Μπορεί ο ιός να είναι αρσενικός, αλλά η αρρώστια που προκαλεί είναι θηλυκού γένους (Ο2Τοday).

Όπως συμβαίνει καμιά φορά να έχεις έναν σκύλο που θεωρείς πως είναι αρσενικός και τελικά σου βγαίνει θηλυκό. Έτσι και με τον κορωνοϊό που όλοι έχουμε συνηθίσει να του κοτσάρουμε την αρσενική του φύση, ενώ γραμματολογικά αποδεικνύεται ολότελα θηλυκός. Από εδώ και πέρα το σωστό είναι να λέμε η Covid-19.

Αποφάνθηκε επί του θέματος η Γαλλική Ακαδημία, ο σωματοφύλακας της γαλλικής γλώσσας. Οι «Αθάνατοι» του Παρισιού λένε τώρα πως το πρόθεμα που πρέπει να φέρει ο ιός που έχει πλήξει την παγκόσμια κοινότητα οφείλει να φέρει το πρόθεμα la (που χρησιμοποιείται στα γαλλικά για τις λέξεις θηλυκού γένους) και όχι το «le» που χρησιμοποιείται κατά κόρον από όλους. Μπαίνουμε πάλι σε μια διαδικασία γλωσσολογικής καθαρότητας όπως συνέβη στις αρχές της πανδημίας που αρχικά ο ιός λεγόταν κοροναϊός, εν συνεχεία κορονοϊός και τελικά κορωνοϊός (μάχες δόθηκαν για το «ω» και το «ο»);

Οι Γάλλοι σοφοί εξηγούν πως: «Covid είναι το αρκτικόλεξο των λέξεων corona virus disease (Νόσος του Κορωνοϊού) και τα αρκτικόλεξα και τα ακρωνύμια έχουν το γένος του ουσιαστικού που αποτελεί τον πυρήνα του ονοματικού συντάγματος του οποίου αποτελούν συντομογραφία». Μην ξεχνάμε ότι και στα ελληνικά το disease μεταφράζεται ως η νόσος ή η αρρώστια, επίσης στο θηλυκό.

Η Γαλλική Ακαδημία δεν είναι ωστόσο η μόνη που υποστηρίζει ότι το ακρωνύμιο αυτό είναι γένους θηλυκού. Το ίδιο συμβαίνει στον Καναδά και την Ισπανία.

Μάλιστα για να γίνουν ακόμη πιο κατανοητοί παρέθεσαν ως παράδειγμα τις επωνυμίες της Γαλλικής Εθνικής Εταιρείας Σιδηροδρόμων SNCF και της CIA για τη γνωστή αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.

Η Γαλλική Ακαδημία δεν είναι ωστόσο η μόνη που υποστηρίζει ότι το ακρωνύμιο αυτό είναι γένους θηλυκού. Το ίδιο συμβαίνει και στον Καναδά – σύσταση του Office quebecois de la langue francaise – ενώ τη χρήση του θηλυκού προκρίνει και η Ισπανική Βασιλική Ακαδημία με βάσει τους ίδιους γραμματικούς κανόνες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χρησιμοποιεί επίσης το θηλυκό γένος στις εκθέσεις του και τις αναφορές τουόπως για παράδειγμα στις 11 Μαρτίου δημοσίευσε την «ομιλία του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την COVID-19».

Το αρσενικό γένος χρησιμοποιείται περισσότερο στο πεδίο αναζήτησης της Google απ’ ό,τι το θηλυκό.

Αυτή η υπενθύμιση για την ορθή χρήση του όρου είναι πανομοιότυπη με εκείνη της Ισπανικής Βασιλικής Ακαδημίας στα τέλη Μαρτίου, για τους ίδιους γραμματικούς και γλωσσολογικούς λόγους.

Πάντως,  στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ή στην καθημερινή συνομιλία, η τάση είναι μάλλον να χρησιμοποιείται η αναφορά στον όρο Covid στο αρσενικό γένος. Συγκρίνοντας το Covid «αρσενικό»και το Covid «θηλυκό» στο εργαλείο Google Trend της μηχανής αναζήτησης Google, προκύπτει ότι το αρσενικό γένος χρησιμοποιείται περισσότερο στο πεδίο αναζήτησης αυτό απ’ ό,τι το θηλυκό.

 

Διαβάστε ακόμα: Σεξισμός, αυτός ο εντελώς άγνωστος.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top