Kάνε το όπως ο Keanu Reeves.

To λες και πράξη εγκράτειας. Ο πνευματώδης Όρσον Γουέλς προσπαθώντας να εκλογικεύσει το περίσσιο βάρος του έλεγε πως «ο γιατρός μου είπε ότι πρέπει να ετοιμάζω γεύμα για τέσσερις, εκτός και υπάρχουν άλλα τρία άτομα στο τραπέζι». Κάνουμε πολλά πράγματα μόνοι μας μέσα στην ημέρα, όμως, είμαστε έτοιμοι να πάμε σε ένα εστιατόριο και δίχως έτερη άλλη παρουσία να απολαύσουμε το φαγητό μας δίχως τύψεις;

Αν το καλοσκεφτούμε πάντα υπήρχαν μοναχικοί άνθρωποι στην άκρη μιας μπάρας. Έπιναν το ποτό τους, δεν ενοχλούσαν κανέναν, συχνά έσκυβαν το κεφάλι, βυθίζονταν στις σκέψεις τους. Κρύβει μια άγρια ποίηση να πίνεις μόνος σου. Σου προσδίδει και μια νότα μυστηρίου ή σε ωθεί και σε διάφορες ερωτικές περιπέτειες της μιας νύχτας. Εχει και τα καλά της η νύκτια -σόλο- καριέρα.

Στη χώρα μας το φαγητό έχει ταυτιστεί με τα παραδοσιακά κυριακάτικα τραπέζια όπου όλο το σόι μαζευόταν περισσότερο για να βγάλει τα εσώψυχά του και λιγότερο να τραφεί.

Επίσης, δεν γίνεται να μην έχετε δει ανθρώπους να βλέπουν μια ταινία ή κάποιο θεατρικό έργο μόνοι τους. Δεν είναι απαραίτητα μοναχικοί. Ενδέχεται να έχουν παρέες, αλλά ως ρέκτες των καλών θεαμάτων δεν επιθυμούν να σπαταλήσουν τη μέθεξη στην οποία μετέχουν με ενοχλητικές παρατηρήσεις που τυχόν θα κάνει ο παρακείμενος γνωστός τους.

Πόσο συχνά, όμως, βλέπουμε ανθρώπους να είναι ασυνόδευτοι σε ένα εστιατόριο; Προφανώς δεν είναι πολλές οι φορές, αλλά όχι και λίγες για να μην τους δίνουμε σημασία. Το φαγητό είναι μια κατεξοχήν κοινωνική εκδήλωση. Ειδικά στη χώρα μας όπου έχει ταυτιστεί με τα παραδοσιακά κυριακάτικα τραπέζια όπου όλο το σόι μαζευόταν περισσότερο για να βγάλει τα εσώψυχά του και λιγότερο να τραφεί.

Για τους ιδιοκτήτες εστιατορίων μια μεγάλη παρέα (ή πολλές μεγάλες παρέες) είναι μάννα εξ ουρανού. Μπορούν να κάνουν ανεπανάληπτο τζίρο. Οσο πιο θορυβώδης και ενθουσιώδης είναι η παρέα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να βουτηχτεί στα πιάτα ή να παραγγείλει δύο και τρεις φορές μπίρες και άλλα συναφή. Το φαγητό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι γιορτή, κοινή χαρά, αλλά και κέρδος.

Συνολικά το ένα τρίτο (33%) όλων των Βρετανών τρώνε όλα τα γεύματά τους μόνοι.

Κι όμως, η σύγχρονη τάση θέλει τον Ευρωπαίο να περιορίζεται στην ατομικότητά του, να μην επιθυμεί έτσι εύκολα να μετέχει σε μια παρέα ούτε να μοιραστεί τη χαρά του φαγητού με κάποιον άλλον. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από την έλευση του κορωνοϊού, άρα τώρα ενδέχεται ήδη να έχει παγιωθεί ως κατάσταση, από την εταιρεία ερευνών Mintel, φανερώνει έκτυπα αυτή την τάση των Ευρωπαίων να ακολουθούν έναν πιο μοναχικό δρόμο στις διατροφικές τους συνήθειες.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι κατά μέσο όρο σχεδόν το 1/3 των Ευρωπαίων επιθυμεί να τρώει -τουλάχιστον ένα γεύμα- μόνο του, με τους Πολωνούς (40%) να πρωτοστατούν. Συνολικά το ένα τρίτο (33%) όλων των Βρετανών τρώνε όλα τα γεύματά τους μόνοι, ακολουθούμενο από περίπου τρεις στους 10 Γερμανούς (31%), Γάλλους (30%), Ισπανούς (29%) και Ιταλούς (29%) καταναλωτές.

