Σε στυλ: «ό,τι πείτε, κυρία μου» (Reuters/Carlos Barria).

Πίσω από έναν σπουδαίο άντρα βρίσκεται πάντα μια ισχυρή γυναίκα. Αυτό δεν έχουν συνηθίσει να λέμε; Κι όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που οι ρόλοι αλλάζουν. Ολοι θυμόμαστε την Μάργκαρετ Θάτσερ, αλλά ποιος μπορεί να ανακαλέσει τον άντρα της; Κι όμως, ο Ντένις Θάτσερ ήταν ένας πλούσιος επιχειρηματίας που στάθηκε στη σκιά της στωικά.

Το γεγονός ότι ακόμη και στις μέρες μας οι γυναίκες πολιτικοί δεν καταφέρνουν να φτάσουν σε μια υψηλή θέση ευθύνης, εξηγεί το γιατί δεν έχουμε πολλούς «πρώτους κυρίους», ενώ διαθέτουμε πλήθος πρώτων κυριών. Στις ΗΠΑ εμφανίστηκε εσχάτως ο πρώτος «δεύτερος κύριος», ο σύζυγος της Κάμαλα Χάρις, ο 56χρονος δικηγόρος από την Καλιφόρνια, Ντάγκλας Έμχοφ.

«Μπορεί να είμαι ο πρώτος δεύτερος κύριος, αλλά ξέρω πως θα είμαι ο τελευταίος», αναφέρει ο Έμχοφ.

Προφανώς τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω στη γυναίκα του που έγινε η πρώτη αμερικανίδα αντιπρόεδρος που ανήκει στην αφροαμερικανική κοινότητα (ο Χάρις κουβαλάει στο αίμα κι αρκετή Ασία, πάντως). Ποιος θα ασχοληθεί, αλήθεια, με τον κακομοίρη τον Ντάλας; Κάπως έτσι συντρίβεται μια αντρική προσωπικότητα στις μέρες μας. Ή, μήπως, όχι;

O Έμχοφ στήριξε την Κάμαλα σε όλη την προεκλογική εκστρατεία (Αdam Schultz).

Με προσωπικό του άρθρο στο αμερικανικό GQ, ο Ντάγκλας Έμχοφ δηλώνει υπερήφανος ως δεύτερος κύριος των ΗΠΑ, πίσω από τη βαριά σκιά της Κάμαλα Χάρις. Γράφει μεταξύ άλλων για να εξηγήσει τη στάση του: «Έχω την τιμή να είμαι ο πρώτος άνδρας σύζυγος μιας γυναίκας Αντιπροέδρου. Η αλήθεια είναι η εξής: γενιές γυναικών πριν από μένα έχουν χρησιμοποιήσει αυτήν την θέση για να υποστηρίξουν πράγματα που πίστευαν ότι μπορούν οικοδομήσουν εμπιστοσύνη στα θεσμικά μας όργανα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Συχνά, όμως, χωρίς πολλή αναγνώριση. Αυτή την κληρονομιά θα προσπαθήσω να αναπτύξω ως Δεύτερος Κύριος».

Αναφέρει, δε, πως θα έχει στο πλευρό του την Τζιλ Μπάιντεν, τη σύζυγο του νέου προέδρου των ΗΠΑ, που ως Πρώτη Κυρία θα προσπαθήσει να αναπτύξει τη δική της ατζέντα θεμάτων.

Για να συμπληρώσει: «Θέλω να δω όλο αυτό μέσα από τα μάτια των παιδιών μας, του Cole και της Ella, που ενηλικιώνονται. Θέλω να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο όπου δεν θα είναι είδηση ότι ο αγαπημένος ή η αγαπημένη τους θα τους υποστηρίζουν σε ό,τι θελήσουν να κάνουν. Μου θυμίζει μια ιστορία που αρέσει αρκετά στην Κάμαλα και συνηθίζει να την λέει συχνά. Η μητέρα της, η Σίμαλα, συνήθιζε να λέει στις κόρες της: ”μπορεί να είσαι η πρώτη, αλλά καλύτερα να μην είσαι η τελευταία”. Θέλω να ισχύει αυτό και για μένα. Μπορεί να είμαι ο πρώτος δεύτερος κύριος, αλλά ξέρω πως θα είμαι ο τελευταίος».

Με τα δύο του παιδιά από τον πρώτο του γάμο (από το προσωπικό αρχείο του Έμχοφ).

Στο βιογραφικό του στο Twitter, γράφει: «μπαμπάς, σύζυγος της Κάμαλα Χάρις, δικηγόρος, επίδοξος γκόλφερ, συνήγορος της δικαιοσύνης και της ισότητας».

Ο Έμχοφ, με το που πρότεινε ο Μπάιντεν στην Κάμαρα να τον ακολουθήσει στην πορεία για τον Λευκό Οίκο, αποχώρησε από τη δουλειά και αφιέρωσε όλο το χρόνο του να στηρίξει τη γυναίκα του, να τρέχει μαζί της στις συγκεντρώσεις και να οργώσει όλη τη χώρα μέσα σε ένα προεκλογικό βαν. Λέει πως όχι μόνο δεν το μετάνιωσε, αλλά αντίθετα όλους αυτούς τους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας γνώρισε σπάνιους ανθρώπους, άκουσε συγκινητικές ανθρώπινες ιστορίες και είδε πως είναι ο κόσμος να περιμένει από τον πολιτικό να του βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο.

Η Κάμαλα παντρεύτηκε το 2014 τον διακεκριμένο δικηγόρο Ντάγκλας Έμχοφ, ο οποίος είναι πατέρας δύο παιδιών από τον πρώτο του γάμο με την χολιγουντιανή παραγωγό, Κέρστιν Εμχοφ. Γνώρισε την Κάμαλα Χαρις σε ραντεβού στα τυφλά το 2013  που τους είχε κανονίσει η φίλη της αντιπροέδρου, Κρισέτ Χάντλιν. O 56χρονος Ντάγκλας Εμχοφ είναι ο πρώτος πολίτης εβραϊκής καταγωγής που αναλαμβάνει τον ρόλο του «δεύτερου συζύγου».

Σε χαλαρές στιγμές (rappler.com).

Εκτός από δικηγόρος, ο Ντάγκλας Εμχοφ είναι φανατικός παίκτης του γκολφ. Δηλώνει αποφασισμένος να στηρίξει την νέα αντιπρόεδρο των ΗΠΑ με τις νομικές του γνώσεις και δείχνει πρόθυμος να κάνει τα πάντα για την Καμάλα Χάρις. Μάλιστα, σκοπεύει να αφήσει την επαγγελματική του καριέρα και να σταθεί στο πλευρό της συζύγου του.

Στο βιογραφικό του στο Twitter, ο Έμχοφ περιγράφει τον εαυτό του ως εξής: «μπαμπάς, σύζυγος της Κάμαλα Χάρις, δικηγόρος, επίδοξος γκόλφερ, συνήγορος της δικαιοσύνης και της ισότητας».

 

Διαβάστε ακόμα: Κάμαλα Χάρις – ευτυχώς, η Αμερική απέκτησε ξανά ενδιαφέρον.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top