
Πριν 10 χρόνια, τα Κουφονήσια ήταν τόπος διακοπών. Τώρα, είναι αυτό που βλέπετε στην εικόνα. Κι αυτό ισχύει για τα περισσότερα νησιά στις Κυκλάδες.
Ζώντας στο Μετς, επιλέγω συχνά μες στην εβδομάδα να περπατήσω προς Παναθηναϊκό Στάδιο, να ανέβω προς Ευαγγελισμό, να κατέβω τη Ριζάρη και να κάνω μια βόλτα στο Παγκράτι, να δω τι παίζει στα μαγαζιά, έτσι να χαζέψω λίγο κόσμο. Τους τελευταίους μήνες, δε θυμάμαι να έχω περάσει από το Παγκράτι και να μην έχω αισθανθεί μια κάποια ασφυξία ή ένα χτύπημα της πόρτας από την κρίση πανικού, βλέποντας τι συμβαίνει σε αρκετά μαγαζιά. Το ίδιο ακριβώς συναίσθημα ένιωσα βλέποντας τι συνέβη το σαββατοκύριακο σε Τήνο, Σίφνο και Κουφονήσια. Γενικά στις Κυκλάδες, στα «καυτά» νησιά τους, όχι στη Σίκινο ή στην Ηράκλεια.
Μήλος, Σύρος, Ίος, Νάξος, Πάρος, Μύκονος, Σαντορίνη, Κύθνος, Σέριφος, Φολέγανδρος και Τήνος, Σίφνος Κουφονήσια είναι προορισμοί που, πλέον γεμίζουν πολύ. Άλλοι βρίσκονται στην υπερχείλιση, άλλοι θα βρεθούν σε 1-2 χρόνια. Είναι πολύ λογικό, επομένως, να υπάρχουν φορές και σημεία στο εκάστοτε νησί, όπου θα μαζευτεί πολύς κόσμος. Ίσως όλος ο κόσμος που έχει πάει για διακοπές εκεί. Κι αν συμβεί αυτό, welcome Παγκράτι στις Κυκλάδες.
Δε χωράς σε μπαρ, σε ταβέρνες, σε παραλίες
Τέτοια εικόνα είχαμε στην Τήνο και στη Σίφνο, νησιά που έχουν πιο συγκεντρωμένα τα καλά σημεία διασκέδασης. Τέτοια εικόνα έχουμε και στα Κουφονήσια, όχι μόνο τα βράδια, αλλά και τα μεσημέρια στις παραλίες. Πριν 1-2 μέρες έβλεπα κάποια βίντεο τουριστών στο TikTok που έδειχναν το Πορί να έχει γίνει σαν την Ακτή του Ήλιου εδώ στο Καλαμάκι ή το Bolivar. Οριακά μισό τετραγωνικό για να απλώσεις την πετσέτα σου και σε πολύ κοντινή απόσταση αριστερά σου μια άλλη παρέα. Και δεξιά σου. Και πίσω σου. Και μπροστά σου, αν δεν έχεις κάτσει ακριβώς στην ακρογιαλιά. Κι αν κοιτούσες από ψηλά, δε θα έβλεπες το χρυσό ή το μπεζ της άμμου, θα έβλεπες το γαλάζιο από τις ομπρέλες.
@oneworldtwogirls Δεν χωράνε άλλοι 😏 #fyp #summer #greece #koufonisia
Στην Τήνο και τη Σίφνο, σε υπαίθρια πάρτι, υπήρξαν σοκάκια που ήταν ασφυκτικά γεμάτα με κόσμο. Σε βαθμό που δε χωρούσες να κάνεις ούτε βήμα στο δρομάκι, ενώ αρκετοί είχαν ανέβει πάνω σε πεζούλια κι ήταν σα να βλέπεις διώροφο λεωφορείο αποτελούμενο από ανθρώπους. Δε βάζω στην εξίσωση τα πανηγύρια, διότι είναι ένα άλλο κόνσεπτ, είναι μια μυσταγωγία, είναι ο λόγος που πας σε χωριό ή νησί, έχει τη γοητεία του ένα βράδυ να μαζευτούν οι ντόπιοι και να το γιορτάσουν μαζί με τους τουρίστες και αποτελεί ένα τουριστικό αξιοθέατο. Εκεί, πολύ φυσιολογικά να μαζευτει όλο το νησί και να το γλεντήσει. Άλλη λογική. Μιλάω μόνο για τα μπαρ, τις παραλίες και τα εστιατόρια.