Ενώ πολλοί καταναλωτές σήμερα τρώνε μόνοι τους, η έρευνα της Mintel υπογραμμίζει την αντιληπτή σημασία των οικογενειακών γευμάτων σε όλη την Ευρώπη. Περισσότεροι από οκτώ στους 10 (84%) Ισπανούς, Ιταλούς (83%) και Γάλλους (82%) καταναλωτές πιστεύουν ότι η κατανάλωση ενός οικογενειακού γεύματος είναι σημαντική. Μαζί τους συμφωνεί το 79% των Πολωνών, το 78% των Γερμανών και το 75% των Βρετανών καταναλωτών.

Ο Edward Bergen, Global Food & Drink Analyst της Mintel, δήλωσε: «Οι ολοένα και πιο πολυάσχολοι τρόποι ζωής έχουν ως αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερο χρόνο για πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των κοινών γευμάτων – με την τάση στο σόλο δείπνο να αυξάνεται για πολλούς ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, ορισμένοι έχουν συνηθίσει να κάνουν… παρέα με τα κινητά τους από το να τρώνε με άλλους. Υπάρχουν, δε, και κάποιοι που χρησιμοποιούν τις ώρες γευμάτων για να έχουν ποιοτικό χρόνο για τον εαυτό τους».

Υπάρχει μια μορφή στίγματος (όχι απαραίτητα ήπιου) όταν βλέπεις κάποιον να τρώει σόλο. Είναι μοναχικός; Είναι χωρισμένος; Δεν έχει στον ήλιο μοίρα;

Η έρευνα της Mintel αποκαλύπτει ότι σε όλη την Ευρώπη, οι νέοι είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους ως σύντροφο στο φαγητό. Πρωτοπορώντας για άλλη μια φορά, περισσότεροι από επτά στους 10 Ισπανούς (76%) και Πολωνούς (72%) Gen Z (16-24 ετών) είναι «ένοχοι» επειδή χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους ενώ τρώνε το βραδινό τους γεύμα. Αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση μόνοι, καθώς το 67% των Ιταλών, το 62% των Βρετανών, οι μισοί Γάλλοι (52%) και Γερμανοί (52%) της Gen Z είναι κολλημένοι στα τηλέφωνά τους κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Φευ, η ψηφιακή ζωή μας τείνει να «καταπιεί» τα πάντα. Το κινητό γίνεται η προέκταση των άνω άκρων μας και οι νέοι κατέχουν, όπως είναι αναμενόμενο, τα πρωτεία σ’ αυτή την άκρως αρνητική εξέλιξη. Δεν θα μπορούσε να μην παρασύρει και τις συνήθειες στο φαγητό.

Στη Ν. Κορέα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί η κουλτούρα του να τρως μόνος. Μάλιστα η νεολογισμός που ακολουθεί την τάση έχει το όνομα «Honbap» που είναι η σύμπτυξη των λέξεων hon (μόνος) και bap (ρύζι ή σε ευρεία μεταφορά: φαγητό). Θα πει κανείς πως ο μέσος Έλληνας είναι γαλουχημένος να συνοδεύεται στο φαγητό του.

Κάποιες φορές το να τρως μόνος σου ενδέχεται να είναι και λυτρωτικό. Σε σώζει από βαρετές κουβέντες.

Υπάρχει μια μορφή στίγματος (όχι απαραίτητα ήπιου) όταν βλέπεις κάποιον να τρώει σόλο. Είναι μοναχικός; Είναι χωρισμένος; Δεν έχει στον ήλιο μοίρα; Δεν κατάφερε να αποκτήσει ποτέ φίλους; Ας είμαστε ειλικρινείς, το πρώτο πράγμα που θα μας έρθει στο μυαλό δεν είναι ότι η απόφασή του ήταν συνειδητή και σκόπιμη.

Κι όμως, βρισκόμενοι σε μια φάση όπου οι σύγχρονες κοινωνίες -της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης- τείνουν να αποδέχονται την έννοια της ατομικότητας δίχως απαραίτητα να την δαιμονοποιούν ως κάτι μεμπτό, το να βλέπεις κάποιον να τρώει μόνος του θα πρέπει να είναι μέρος της καθημερινής «χάρτας» των δικαιωμάτων του. Δεν χρειάζεται και πολλή συζήτηση: έτσι αποφάσισε, έτσι πράττει.

Ας το σκεφτούμε κι αλλιώς: κάποιες φορές το να τρως μόνος σου ενδέχεται να είναι και λυτρωτικό. Σε σώζει από βαρετές κουβέντες ή από δύσκολες στιχομυθίες που μπορεί να σου κόψουν την όρεξή ή να σε αναγκάσουν να σου σταθεί η μπουκιά στο λαιμό. Για τέτοια είμαστε τώρα;

 

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα μπακούρια την κάνουν ψώνιο τα Χριστούγεννα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top