cover-vouleytes 2015

Ο «σοφός λαός» ψωνίζει από τα Jumbo και για τις εκλογές.

«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και τη λύση δίνει ο σοφός λαός». Χιλιοειπωμένη, διαχρονική ατάκα με αμέτρητες παραλλαγές, η οποία έχει ακουστεί από πάρα πολλούς πολιτικούς, δημοσιογράφους, αναλυτές κ.λπ. Ποιος είναι, όμως, αυτός ο «σοφός λαός» και τι μήνυμα δίνει με τις αποφάσεις του στις τελευταίες εκλογές;

388.000 (6,28%) του «σοφού λαού» μας, βρίσκονται σε μόνιμη παραπλάνηση (ή μήπως είναι νεοναζί;)
Είναι νεοναζί, αλλά επειδή σε ορισμένους εξακολουθεί να πέφτει βαρύς ο χαρακτηρισμός, ας πούμε ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο Έλληνες (φαντάζομαι γνήσιοι!) δεν ενοχλούνται καθόλου και υποστηρίζουν προφυλακισμένους νοσταλγούς του Χίτλερ, οι οποίοι κατηγορούνται με πολύ σοβαρές ενδείξεις για δολοφονίες και άλλες εγκληματικές δράσεις.

Ο αριθμός αυτός δεν έχει μειωθεί σχεδόν καθόλου από το 2012, όταν ακόμη –υποτίθεται- ο «σοφός λαός» ήταν παραπλανημένος και δεν ήξερε τι σημαίνει Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, προφανώς ο παραπάνω αριθμός είναι μεγαλύτερος, καθώς κάποιοι από τους υποστηρικτές των νεοναζί, παραδοσιακά «κρύβονται» σε άλλα κόμματα (όχι απαραίτητα πάντα δεξιά).

Ο «σοφός λαός» ψωνίζει από τα Jumbo και για τις εκλογές.

Δεν είναι μόνον η φήμη πως το προεκλογικό σποτ των ΑΝ.ΕΛ. (αυτό με το τρενάκι, τον Καμμένο και τον μικρό Αλέξη) το ετοίμασε η διαφημιστική εταιρεία που κάνει τα διαφημιστικά του Jumbo, ούτε μόνον η συμμετοχή στις εκλογές και η άνετη πρωτιά (μεαταξύ των υποψηφίων της Τελείας στην Ημαθία) της Κατερίνας Στανίση (η οποία είναι πολύ πιο αναγνωρίσιμη μετά τις διαφημίσεις που έκανε για τα Jumbo).

Αισθητική τύπου Jumbo ακολούθησε πλήθος υποψηφίων ως προεκλογική τακτική. Το κιτς, οι εξυπνακισμοί το χαμηλό επιπέδο ρητορικής και τελικά η πολύ φθηνή ποιότητα προϊόντος ήταν κυρίαρχα και είχαν επιτυχία. Το μήνυμα κόλλησε στο μυαλό, σαν τα τραγουδάκια του Jumbo…

Ο «σοφός λαός» γουστάρει γενικά «αντρίλα» και λίγο βία, όχι όμως ανωμαλία (προς Θεού!)

Ιδού μερικά παραδείγματα:

– Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, από τη θέση κύρους του Προέδρου της Βουλής, απειλούσε τον Νίκο Χατζηνικολάου με τη φράση «Όταν εγώ βγάζω το κοστούμι, ξεκινώ από το παντελόνι», κοσμεί και πάλι το Κοινοβούλιό μας! Ίσως, αν επιλέξει και ο Χατζηνικολάου κάποια στιγμή να δοκιμάσει την τύχη του στο στίβο της πολιτικής, θα έχει πολλές ελπίδες. Φράσεις σαν την απάντησή του στον Μεϊμαράκη («Τοίχο-τοίχο βγάλε το παντελόνι Βαγγέλη»), μάλλον εκτιμούνται ιδιαίτερα από τον «σοφό λαό» ως τεκμήριο ανδροπρέπειας.

Oι 109.500 ψήφοι του Απόστολου Γκλέτσου δεν είναι καθόλου κακή επίδοση για νεοσυσταθέν κόμμα και αποτελούν παρακαταθήκη για ένα λαμπρό μέλλον. Λίγος τσαμπουκάς ακόμη και η έδρα στη Βουλή έρχεται!