@angienosti Οχι δεν έχει κόσμο λογικά #koufonisi #koufonisia #island #summer #tiktok #tiktokgr #tiktokgreece #fy #fyp #mpesfypgamw
Εκφράζω, λοιπόν, μια ειλικρινή απορία: αν δεν είσαι 20 χρονών που δεν έχεις κάποιο μέτρο σύγκρισης και στο μυαλό σου υπάρχει μόνο το μπούγιο, υπάρχει κάποιου είδους απόλαυση στις διακοπές σου στις Κυκλάδες; Όχι μόνο στο κομμάτι της βραδινής εξόδου. Αυτό πες, μπορείς και να το αποφύγεις με το να μη βγεις ή να βγεις νωρίς και στις 11 να έχεις γυρίσει στο δωμάτιό σου. Που κι αυτό περιορισμός είναι.
Συμβαίνει όμως το ίδιο σε όλο το φάσμα. Στις ταβέρνες που θα πας να φας, στις παραλίες, στα πάντα. Ούτε να παρκάρεις δε βρίσκεις. Δεν τολμάς να λειτουργήσεις αυθόρμητα στις διακοπές. Πλέον, σε κάποια νησιά πρέπει να κάνεις κράτηση για να πας να δοκιμάσεις ένα εστιατόριο ή μια ταβέρνα. Καλά, για ξαπλώστρες δεν το συζητώ. Αυτό υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και αν δεν είσαι στις 10 το πρωί, την κράτησή σου τη χάνεις και μετά ελπίζεις στην τύχη.
Στις ταβέρνες όμως, γιατί; Χώρια του ότι επειδή αρκετά δεν έχουν κρατήσεις, πας και καταλήγεις να περιμένεις μία ώρα για να αδειάσει ένα τραπέζι. 7 το απόγευμα, με τη θερμοκρασία στους 35 βαθμούς, να ιδρώνεις για να φας κολοκυθοκεφτέδες που λόγω της πολυκοσμίας δε θα είναι καλομαγειρεμένοι, διότι οι άνθρωποι στο μαγαζί δε θα προλαβαίνουν ούτε να σκουπίσουν τον ιδρώτα τους. Δηλαδή οριακά δεν κάνουμε κράτηση και τα πιάτα που θα παραγγείλουμε, για να μην τους τελειώσουν!

Εικόνες που έχουμε δει πέρυσι και φέτος σε Τήνο και Κίμωλο.
Παραίσθηση διακοπών στις Κυκλάδες
Χωρίς ίχνος υπερβολής, οι διακοπές στις Κυκλάδες δεν είναι πια διακοπές, δεν διακόπτουν την κανονική ροή του προγράμματος. Απλά πας σε έναν μικρότερο χώρο για να ζήσεις ό,τι ζεις και στην Αθήνα. Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα της επιμονής των Αθηναίων να έχουν ταυτίσει τις διακοπές με αυτό το σύμπλεγμα. Αν δεν είναι οικογενειάρχες και είναι 30άρηδες, 35άρηδες, καθοδηγούνται μόνο από το hype, το fomo, τον φασεϊσμό και σκέφτονται μόνο Κυκλάδες. Δεν το γράφω επικριτικά. Το παθαίνω κι εγώ πολύ συχνά πια. Τα social media μας έχουν βάλει σε μια θέση να συγκρίνουμε διαρκώς αυτό που ζούμε ή να διψάμε να βρεθούμε στην πολυκοσμία, διότι φοβόμαστε να σταθούμε με τον εαυτό μας.
Προφανώς η απόσταση με το πλοίο, είναι μια δικαιολογία. Αλλά με τις τιμές που έχουν τα ακτοπλοϊκά, γιατί να μην πας αεροπορικά στη Σάμο ή τη Λήμνο; Σε 45 λεπτά το πολύ θα έχεις φτάσει και θα έχεις δώσει στη χειρότερη ένα 50άρι παραπάνω, που αν το βάλεις στην εξίσωση με τις ώρες που γλύτωσες από το να πήγαινες κάπου στις Κυκλάδες, ισορροπείται η κατάσταση. Όχι. Το μυαλό θέλει Σίφνο, Μήλο, Τήνο. Μια πλήρης μεταφορά της αθηναϊκής νεύρωσης που έχουμε στην καθημερινότητα μας, του άγχους για το αν θα βρούμε κίνηση στους δρόμους ή αν πρέπει να κάνουμε κράτηση για το μαγαζί που θα βγούμε σε μια βδομάδα και τελικά παίρνουμε για κράτηση και έχει διαθεσιμότητα σε 15 μέρες.
Η κατάσταση στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων μοιάζει με ένα ηθελημένο μαρτύριο. Αναρωτιέμαι αν όταν γυρίσουν όλοι αυτοί από τα νησιά αυτά, θα είναι ξεκούραστοι ή θα έχουν επιστρέψει πιο κουρασμένοι…
Διαβάστε ακόμη: Το χωριό που μοιάζει με νησί και το νησί που μοιάζει με χωριό.




