Υποστηρικτής του κορωνο-ανήξερου Μπολσονάρο της Βραζιλίας. Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης εκτιμά το γεγονός ότι έχει πιάσει και την κόκκινη μυτούλα του με λαστιχάκι. (Photo by Sergio LIMA / AFP)

Αν μου λέγανε την περσινή Πρωτοχρονιά ότι θα εγκλωβιζόμουνα για μήνες, δεν θα τους πίστευα. Θα χασκογέλαγα και θα τους κέρναγα σαμπάνιες (καλά, νταξ, αφρώδεις οίνους…).

Έκτοτε, απεδείχθη πως θά ‘ταν βλακώδες να μαντέψεις τη διάρκεια του lockdown: εστιατόρια, καφέ, μπαράκια, κινηματόγραφοι, «σκηνές» μας τέλειωσαν. Αλλά βάλτε καλά στο κεφαλάκι σας πως αλλιώς δεν γίνεται. Οι μικρές μας απολαύσεις πάπαλα, αλλά για όλους. Πίσω από τα κάγκελα, αλλά παρέα. Επιτέλους, όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά στη μαλακία. Ο εθνικός στόχος επτυγχάνεται. Έστω και με δυσκολία.

Φυσικά, όλοι και όλες μας στρεσαριζόμαστε. Τι θα γίνει με τον παππού, με τους υπαλλήλους, με τους υποχόνδριους και τους κλειστοφοβικούς, τη μοναξιά, το ψυγείο, το κωλόχαρτο (άλλο πάλι και τούτο!), τα μεθύσια, τα στοκ ειδών πρώτης ανάγκης (διακόπτες, θερμαντικά, λευκές συσκευές και κινητά, λιπαντικά Durex play), τους υδραυλικούς και τους ξεβουλωτές;

Κάπως έτσι, μετά το πέρας του 16μήνου, αποφάσισα να προσφύγω στη θετική σκέψη. Ρε συ, λες μπας κι ο εγκλεισμός έχει και τα καλά του, μήπως είναι μια ευκαιρία να πάρω τον έλεγχο της χάλια ζωής μου; Χρόνια τώρα δεν είμαι συφιλιασμένος με το πώς πάνε τα πράγματα; Αναφέρω επί τροχάδην: πολλή δουλειά για φραγκοδίφραγκα, πολύ Netflix, πολλοί χωρισμοί, πολύ κρύο, πολλή βαρεμάρα, πολύ σκατό.

Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ είπα να τη δω αλλιώς. Ενώ στην αρχή άφηνα για την μεθεπόμενη αυτά που συνήθως άφηνα για την επόμενη, καθότι ο κόσμος κι ο κοσμάκης έχουν μπει στο ρελαντί κι ο χρόνος επιμηκύνεται, αφού τακτοποίησα τα συρτάρια και ξεσκόνισα τα βιβλία, αφού διαπίστωσα περιχαρής ότι έχαιρα το γιουσούρι άκρας υγείας, αφού ξεπάστρεψα κάθε δυνατή συνταγή μαγειρικής, έκανα Zoom, ξεφτίλα e-shopping και τηλεργασία με σμόκιν, αφού έφαγα στη μάπα όλους τους κακόμοιρους influencers του ντουνιά (γυμναστική, οικοκυρικά, διαλογισμός, αποτρίχωση), κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι η κατάσταση έχει και τα καλά της.

Δεν χρειάζεται πλέον να συναναστρέφομαι όλους αυτούς τους μαλάκες που κυκλοφορούνε στο γραφείο και είθισται να αρέσκονται σε σεξιστικά αστειάκια.

Κατ’ αρχάς, σου δίνεται η ευκαιρία να ασχοληθείς πιο επισταμένα με τους φίλους και τους συγγενείς. Να αντιληφθείς πλήρως πως πρόκειται για junk DNA από το οποίο πρέπει επιτέλους να απαλλαγείς. Τέρμα οι τυπικές επαφές. Ειδάλλως, μηδενίζεται το κοντέρ της μιζέριας, το ρίχνεις στο ιεραποστολικό σεξ και τη γιόγκα για ζευγάρια. Εν ολίγοις, ξαναβρίσκεις το χαμένο χρόνο για τον εαυτό σου.

Ευκαιρία επίσης να επαναπροσδιορίσεις το καταναλωτικό σου μοντέλο και να επιδοθείς στο πλέξιμο, στην κηπουρική και τα μαστορέματα. Οπωσδήποτε περισσότερο επωφελές και προσοδοφόρο από τη διά βίου μάθηση. Χώρια ότι μπορείς επιτέλους να επικεντρωθείς στο έχειν αντί του είναι. Κάτι που μαθαίνεται παραδειγματικά μέσω μιας συσκευής όπως το ψυγείο.

