Aρκετές ημέρες μετά το πέρασμα της Μήδειας δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση σε όλες τις περιοχές της Αττικής ( Nick Paleologos / SOOC).

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον το «μπαλάκι» απόδοσης ευθυνών από τον Νομάρχη στον ΔΕΔΔΗΕ και ανάποδα, καθώς και τις απαντήσεις στο εύλογο ερώτημα για το ποιος φταίει για τις πολύωρες και πολυήμερες διακοπές ρεύματος σε εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές. Και βλέπω δυστυχώς πως όλοι μένουν σε μια επιφανειακή αντιμετώπιση των θεμάτων και σε λόγους εντυπωσιασμού, με τους δικούς τους στόχους ο καθένας.

Η αλήθεια είναι ότι οι Δήμοι έχουν ευθύνες για την επικινδυνότητα των δένδρων, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υποχρεωμένος να κλαδεύει (όχι να κόβει) τα δένδρα σε σημεία όπου τα κλαδιά τους πλησιάζουν τις εναέριες γραμμές σε απόσταση 1,5 μέτρου. Αυτό γινόταν συστηματικά, συνήθως την άνοιξη, για τον φόβο των πυρκαγιών.

Κανένας δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται το θέμα της ανθεκτικότητας των δικτύων, της προετοιμασίας δηλαδή των στρατηγικών υποδομών.

Δεν ξέρω βέβαια αν και σε ποιο βαθμό έγινε το ίδιο και πέρυσι, αλλά πολύ αμφιβάλλω αν αυτό θα είχε αποτρέψει αυτές τις βλάβες, τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό. Σκεφτείτε ότι μια γραμμή μέσης τάσης μπορεί να τροφοδοτεί χιλιάδες καταναλωτές.

Με εξοργίζει επίσης απόλυτα η προσπάθεια προώθησης πολιτικών για ιδιωτικοποίηση των δικτύων με ψευδή επιχειρήματα, όπως για το ότι τα δίκτυα είναι «πεπαλαιωμένα» και ο ιδιώτης θα τα αντικαταστήσει. Λες και τα καινούρια σύρματα δεν θα κοβόντουσαν αν έπεφταν πάνω τους κλαδιά ή δένδρα…

Θα συνεχίσουν να συμβαίνουν οι διακοπές όσο αρνούμαστε να λαμβάνουμε υπόψη μας αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα στον σχεδιασμό ανάπτυξης των δικτύων.

Κανένας δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται το θέμα της ανθεκτικότητας των δικτύων, της προετοιμασίας δηλαδή των στρατηγικών υποδομών, ώστε τα δίκτυα ηλεκτρισμού να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις σπάνιων φαινομένων τα οποία προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή και έχουν καταστροφικές συνέπειες.

Στο δε ερώτημα «πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα;» θα απαντήσω ότι τα ίδια συμβαίνουν και στις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου. Και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν όσο αρνούμαστε να λαμβάνουμε υπόψη μας αυτά τα φαινόμενα στον σχεδιασμό ανάπτυξης των δικτύων.

Αυτό βέβαια μπορεί να σημαίνει πολλαπλάσιο κόστος για κάτι που έχει μικρές πιθανότητες να συμβεί – αν και τελευταία συμβαίνει όλο και συχνότερα και με όλο και μεγαλύτερη σφοδρότητα. Αυτή όμως η λογική είναι τελείως εκτός των σημερινών πρακτικών.

Υπάρχουν «έξυπνες» λύσεις που εκμεταλλεύονται εναλλακτικούς τρόπους λειτουργίας του δικτύου.

Και όμως, σε κάποιες χώρες αυτά τα θέματα ήδη συζητώνται και διερευνώνται λύσεις. Όχι μόνο για την υπογειοποίηση των καλωδίων, η οποία μπορεί να λύνει το πρόβλημα των χιονοπτώσεων αλλά όχι άλλα όπως, για παράδειγμα, αυτά των πλημμυρών ή των σεισμών.

Υπάρχουν και «έξυπνες» λύσεις που εκμεταλλεύονται εναλλακτικούς τρόπους λειτουργίας του δικτύου με χρήση τοπικών μονάδων παραγωγής και αποθήκευσης, κινητών μονάδων και υποσταθμών, αυτοματοποιημένης «νησιδοποίησης» των δικτύων κ.λπ.

Όλα αυτά βέβαια μπορεί να φαντάζουν πολύ μακρινά και δεν περιμένω να τα θυμηθούμε πριν έρθει το επόμενο καταστροφικό καιρικό φαινόμενο.

 

 

// O Νίκος Χατζηαργυρίου είναι Καθηγητής του Τομέα Ηλεκτρικής Ισχύος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ. Έχει διατελέσει Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της ΔΕΗ. Συγκαταλέγεται στη λίστα Thomson Reuters των “Top 1% Most Cited Researchers” για τα έτη 2016, 2017 και 2019, ενώ το 2020 βραβεύτηκε με το “Global Energy Prize”.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι επιπτώσεις της χιονόπτωσης στην Αττική – για όλα φταίνε τα δέντρα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top