Θα κάνουμε και την παραδοχή ότι κάποιος που ξεκινά να κάνει διακοπές χωρίς λεφτά, μάλλον δεν εργάζεται και μάλλον δεν έχει χρονικό περιορισμό (Από την ταινία «Οίκτος» του Μπάμπη Μακρίδη).

Λοιπόν. Διακοπές χωρίς λεφτά. Οδηγίες: βρείτε καποι@ πλουσι@ γκομεν@ που να σας τα κερνάει όλα και πηγαίνετε μαζί τ@ διακοπές. Τέλος άρθρου, καλά να περάσετε.

Αν όμως κάτι από το παραπάνω άρτια σχεδιασμένο πρότζεκτ πάει στραβά, ας έχουμε έτοιμο καταρτισμένο, ένα πλαν b,  έναν μπούσουλα για τζάμπα διακοπές. Εεεε όχι “τζάμπα διακοπές”, εδώ είμαστε andro, για “διακοπές με στυλ αλλά χωρίς χρήματα”.

Καταρχάς να σημειώσουμε ότι στις διακοπές χωρίς λεφτά, δεν ισχύει το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει» διότι  αν για παράδειγμα είμαστε 5 φίλοι άφραγκοι, το μπάτζετ μας εκτοξεύεται στο ποσό των 0+0+0+0+0=0. Επομένως στις διακοπές χωρίς λεφτά, ένας καλός αριθμός συμμετεχόντων είναι 1 η 2. Εξαιρείται η περίπτωση του ελεύθερου κάμπινγκ την οποία θα δούμε παρακάτω.

Στο ελεύθερο κάμπινγκ μπορεί να ψαρέψεις μια μέρα κανέναν ωραίο αχινό που ένας φλώρος 2 κολπίσκους παρακάτω θα τον πληρώσει 50 ευρώ.

Plan b: επειδή είμαστε και μηχανικοί θα σπάσουμε το πλαν b σε υπό-έργα, θέτοντας έτσι μικρότερους ευκολότερους επιμέρους στόχους.

Αυτά είναι: η μετάβαση, η διαμονή, η διατροφή, η διασκέδαση. Θα κάνουμε και την παραδοχή ότι κάποιος που ξεκινά να κάνει διακοπές χωρίς λεφτά, μάλλον δεν εργάζεται και μάλλον δεν έχει χρονικό περιορισμό, περιορισμένες ημέρες άδειας κλπ.

Μετάβαση: οι διακοπές χωρίς λεφτά περιορίζουν δυστυχώς τις επιλογές μετακίνησης, διότι πρέπει να γίνουν με ιδιωτικό μεταφορικό μέσο με χαμηλότατο ενεργειακό αποτύπωμα (πόδια, ποδήλατο) η με ωτοστόπ. Κατά συνέπεια αποκλείονται αυτομάτως όλοι οι νησιώτικου προορισμοί, διότι δεν μπορεί να γίνει χρήση ωτοστόπ ούτε μπορεί να μεταβεί κάποιος με ιδιωτικό μεταφορικό μέσο (εκτός αν είναι σκάφος οπότε δεν εμπίπτει στην κατηγορία διακοπές χωρίς λεφτά).

Βέβαια, επειδή πολλές ταινίες έχουν υμνήσει το ωτοστόπ, και δη το ημιτελές ωτοστόπ, δηλαδή αυτό με την μη ευτυχή κατάληξη, που τελικά κάποιος, θες ο ωτοστόπερ, θες ο οδηγός,  κάνει διακοπές σε τόπο χλοερό, είναι πλέον δύσκολο να το αποφασίσεις.

Στη γιαγιά δεν θα έχετε wifi και θα σας ξυπνάει κάθε πρωί ο κόκκορας.

Δηλαδή εδώ που τα λέμε ούτε ωτοστόπ θα έκανα ούτε ωτοστόπ θα έπαιρνα. Αλλά ας πούμε ότι εγώ είμαι υπερβολική και ότι οι επαρχιακοί δρόμοι στην Ελλάδα είναι γεμάτοι ισορροπημένους ανιδιοτελείς έμπειρους κοινωνικότατους οδηγούς (όλων των φύλων) που έχουν περάσει και κόβιντ και έχουν και κενές θέσεις στο αυτοκίνητο/φορτηγό τους, Το ταξίδι τω διακοπών λοιπόν ξεκινάει με ένα ή περισσότερα ωτοστόπ.

– Προς τα πού πας φίλε ταξιδιώτη;
– Προς Κουρούτα.
– Εμπα μέσα, στον δρόμο μου είσαι, θα κάνω μόνο μια στάση να φορτώσω κάτι φυτά από ένα φίλο που έχει φυτώριο κοντά Κατάκολο, δεν σε πειράζει;
– Μα τι λέτε, αλίμονο,  ευχαριστώ πολύ! Αυτό στην τσέπη σας είναι νεροπίστολο ή απλώς χαρήκατε που βρεθήκαμε;

Κ.ο.κ.

Έχουμε φτάσει στον προορισμό μας, ο οποίος μπορεί να είναι ένα τυχαίο σημείο στο χάρτη, ή το χωριό της γιαγιάς. Και τα 2 παρέχουν δωρεάν διαμονή. Η διαμονή στο χωριό της γιαγιάς:

Θα κάνουμε την παραδοχή ότι πρόκειται για μια κλασική γιαγιά, που βλέπει τα εγγόνια της κάθε Πάσχα και ίσως το καλοκαίρι κάποιες μέρες. Η γιαγιά έχει στρωμένο το κρεβάτι και έχει ανοίξει και το ράντζο για τον φίλο του εγγονού/εγγονής. Εννοείται ότι η γιαγιά ξέρει να μαγειρεύει οπότε το πακέτο “Γιαγιά” δύναται να είναι all inclusive.

