεξάγει έρευνα αν πληροφορηθεί ότι σε αυτό υπάρχουν περισσευούμενα πρόσωπα σε σχέση μ’ αυτά που πραγματικά το κατοικούν. Κανείς δεν λέει πως αυτά τα μέτρα δεν πλήττουν την ευαισθησία των πολιτών στις δυτικές κοινωνίες που έχουν μάθει εδώ και πολλές δεκαετίες να απολαμβάνουν το μάξιμουμ των ελευθεριών και του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού και της αυτενέργειας. Είναι, όμως, ώρα να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις όταν ο κίνδυνος να κολλήσει ο ένας τον άλλον είναι κάτι παραπάνω από έκδηλος;

Και, τέλος πάντων, αν πρέπει να μιλήσουμε για κατάλυση της δημοκρατίας, καλό είναι να έχουμε συγκρίσιμα μεγέθη. Ο Ορμπαν στην Ουγγαρία γίνεται και με τη βούλα ένας σύγχρονος δικτάτορας κρατώντας για τον εαυτό του όλες τις εξουσίες. Θα μπορεί, πλέον, να αποφασίσει ό,τι επιθυμεί δίχως να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Με πρόσχημα τον κορονοϊό, η κυβέρνησή του θα μπορεί να αναστέλλει την ισχύ των νόμων μέσω διαταγμάτων και να εισάγει έκτακτα μέτρα μέσω κυβερνητικών εγκυκλίων, στο όνομα της διασφάλισης της υγείας, της προσωπικής και υλικής ασφάλειας των πολιτών, αλλά και της οικονομίας. Παράλληλα, ο νόμος προβλέπει την επιβολή λογοκρισίας, με ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια για τη μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» όσον αφορά τον ιό ή τα κυβερνητικά μέτρα. Τον έλεγχο των ειδήσεων θα αναλάβει ειδική επιτροπή που θα συσταθεί από την κυβέρνηση. Τόσο καλά, τόσο δημοκρατικά.

Εικόνα πραγματικής -εξοργιστικής- καταπίεσης στις Φιλιππίνες (Viral Press).

Στην Παραγουάη κυκλοφόρησαν βίντεο που δείχνουν αστυνομικούς να φέρονται βάναυσα σε πολίτες που έσπασαν την καραντίνα, ενώ στις Φιλιππίνες, αντίστοιχοι αστυνομικοί έβαλαν τους «ταραχοποιούς» σε κλουβιά σκύλων και τους ανάγκασαν να κάθονται κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο για τιμωρία.

Στις Φιλιππίνες, έβαλαν τους «κορονο-ταραχοποιούς» σε κλουβιά σκύλων.

Ακτιβιστές στην Κένυα προειδοποίησαν ότι η ασυδοσία της αστυνόμευσης όχι μόνο κινδυνεύει να προκαλέσει πανικό και φόβο, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τη μετάδοση του ιού. Στην Μομπάσα, την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στο λιμάνι της πόλης με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος.

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η οργάνωση Human Rights Watch ανέφερε ότι η ελευθερία έκφρασης και η πρόσβαση στην πληροφόρηση πρέπει να προστατεύονται από τις κυβερνήσεις. Αν και ορισμένοι περιορισμοί σε δικαιώματα, όπως εκείνοι που έχουν να κάνουν με την ελεύθερη κυκλοφορία, θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν, η οργάνωση ζήτησε διαφάνεια και «σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Θα μπορούσε να πει κανείς πως δεν πρέπει να βλέπουμε τις παθογένειες που υπάρχουν σε διάφορες χώρες για να λέμε πως εδώ δεν συμβαίνουν αυτά. Να μην θεωρούμε πως αφού δεν έχει πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας, είμαστε μια χαρά. Κανένας δεν είναι μια χαρά από τη στιγμή που ο κορονοϊός θερίζει κόσμο. Ομως, είναι νοητική ακροβασία να εμφανίζονται ξανά οι συνήθεις συνωμοσιολόγοι που θεωρούν πως όλο αυτό το παιχνίδι είναι μια νεοταξιακή μορφή επιβολής του Αντίχριστου που θέλει να υποτάξει το ανθρώπινο γένος. Κοντοζυγώνει η ώρα που θα διαβάσουμε πως για το κλείσιμο της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη ευθύνεται ο Σόρος και η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ που υπαγορεύουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τι να κάνει. Το κακό δεν είναι ότι θα το διαβάσουμε, αλλά ότι θα υπάρξουν αρκετοί που θα το πιστέψουν. Άβυσσος η ψυχή του έγκλειστου.

 

Διαβάστε ακόμα: Νίκος Δήμου – «Είμαι περιέργως αισιόδοξος. Η εμπειρία του κορονοϊού μας έχει ωριμάσει ως λαό».

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top