Έχω επίσης έναν φίλο που ακούει στο σπάνιο όνομα “Γιάννης”. Ευελπιστεί πως η περίοδος αυτή θα εγκαθιδρύσει μια καινούργια συνοχή στο πλαίσιο της επιχείρησης, μια αναδιοργάνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, βασισμένη σε μια νεφελώδη αρχή αλληλεγγύης και ανθρωπισμού των εργαζομένων προς όφελός του. Συγκινήθηκα. Η προσέγγιση προτιμάται και στα νηπιαγωγεία.

Συν τοις άλλοις, το μοντέλο της τηλεργασίας είναι ευεργετικό, καθότι ανακαλύπτεις ότι ασχέτως με το τι κάνεις εσύ, τα αφτιά σου έχουν πάει διακοπές. Επίσης το μποτιλιάρισμα έχει πάει καλιά του και μαζί του οι διαβρωτικοί θόρυβοι της πόλης, αφού περάσαμε από μια ανήκουστη ένταση της τάξης των 70 db στα 55 db. Πράγμα που κάνει καλό στον εγκέφαλο, τουλάχιστον εκείνον των 1.200 κ.ε. Χώρια ότι ακούς ξανά τα πουλάκια να κελαηδάνε.

Καθώς τη βγάζω στο σπίτι, γλιτώνω βενζίνη, έχω χεσμένα μετρό και λεωφορεία, άρα και λιγότερο στρες για το τι ώρα θα φτάσω στη δουλειά, σηκώνομαι ό,τι ώρα μου καπνίσει και μπορώ να φάω μακαρόνια για πρωινό. Παθέτικ; Μπορεί. Και πού το βάζεις ότι δεν χρειάζεται πλέον να συναναστρέφεσαι όλους αυτούς τους μαλάκες που κυκλοφορούνε στο γραφείο και είθισται να αρέσκονται σε ηλίθια αστειάκια, κατά προτίμηση σεξιστικά;

Χάρη σ’ αυτό το μάννα εξ ουρανού που λέγεται «lockdown», είδα για πρώτη φορά στη ζωή μου το πορτοφόλι μου να φουσκώνει. Τέρμα στα βλακώδη ψώνια για να παρηγορήσω το άγχος μου, τέλος στις εξόδους με βαρετά ζευγάρια σε πανάκριβα εστιατόρια της πλάκας, τέρμα στις συνδρομές σε γυμναστήρια της κακιάς ώρας, τέρμα με τα πειραματικά θέατρα των απογόνων του Ροντήρη, τέρμα τα σινεμά για να δεις το Transformer 16, τέρμα τα ταξίδια σε πλαστικά γραφικά νησιά. Και το σημαντικότερο: τέρμα το γήπεδο, τα σκυλάδικα και οι παπάδες, που τα σιχαίνομαι και τα τρία.

Ανακάλυψα ότι πιο σημαντικό από το να γελάς δεν υπάρχει.

Καθώς η μαλακία κέρδιζε έδαφος, συστρατεύτηκα συνειδητά με την αντίληψη ότι η παρούσα αγρανάπαυση κάνει καλό στη φύση και το έμβιο περιεχόμενό της. Οπότε φύτεψα ένα δέντρο αγνώστου προέλευσης κι έχωσα τα κρινοδάχτυλά μου στο σκληρό χώμα. Το γεγονός σε φέρνει συναισθηματικά κοντά στους περιβαλλοντολόγους, τους κλιματολόγους, τα κλιμάκια καθαριότητας του δήμου και την κατσίκα μου την Παρδάλω.

Και όχι μόνο. Με δεδομένο ότι τουλάχιστον 1,5 δις «αριστεροί» έχουν σαρδελοποιηθεί ανά τον κόσμο, είναι ευχής έργον ότι επιτέλους μειώθηκαν τα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης (αν και όχι ακόμα ικανοποιητικά) στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τα Ιμαλάια είναι πλέον ορατά από απόσταση 200 χλμ. Δύο όμορφες φάλαινες εντοπίστηκαν να παίζουν στα νερά της Μασσαλίας. Χώρια τα κοπάδια των τόνων, τους θαλασσοψιττακούς και τα δελφίνια στα κανάλια της Βενετίας. Μικρά κοάλα αναρριχώνται εκ νέου στους αυστραλιανούς κορμούς των δέντρων, ενώ ένα ελαφάκι γεννήθηκε στο Βέλγιο. Στο Παρίσι είδαν πάπιες. Στη Βαρκελώνη, αγριογούρουνα. Στο Σαντιάγο της Χιλής, ένα πούμα.

Έτερον. Ανακάλυψα ότι πιο σημαντικό από το να γελάς δεν υπάρχει. Εντάξει, τό ‘χα. Αλλά τώρα το προτείνουν κι οι ασφαλιστικές. Το γέλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό. Το κερασάκι: Ήρθα πιο κοντά με την όμορφη φαρμακοποιό δυο βήματα πιο κάτω.

 

Διαβάστε ακόμα: Σε τι χρησιμεύουν ακόμα οι βασιλιάδες.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top