– Ο Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες σχολίαζε στο τουίτερ τον αρραβώνα του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου με τον σύντροφό του με την εξής φράση: «Από την Ευρώπη των εθνών-κρατών στην Ευρώπη των… πουσταριών!!!», είναι και πάλι στη Βουλή μας (και μάλιστα ως «ρυθμιστής», αφού το κόμμα του, οι ΑΝ.ΕΛ., είναι κυβερνητικός εταίρος, ενώ για τον ίδιο υπάρχουν φήμες ότι θα αναλάβει και ρόλο στη νέα κυβέρνηση).

– Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος δεν χρειάζεται συστάσεις, έδωσε σχετικά πρόσφατα ξανά τα διαπιστευτήριά του, όταν καλεσμένος σε εκπομπή και ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο Γιώργο Οικονομέα «αν παίρνει πίσω» μία επικριτική δήλωση που είχε κάνει για την Τρόικα, του απάντησε: «Δεν την παίρνω πίσω. Εσύ άμα τον παίρνεις πίσω είναι άλλο θέμα». Ε, μια θέση στη Βουλή του αξίζει και αυτήν την τετραετία!

– Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος πριν από λίγο καιρό απαντούσε ως Υπουργός Δικαιοσύσης στην ερώτηση για το αν θα συμπεριλαμβάνονταν ομόφυλα ζευγάρια στο σύμφωνο συμβίωσης: «Δεν το συζητώ, δεν το διανοούμαι. Είμαστε μια χώρα που σέβεται τις παραδόσεις και τη φύση του ανθρώπου», είναι για άλλη μια τετραετία στη Βουλή και μάλιστα εκλεγμένος στη Λέσβο ως πρώτος και με διαφορά από όλους τους συνυποψήφιούς του, όλων των κομμάτων.

– Ο Στάθης Παναγούλης, γνωστός για διάφορες ατάκες σαν κι αυτή: «Όσοι ψήφισαν τα μέτρα (του μνημονίου) πρέπει να παρακαλάνε να περάσουν από το Ειδικό Δικαστήριο, αντί να έχουν το τέλος του Αμερικανού πρεσβευτή στη Λιβύη (σημ.: τον οποίο λιντσάρισαν διαδηλωτές)», είναι και πάλι στη Βουλή!

– Ο Μάκης Βορίδης, για άλλη μια φορά επιβραβεύτηκε για το χουντικό παρελθόν του, το τσεκούρι του και την εμφυλιοπολεμική ρητορική του περί μη παράδοσης της χώρας στην Αριστερά (αυτή του η δήλωση δεν είναι του παρελθόντος, έγινε παραμονές των εκλογών). Ο «σοφός λαός» όχι μόνο τον ψήφισε, αλλά τον έβγαλε και πρώτο σε σταυρούς για τη ΝΔ στην περιφέρεια Αττικής.

Ο μόνος αδικημένος είναι ο Απόστολος Γκλέτσος. Αν και πέρασε όλη την προεκλογική περίοδο γυρίζοντας προεκλογικά σποτ και βίντεο-καταγγελίες σε οργίλο στυλ «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» δεν μπήκε στη Βουλή. Ίσως να έφταιγε η σύντομη προεκλογική περίοδος. Πάντως, οι 109.500 ψήφοι δεν είναι καθόλου κακή επίδοση για νεοσυσταθέν κόμμα και αποτελούν παρακαταθήκη για ένα λαμπρό μέλλον. Λίγος τσαμπουκάς ακόμη και η έδρα στη Βουλή έρχεται!

Η ιστορία της δωροδοκίας μπήκε στο αρχείο, ο Χαϊκάλης όμως μπήκε πάλι στη Βουλή (άλλος ένας «ρυθμιστής») και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς για τους ΑΝ.ΕΛ. στην περιφέρεια Αττικής!

Ο «σοφός λαός» δεν γουστάρει και πολύ τις γυναίκες, ειδικά αν δεν φωνάζουν

Μόνον 68 γυναίκες θα βρίσκονται εντός Βουλής στην τετραετία που μόλις ξεκίνησε. Ούτε δηλαδή το 1/3 του Κοινοβουλίου. Ίσως πιο θλιβερό είναι ότι ανάμεσα σε αυτές τις γυναίκες φιγουράρουν ως πρώτες επιλογές του «σοφού λαού», αυτές που με τον έναν ή άλλον τρόπο έκαναν θόρυβο (μεταφορικά ή κυριολεκτικά) στα μίντια.