Μειονεκτήματα: 1.δεν έχει πιθανότατα wifi, 2. θα αναγκαστείτε μια μέρα να φάτε μπάμιες που είναι πεντανόστιμες, από το μποστάνι του γείτονα. 3. Είναι αρκετά πιθανόν να ξυπνάτε νωρίς λόγω παρακείμενου κόκορα. 4. Μπορεί να έρθουν και τα ξαδέρφια για διακοπές στην γιαγιά. 5. Δεν μπορείτε να κυκλοφορείτε με αδαμιαία (και ευαία) περιβολή

Πλεονεκτήματα: μεσογειακή κουζίνα αβάδιστα και δωρεάν, αν είστε ακόμα μικρός/μικρή (μέχρι 39) και δεν έχετε ακόμα σταθεί στα πόδια σας οικονομικά παίζει να σας χαρτζηλικώσει κιόλας η γιαγιά για να πάρετε κανένα ραβανί με παγωτό από την πλατεία, η να πιείτε τσίπουρο η να παίξετε κανένα χαρτοπαίγνιο με λεφτά.

Αν κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ τότε προσοχή στην καφέ αρκούδα, τον μεσογειακό λύκο και τον υπαστυνόμο β της περιοχής.

Στη γιαγιά θα βρείτε μεσογειακή κουζίνα αβάδιστα και δωρεάν, αν είστε ακόμα μικρός/μικρή (μέχρι 39) και δεν έχετε ακόμα σταθεί στα πόδια σας οικονομικά παίζει να σας χαρτζηλικώσει κιόλας (Από την ταινία Suntan).

Διαμονή-ελεύθερο κάμπινγκ:

Θα κάνουμε την παραδοχή ότι υπάρχει μια σχετική εμπειρία σε κάμπνγκ, επομένως υπάρχει ήδη μια υποδομή, εξολισμός, τεχνογνωσία. Το ελεύθερο κάμπινγκ μπορεί να είναι δωρεάν αλλά έχει απαιτήσεις σε φυσική κατάσταση και σε ετοιμότητα.

Είναι απαραίτητο ο κατασκηνωτής να μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, ικανή να τον βοηθήσει διαφύγει από ορισμένα species τα οποία δύνανται να απειλήσουν τις διακοπές του με κάποιον τρόπο. Τέτοια species μπορεί να είναι η καφέ αρκούδα, ο μεσογειακός λύκος, ο υπαστυνόμος β της περιοχής.

Μειονεκτήματα: σχετική εξάρτηση από τα στοιχεία της φύσης, λιτή διατροφή με κονσέρβες και ο,τι μας προσφέρει η τοπική χλωρίδα και πανίδα και μπορούμε να το αποκτήσουμε χωρίς λεφτά, μόνο ελβετικό σουγιά και πετονιά.

Πλεονεκτήματα: αρκετοί καταπιεστικοί κοινωνικοί κανόνες παύουν να ισχύουν, κυκλοφορείς με τα μέζεα έξω (και οτιδήποτε άλλο κανονικά θα έκρυβες), δεν υπάρχουν ώρες κοινής ησυχίας, μπορείς να ουρλιάζεις με την κιθάρα σου οποιαδήποτε στιγμή, γενικότερα δεν υπάρχουν ώρες ρολόγια. Μπορεί να ψαρέψεις μια μέρα κανέναν ωραίο αχινό που ένας φλώρος 2 κολπίσκους παρακάτω θα τον πληρώσει 50 ευρώ. Μπορεί. Αλλά ας μην σου φουσκώνω τα μυαλά.

Tι στυλ μπορείς να έχεις σε διακοπές που δεν… παίζει φράγκο; (Από την ταινία Suntan).

Στο ελεύθερο κάμπινγκ για διασκέδαση θα έχετε μια κουτσή κιθάρα, βιβλίο, μπιρίμπα, μπει δε μπει, ήσυχα πράγματα.

Διασκέδαση:

Στη γιαγιά κανένα πανηγύρι, καμιά γιορτή θείου Παναγιώτη, καμία συναυλία πρωτευουσιάνου, γιορτή πιπεριάς κέρατο, ήσυχα πράγματα. Στο ελεύθερο κάμπινγκ τέσσερα πόδια δυνατά και μια κουτσή κιθάρα, βιβλίο, μπιρίμπα, μπει δε μπει, ήσυχα πράγματα.

Ένδυση-στυλ-andro fooding: 

Δεν έχω απάντηση, έχω παραγγείλει όμως δύο πολύ βοηθητικά άρθρα,  “παπάρια στον ήλιο με στυλ-ως να είμαστε στιλάτοι στην παραλία γυμνιστών” και “με ποιο ροζέ θα συνδύαζες το ζαμπονάκι ζβαν, αν είχες λεφτά”.

Με μπούσουλα αυτόν τον περιεκτικότατο απόλυτο οδηγό είναι σίγουρο ότι θα περάσετε περίφημα, κυρίως αν εφαρμόσετε το πλαν a.

Καλές διακοπές να έχουμε.

 

Διαβάστε ακόμα: Από τον Αγούδημο στο Instagram. Πώς ήταν οι διακοπές μας και πώς έγιναν.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top