Διατελών μονίμως σε παραλήρημα, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν άφησε εκτός κάδρου τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Αυτή τη φορά είπε σωστά το όνομά του, μιλώντας στο Μιλγουόκι, αλλά αμφισβήτησε την ελληνική του ρίζα. Μάλιστα, με το γνωστό του θράσος είπε στο αλαλάζον ακροατήριό του: «Ποιος είναι πιο Έλληνας; Εγώ ή αυτός;»
Το να μιλάει έτσι για ‘σένα ένας άνθρωπος σαν τον Τραμπ, το λες και τίτλο τιμής. Συνήθως μιλάει απαξιωτικά για ανθρώπους που φοβάται ή τους θεωρεί αντιπάλους του. Αν αρχίσει να σε εκθειάζει, πάει να πει πως έχεις μπει στο μυαλό του στο κουτάκι που έχει φυλαγμένο τον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν το λες και ωραίο συναπάντημα αυτό. Όμως, αλήθεια, ποια ήταν η απάντηση του Γιάννη σε όλα αυτά; Καμία απάντηση.
Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά, ο άσος των Μπακς πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Είπε πως απαντάει μόνο σε μπασκετικές ερωτήσεις και ότι κρατάει τις πολιτικές απόψεις του για τον εαυτό του και την οικογένειά του. Στο τέλος, δε, ευχήθηκε καλή επιτυχία και στους δύο υποψηφίους για το χρίσμα. Ούτε ο Πόντιος Πιλάτος τέτοια ικανότητα να μην κάνει τίποτα, κάνοντας πολλά.
Γιατί να φοβάται ένας σούπερ σταρ του ΝΒΑ να πει ευθέως την απόψή του όταν, μάλιστα, το θέμα τον αφορά προσωπικά; Θα ήταν άλλο αν τον ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι γενικά και αόριστα ποιον θα ήθελε για πρόεδρο των ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση, όντως, δεν θα είχε λόγο να εκφράσει δημόσια την άποψή του, καθώς ούτε αμερικανός πολίτης είναι ούτε και περιμένεις από έναν αθλητή να κάνει ολόκληρη ανάλυση για τα πολιτικά πράγματα.
Όμως, εδώ έχουμε μια προσωπική αναφορά, η οποία μάλιστα τον υποβιβάζει, τον κάνει να φαίνεται σαν ξένος που οικειοποιήθηκε την ελληνική υπηκοοότητα. Ο Αντετοκούνμπο θα είχε κάθε δικαίωμα να απαντήσει υπερασπιζόμενος τον εαυτό του. Δεν το έκανε και κάπου πήρε το αυτί μου (νομίζω στο δελτίο του ΜΕΓΚΑ) ότι καλά έκανε διότι έτσι έδειξε ανωτερότητα. Από πότε η υποχώρηση και η ουδετερότητα φανερώνουν ανωτερότητα; Το να εύχεσαι καλή επιτυχία στον Τραμπ, ενώ ξέρεις τι κακό μπορεί να επιφέρει η εκλογή του, είναι σαν να του δίνεις πόντους. Εκτός και μας πει ο Giannis ότι δεν ξέρει τι σημαίνει η πιθανή εκλογή του Τραμπ.
Ο Μπαράκ Ομπάμα βγήκε να υπερασπιστεί τον έλληνα άσο λέγοντας πως ο Τραμπ δεν θα μπορέσει ποτέ να δεχθεί ότι ένας μαύρος μπασκετμπολίστας μπορεί να είναι Έλληνας. Λογικό, καθώς έχουμε να κάνουμε με έναν πολιτικό που έχει στηρίξει πολλά στον ρατσιστικό λόγο του. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε αυτό που θα έπρεπε να κάνει ο Giannis μιλώντας από καρδιάς για τον εαυτό του.
To 2017 o σπουδαίος Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ είχε μιλήσει ανοιχτά για τους κινδύνους που υπάρχουν με την εκλογή του Τραμπ και για το πόσο έχει επενδύσει στον ρατσιστικό λόγο προσελκύοντας έτσι τους ακραίους που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ. Πριν από λίγες ημέρες, ο Λεμπρόν Τζέιμς τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της Καμάλα Χάρις, δίχως να σκεφτεί πως η δημόσια άποψή του θα δημιουργήσει πρόβλημα στην αθλητική εικόνα του. Αυτά τα δύο παραδείγματα δείχνουν πως ο αθλητισμός και οι σπουδαίοι παίκτες δεν πρέπει να μένουν ουδέτεροι. Σε αντίθετη περίπτωση δίνουν λάθος εικόνα στο κοινό.
Κανείς δεν ζήτησε από τον Γιάννη να εκφράσει τις πολιτικές του απόψεις (αν έχει), αλλά την καθαρή άποψή του για όσα στην ουσία του καταμαρτύρησε ο Τραμπ. Εκείνος προτίμησε την αιδήμονα σιωπή που στην ουσία λειτουργεί υπέρ του Τραμπ. Φευ, υπάρχουν στιγμές που οφείλεις να παίρνεις θέση και όχι να στέκεται στην ουδέτερη ζώνη σφυρίζοντας αδιάφορα. Τον αγαπάμε τον Γιάννη, τον θεωρούμε δικό μας παιδί, μάς κάνει υπερήφανους, αλλά εδώ έκανε φάουλ.
Διαβάστε ακόμα: Ποιος Βινίσιους; Ο Ρόδρι αγκάλιασε τη «Χρυσή Μπάλα»!