“Πατριωτισμός πάνω απ’όλα είναι ο καθημερινός και συνεχής αγώνας για την Ελευθερία”, είχε γράψει στο Andro η μεγάλη κυρία Δέσποινα Γερουλάνου.

Είναι τεράστια η απώλεια της Δέσποινας Γερουλάνου, μιας μεγάλης κυρίας με μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό. Ήταν ένας άνθρωπος σπάνιας γενναιοδωρίας, με χιούμορ, με ζωντάνια και με λεβεντιά όσο λίγες -και λίγοι. Η αδελφή του Παύλου Γερουλάνου, έφυγε από τη ζωή, σήμερα Τρίτη, λόγω πνευμονολογικής ασθένειας. Είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1958.

Απόγονος των Μπενάκη και των Καλλιγά, διατέλεσε μεταξύ άλλων μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη όπου ήταν η “ψυχή” των πωλητηρίων του. Ακόμα, ήταν η εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Πολιτιστικό Συμβούλιο του πανευρωπαϊκού Michelangelo Foundation for Creativity and Craftsmanship. Και τα τελευταία χρόνια, πρόεδρος του Δ.Σ. του οργανισμού «Ελευσίνα 2023 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Με αφορμή την αδόκητη εκδημία της, αξίζει να θυμηθούμε ένα κείμενο που μας είχε γράψει με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21, πάνω στο τί, αληθινά, είναι πατριωτικό σήμερα:

 

Πατριωτισμός πάνω απ’όλα είναι ο καθημερινός και συνεχής αγώνας για την Ελευθερία. Ελευθερία στον λόγο, στην έκφραση, στις επιλογές όλων, που δεν νοείται χωρίς Δημοκρατία και κράτος Δικαίου. Πατριωτικό είναι το «είμαστε εις το εμείς και όχι εις το εγώ», η συμμετοχή. Όπως είναι σήμερα οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής που παλεύουν για το δικαίωμα στη ζωή όλων μας, και όλοι όσοι βάζουν διαχρονικά το εμείς πάνω από το εγώ. Πατριωτική είναι η αγάπη για την παράδοση, όχι ως κακόγουστος μιμητισμός αλλα ως δυναμική, δημιουργική συνέργεια. Πατριωτικό είναι όλα αυτά που τόσο αγάπησες στον οικείο αυτό τόπο, τη διάφανη θάλασσα και το φως, τις μυρωδιές του Πάσχα και των αχινών, τους ήχους των τραγουδιών και της ψαρόβαρκας, να τα παραδώσεις πιο φωτεινά, πιο μυρωδάτα και πιο μελωδικά. 

 

Δέσποινα Γερουλάνου, 25 Μαρτίου 2021.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι πατριωτικό σήμερα; Απαντούν: Μπουτάρης, Κορρές, Λούλης κ.α.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top