Μακάρι να ακούσει ο Δημήτρης Κουφοντίνας αυτό που του λένε οι συγγενείς των θυμάτων του (Nikos Libertas / SOOC).

Εχει μετατραπεί σε πολιτική διελκυστίνδα. Από τη μια πλευρά η αταλάντευτη απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην υποχωρήσει κι από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκει ένα ευκαιριακό  αντιπολιτευτικό πάτημα και οι ακραίοι του δήθεν αντάρτικου πόλεων που έχουν ήδη ξεχυθεί στους δρόμους σπέρνοντας μολότοφ και απειλές σε περίπτωση που…

Ναι, σε περίπτωση που ο Δημήτρης Κουφοντίνας αποφασίσει να πάει την απεργία πείνας και δίψας ως το τέλος, το φάσμα του φυσικού του θανάτου θα είναι μπροστά μας. Αν συμβεί αυτό ουδείς θα είναι σε θέση να προδικάσει τι θα συμβεί σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Οπως πολλά γεγονότα στη χώρα, αυτό ακόμη περισσότερο, έχει χρωματιστεί με δύο μόνο όψεις: την άσπρη και τη μαύρη, αγγίζοντας ακόμη και μανιχαϊστικές εμμονές από τις οποίες οι θιασώτες τους δεν σκοπεύουν να αποδράσουν. Επομένως, τι πρέπει να κάνει η κοινωνία των πολιτών; Να πέσει στην παγίδα του πολέμου χαρακωμάτων ή να σκεφτεί και έναν τρίτο δρόμο που αυτή τη στιγμή φαντάζει (και είναι) ο πιο νουνεχής.

Οι συγγενείς κάνουν έκκληση στον αρχιεκτελεστή της 17Ν να σταματήσει την απεργία και να διεκδικήσει το όποιο δίκιο του στα δικαστήρια.

Από σημειολογικής άποψης αυτός ο δρόμος έχει μεγάλη σημασία διότι εκτέθηκε δημόσια από τους συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατίας με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από λίγες ημέρες. Τι λένε αυτοί οι άνθρωποι; Κάνουν έκκληση στον αρχιεκτελεστή της 17 Νοέμβρη να σταματήσει την απεργία του και να διεκδικήσει το όποιο δίκιο του στα δικαστήρια.

Τι πιο λογικό από αυτό; Σε μια υπόθεση, όμως, όπου φαίνεται η λογική να απέχει αρκετά από τις αποφάσεις του φυλακισμένου Κουφοντίνα. Με την απόφασή του να φτάσει ως το τέλος δείχνει για άλλη μια φορά αρκετές πτυχές του χαρακτήρα του. Σκληροπυρηνικός, αμετανόητος, έμπλεος της διεστραμμένα «ηρωικής» διάστασης που έχει προσδώσει εξαρχής στον επαναστατικό «αγώνα» του.

Για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών το πράγμα έχει κριθεί: ο Κουφοντίνας υπήρξε ένας στυγνός δολοφόνος, ο οποίος καταδικάστηκε από το δικαστήριο. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να το κρεμάσουμε ανάποδα στο Σύνταγμα; Προφανώς και όχι. Οι συγγενείς των θυμάτων της 17Ν λένε κάτι που οφείλουμε να το ακούσουμε όλοι: δεν ζητούν περαιτέρω τιμωρία του Κουφοντίνα, δεν λένε στην κυβέρνηση «άστον να πεθάνει», δεν χαιρετίζουν καμία πλευρά της διελκυστίνδας, αλλά επιμένουν πως αν υπάρχει λύση στον γόρδιο δεσμό αυτή μπορεί να προέλθει μόνο από την πλευρά του τρομοκράτη.

Αυτοί οι άνθρωποι που απευθύνονται στον Κουφοντίνα είναι οι πρώτοι που έχουν το λόγο να το κάνουν. Έχασαν άδικα δικούς τους ανθρώπους.

Εχει μέγιστη σημασία ο λόγος αυτών των ανθρώπων, διότι έχουν βιώσει στο πετσί τους τα έργα και τις ημέρες του Κουφοντίνα και των άλλων μελών της άθλιας οργάνωσης. Αυτοί είναι που έκλαψαν, θρήνησαν και δέχθηκαν με πόνο ψυχής πως τα αγαπημένα τους πρόσωπα δεν θα τα ξαναδούν, καθώς έπεσαν θύματα ενός αιματηρού και δολοφονικού ιδεολογήματος που κράδαιναν οι τρομοκράτες με τα κουμπούρια τους.

Αυτοί οι άνθρωποι που απευθύνονται στον Κουφοντίνα είναι οι πρώτοι που έχουν το λόγο να το κάνουν. Προφανώς και έχει λόγο η κυβέρνηση, προφανώς έχουν λόγο και οι νομικοί που εξηγούν με τον τρόπο τους αν ο Κουφοντίνας έχει δίκιο ή όχι να ζητάει μεταγωγή. Αν θέλετε, έχουν κάθε δικαίωμα, να εκφράζουν άποψη ακόμα και εκείνοι που τάσσονται υπέρ του Κουφοντίνα (αρκεί η άποψή τους να μην περιλαμβάνει πλήθος μολότοφ).

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με αγώνα μπρα ντε φερ, αλλά με τη ζώσα μνήμη του άδικου αίματος.

Ολοι αυτοί έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν, να αποφανθούν και τελικά να πράξουν τα δέοντα με πρώτη την κυβέρνηση και τη συντεταγμένη πολιτεία. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αγνοήσει τις φωνές των συγγενών των θυμάτων.

Το ότι δεν ζητούν τον θάνατο του δολοφόνου σημαίνει κάτι. Μάλλον σημαίνει πολλά για το τι πραγματικά θέλουν να πουν. Οι άνθρωποί τους δεν θα γυρίσουν πίσω, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ενας νεκρός ακόμη δεν θα τους κάνει πιο ικανοποιημένους. Αυτό που ζητούν από όσους μιλάνε για την υπόθεση είναι να σκέφτονται πως υπάρχουν κι αυτοί -οι βουβοί παραστάτες του δράματος-. Γι’ αυτό αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: «ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΤΕ ΣΑΣ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ». Ας το σκεφτούν όσοι ελαφρά τη καρδία δικαιώνουν  την τρομοκρατική δράση του Κουφοντίνα για μικροπολιτικούς λόγους.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Nίκος Αλιβιζάτος – «Δεν πιστεύω πως το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια σημαίνει αστυνομοκρατία».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top