Για παράδειγμα, η Ραχήλ Μακρή, η Σοφία Βούλτεψη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Θεοδώρα Τζάκρη. Αλλά και η Άννα Καραμανλή (της Αθλητικής Κυριακής), της οποίας όλοι από την προηγούμενη βουλευτική θητεία της θυμόμαστε μόνο τη φράση της προς τα όργανα του κόμματός της: «Να πάει να γαμηθεί ο Χαρδούβελης (ο οποίος επέβαλε τον ΕΝΦΙΑ). Με αυτά που κάνετε δεν θα επανεκλεγούν πολλοί βουλευτές και εγώ θα μείνω άνεργη!». Ευτυχώς η Άννα, και αυτή την τετραετία, τελικά γλίτωσε την ανεργία!

gkletsos-teleia

Ο μόνος αδικημένος είναι ο Απόστολος Γκλέτσος. Αν και πέρασε όλη την προεκλογική περίοδο γυρίζοντας προεκλογικά σποτ και βίντεο-καταγγελίες σε οργίλο στυλ «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» δεν μπήκε στη Βουλή.

Α, και φυσικά η απελθούσα Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη (η οποία περισσότερο μένει στη μνήμη για τα flash mob της στο Λονδίνο και τις τεράστιας βαρύτητας και κύρους συνεντεύξεις της, σαν αυτή στο “Πρώτο Θέμα” και τον Δημήτρη Δανίκα, όπου απαντάει σε υψηλού επιπέδου ερωτήσεις, δίνοντας ανάλογες απαντήσεις. (Ακολουθεί copy-paste από τη συγκεκριμένη συνέντευξη):

«- Όμως, πες μου: ο Ομπάμα σου ρίχτηκε;
– Το κατέχει το σπορ. Είναι επιρρεπής (δεν είπε σε τι επιρρεπής, τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται).
– Και μετά και μετά;
-Δεν έχει μετά. Αυτά! (με συγκρατημένο χαμόγελο θηλυκής αυταρέσκειας και πονηρίας)».

Ο «σοφός λαός» εκτός από σοφός είναι και χιουμορίστας.

Εκτιμά ανθρώπους που –ειδικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές της κρίσης- τον κάνουν να σκάει ένα χαμόγελο. Γι’ αυτό ίσως επιλέγει κωμικούς για βουλευτές:

– Όπως τον Γιώργο Πάντζα (παλιά καραβάνα πλέον στη Βουλή και με εξειδίκευση σε θέματα ΑΕΚ).

– Όπως τον Παύλο Χαϊκάλη. Η δε πρόσφατη ιστορία δωροδοκίας και ξεκατινιάσματος με τον φίλο του(;) Γιώργο Αποστολόπουλο (όπου ο ένας βιντεοσκοπούσε τον άλλον με φιλική συμμετοχή στο μοντάζ του Λάκη Λαζόπουλου), χάρισε στον «σοφό λαό» στιγμές γέλιου (ή γελοίου;). Όμως, όλα τα ωραία κρατούν λίγο. Η ιστορία της δωροδοκίας μπήκε στο αρχείο, ο Χαϊκάλης όμως μπήκε πάλι στη Βουλή (άλλος ένας «ρυθμιστής») και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς για τους ΑΝ.ΕΛ. στην περιφέρεια Αττικής!

Μήπως τελικά οι θεωρίες ψεκασμού του Καμμένου ευσταθούν; Μήπως με όλα τα προαναφερόμενα (τα οποία είναι απλώς μερικά παραδείγματα) αποδεικνύεται ότι κάποιος ψεκάζει τον «σοφό λαό»;

Εκτός όμως από τους επαγγελματίες, υπάρχουν και οι αυτοδίδακτοι, οι οποίοι δεν στερούνται ταλέντου. Ανάμεσά τους ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος –εκτός από τις μαντινάδες του- έμεινε αξέχαστος με τη με-διαλείμματα-για-καφέ & σνακ απεργία πείνας του (δίπλα σε πραγματικούς Σύρους πρόσφυγες – θύματα εκμετάλλευσης διαφόρων πολιτικάντηδων). Για την παραπάνω ερμηνεία του, ο «σοφός λαός» τον τίμησε με τον μεγαλύτερο αριθμό σταυρών από όλους τους υποψήφιους, όλων των κομμάτων στο Ηράκλειο και του χάρισε με άνετο τρόπο μια θέση και πάλι στο Κοινοβούλιο.

