Το 39% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Trump είναι ηλίθιος. (Φωτογραφία από τον χρήστη του Flickr Gage Skidmore)

Σε πρόσφατο γκάλοπ που πραγματοποίησε το Quinnipiac University για τον Donald Trump, μια από τις ερωτήσεις ήταν και το «ποια είναι η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό σου όταν ακούς το όνομά του;». Το 39% δεν δίστασε να απαντήσει «idiot» -δηλαδή ηλίθιος-, «ανίκανος» (31%), «ψεύτης» (30%) κ.ο.κ. Μόνο το 22% είπε πώς όταν ακούει το όνομά του σκέφτεται αμέσως την λέξη «πρόεδρος».

Ωστόσο τι σημαίνει αυτό το «idiot» για τον πρόεδρο των ΗΠΑ; Αυτό θέλησαν να αναλύσουν οι New York Times και να ψάξουν να βρουν τις ρίζες της λέξεις.

Όταν κάποιος λέει «idiot» σήμερα, το μυαλό όλων πάει σε έναν άνθρωπο με χαμηλή νοημοσύνη, με άγνοια γύρω από τα πράγματα και τις καταστάσεις στην κοινωνία στην οποία ζει. Ωστόσο οι ρίζες της λέξης προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από τη λέξη «ιδιώτης».

Στην αρχαία Ελλάδα οι «ιδιώτες» αντιμετωπίζονταν υποτιμητικά, καθώς θεωρούσαν ότι δεν είχαν την απαραίτητη μόρφωση για να ασχοληθούν με τα κοινά.

Στην αρχαία Αθήνα, την πόλη που γέννησε τη δημοκρατία, η συμμετοχή στα κοινά θεωρούταν κάτι το αυτονόητο. Οι περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνταν περισσότερο ή λιγότερο με την πολιτική, για αυτό και ονομάζονταν «πολίτες». Αντίθετα αυτοί που αδιαφορούσαν για τα κοινά, για το τι συμβαίνει γύρω τους και κοιτούσαν μόνο το συμφέρον τους ονομάζονταν «ιδιώτες».

Φυσικά τους αντιμετώπιζαν υποτιμητικά, καθώς θεωρούσαν ότι δεν είχαν την απαραίτητη μόρφωση για να ασχοληθούν με τα κοινά. Παράλληλα «ιδιώτες» αποκαλούσαν και όσους δεν είχαν επάγγελμα, δεν ήταν γυμνασμένοι, που η ύπαρξή τους εξαρτιόταν από τους άλλους ανθρώπους.

Το 2005, ο καθηγητής Walter C. Parker, κυκλοφόρησε την εργασία του Teaching Against Idiocy, όπου αναφέρει ότι οι ιδιώτες αντιμετωπίζονταν σαν απειλή για την υπόλοιπη κοινωνία, τον τρόπο ζωής, αλλά και τους δεσμούς που μπορούν να κάνουν τη ζωή σε μια κοινωνία εφικτή.

Στα μέσα του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου η λέξη «idiot» άρχισε να αποκτά τη σημασία που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Μάλιστα ο όρος «idiot» χρησιμοποιήθηκε τότε και ως επιστημονικός όρος που υποδηλώνει σοβαρή πνευματική ή αναπτυξιακή αναπηρία. Ενώ ο Δρ. Henry H. Goddard, που μετέφρασε στα αγγλικά το γαλλικό τεστ ευφυίας Binet-Simon (γνωστό σαν τεστ IQ σήμερα), χρησιμοποίησε τον όρο «idiot» για τους ενήλικες με νοητική ηλικία κάτω των 3 ετών.

Ποιο είναι το συμπέρασμα των New York Times και του αρθρογράφου Eric Anthamatten; «Ο “idiot” δεν ενδιαφέρεται για τη δημόσια ζωή, πολύ λιγότερο για τη δημόσια υπηρεσία. Ο “idiot”νοιάζεται μόνο για το δικό του όνομα. Ο “idiot”, μέσω των ενεργειών του, μπορεί να καταστρέψει το κοινωνικό σώμα. Τελικά, ο “idiot” καταστρέφει τον εαυτό του, αλλά παράλληλα εξολοθρεύει όλους που είναι μαζί του. Είναι μια ωρολογιακή βόμβα στο κέντρο της δημόσιας πλατείας». Τελικά το 39% είχε δίκιο για τον Donald Trump.

 

Διαβάστε ακόμα: O άνθρωπος που έκανε τέχνη με τα λεφτά (και όχι το αντίθετο)

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top