Επίσης, κι ο αξέχαστος Σίμος Κεδίκογλου είναι και πάλι στη Βουλή! Ο γνωστός και ως πανελίστας του «Ρούλα Bravissimo», αξεπέραστος στην ερμηνεία διαφορετικών και αντίθετων ρόλων (τιμητής και υπέρμαχος της ΕΡΤ τη μία, ψέκτης και απαξιωτικός της ΕΡΤ την άλλη), τιμήθηκε για ακόμη μια φορά από τον «σοφό λαό» με μια βουλευτική έδρα.

Γενικά ο «σοφός λαός» θυμάται, αλλά καμιά φορά ξεχνά (ή απλά δεν τον νοιάζει)…

Ποιος θυμάται την ιστορία των οροθετικών γυναικών, παραμονές των εκλογών του 2012, και τη μεσαιωνικού τύπου διαπόμπευσή τους; (Η μία μάλιστα από αυτές αυτοκτόνησε). Πάντως, όχι, ο «σοφός λαός» που εμπιστεύεται Ανδρέα Λοβέρδο δεν τις θυμάται και γι’ αυτό για άλλη μια τετραετία του έκλεισε θέση στο Κοινοβούλιο.

Ποιος θυμάται τον Άδωνη Γεωργιάδη, πριν από μερικά χρόνια από το “Τηλεάστυ” του Καρατζαφέρη, να διαφημίζει και να πουλάει με ενθουσιασμό (ανάμεσα σε διάφορα πατριδολάγνα βιβλία) εκείνο του μπαμπά Πλεύρη, ο οποίος αμφισβητεί το Ολοκαύτωμα; Μάλλον κανείς. Όπως κανείς δεν θυμάται το πρόσφατο ξενοφοβικό τουίτ του: «Μακελειό στο Παρίσι: 11 νεκροί από επίθεση στην εφημερίδα Charlie Hebdo. Κάποιοι δεν ήθελαν ούτε το φράχτη στον Έβρο», με το οποίο προσπάθησε να εκμεταλλευτεί προεκλογικά την τραγωδία στο Παρίσι (τον ακολούθησε και ο Πρωθυπουργός, κάνοντας τη χώρα διεθνώς ρεζίλι).

Τι χρειάζεται, όμως, να τα θυμάται αυτά ο «σοφός λαός»; Φτάνει που ο Άδωνις ως υπουργός, όπως υποστηρίζουν πολλοί, «έκανε δουλειά» (έτσι, γενικά και αόριστα). Άλλωστε, αυτό διατυμπανίζει και ο ίδιος στα κανάλια, όπου έχει μόνιμη πρόσκληση και συνεχή παρουσία. (Το πώς προλάβαινε να κάνει δουλειά ένας υπουργός που ήταν και είναι μονίμως στα κανάλια, είναι άξιο θαυμασμού και μάλλον αυτό τελικά επιβράβευσε ο «σοφός λαός», στέλνοντάς τον πάλι στη Βουλή).

Ο «σοφός λαός» ψεκάζεται (;)

Μήπως τελικά οι θεωρίες ψεκασμού του Καμμένου ευσταθούν; Μήπως με όλα τα προαναφερόμενα (τα οποία είναι απλώς μερικά παραδείγματα) αποδεικνύεται ότι κάποιος ψεκάζει τον «σοφό λαό»; Μπορεί και όχι. Ίσως, μάλιστα, τέτοιες συμπεριφορές σαν τις παραπάνω να μην σημαίνουν και κάτι τελικά. Ίσως όλοι οι προαναφερόμενοι βουλευτές μας να επιτελούν έργο (κάτι σαν τον Άδωνη;) Οπότε, τι πειράζει αν παρεκτρέπονται; Έτσι; Άσε που μπορεί τελικά να παρεκτρέπονται γιατί βλέπουν ότι αυτά αρέσουν στον «σοφό λαό»…

Άλλωστε, ο «σοφός λαός» ξέρει πάντα καλύτερα!

 

Διαβάστε ακόμα: Tι ζητάμε από τον Αλέξη Τσίπρα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top