Παρά τις αδυναμίες του, ο Μακρόν παραμένει μια ξεχωριστή περίπτωση ευρωπαίου ηγέτη ( Alexandros Michailidis / SOOC).

Το 2017 είδε την δημοτικότητά του να πέφτει κατακόρυφα. Οι γάλλοι επικοινωνιολόγοι επισήμαναν τότε τα τέσσερα βασικά λάθη στα οποία είχε υποπέσει: δούλεψε την εικόνα του, αλλά όχι το μήνυμά του. Στηρίχθηκε σε άγνωστους υπουργούς, έφυγε πολύ νωρίς για διακοπές και εμφάνισε μια πρωτοφανή αλαζονεία.

Από εκείνη την περίοδο πολλά έχουν αλλάξει για τον Εμανουέλ Μακρόν. Σε κάποια πράγματα βελτιώθηκε, σε άλλα συνέχισε να ακολουθεί το ένστικτό του. Δεν του βγαίνει πάντα, αλλά τουλάχιστον είναι από τους λίγους στην Ευρώπη που προσπαθεί.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ηγέτη στην Ευρώπη. Κατά πολλούς είναι το μοναδικό αντίβαρο στη γερμανική επικυριαρχία. Στην παρούσα φάση είναι το «κόκκινο πανί» για τον Ερντογάν και τους Ισλαμιστές, ιδιαιτέρως μετά την απόφασή του να επιτρέψει να εμφανιστούν τα εξώφυλλα του Charlie Hebdo στα δημόσια κτίρια. Δείγμα ευρωπαίου ηγέτη που επιδιώκει να διατηρήσει το επίπεδο του δημοκρατικού διαλόγου και της ανοχής ως δεδομένα του δυτικού κόσμου.

Είναι, όμως, και ένας ηγέτης που αποφασίζει αμέσως. Είναι ένας κλασικός doer. Η χθεσινή απόφασή του να κηρύξει γενικό lockdown στη Γαλλία υπό το φόβο να προκαλέσει η πανδημία νέα εκατόμβη νεκρών, όχι μόνο ήταν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά απέδειξε πως όταν τα πράγματα φτάνουν στα άκρα τα οικονομικά μεγέθη υποσκελίζονται από τη δημόσια ασφάλεια.

Η Γαλλία του Μακρόν κρατάει σθεναρή στάση απέναντι στον Ερντογάν προκαλώντας καθημερινά τον θυμό του τούρκου προέδρου. Την ώρα που άλλοι του χαϊδεύουν τα αυτιά.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί στις πλάτες του Μακρόν. Τη στιγμή που ο Τραμπ δείχνει αναμφίβολα τη διάθεση να χαϊδέψει τον Ερντογάν, το ΝΑΤΟ να παίξει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και η Γερμανία να κρατήσει επαμφοτερίζουσα στάση, η Γαλλία του Μακρόν διατηρεί σθεναρή στάση προκαλώντας καθημερινά τον θυμό του τούρκου προέδρου.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ισχύει ότι ο εχθρός του εχθρού σου είναι φίλος σου. Ο Μακρόν βλέπει την Ελλάδα ως αξιόπιστο εταίρο στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Είμαστε, δε, ένας στρατηγικός αγοραστής οπλικών συστημάτων από τη γαλλική οπλική βιομηχανία. Το όλον μάς συμφέρει και μάλιστα σε μια άκρως επικίνδυνη περίοδο με τον Ερντογάν να πιστεύει πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει ως άλλος Σουλτάνος.

Ο Μακρόν είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει τον ισλαμικό κίνδυνο με δημοκρατικά μέσα.

Ο Μακρόν δείχνει να αντιλαμβάνεται διαφορετικά το αποκαλούμενο πολιτικό κόστος. Η απόφασή του να επιτρέψει να εμφανιστούν σκίτσα του Charlie Hebdo στα δημόσια κτίρια του Παρισιού είναι σημαντική, καθώς γνώριζε πως θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις στον ισλαμικό κόσμο και αλλαχού.

Ωστόσο, είναι φανερό πως η απόφασή αυτή υπαγορεύτηκε από έναν σημαντικό συμβολισμό που υποσκέλισε τα πάντα: η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται τη διαφορετικότητα. Τα φοβικά σύνδρομα απέναντι στο έτερο άλλο ανήκουν σε άλλες κοινωνίες που επιμένουν να ζουν σε μια φάση προνεωτερικότητας.

Αυτό το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν πρέπει επ’ ουδενί να χαθεί. Αντιθέτως, πρέπει να τονιστεί με κάθε δυνατό τρόπο. Ο Μακρόν είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει τον ισλαμικό κίνδυνο με δημοκρατικά μέσα. Σήμερα υπήρξε άλλη μια επίθεση στη Γαλλία. Είναι, δυστυχώς, μέρος του επικίνδυνου παιχνιδιού που παίζουν οι φανατικοί στην καρδιά της Γαλλίας. Ο Μακρόν, όμως, έχει αποφασίσει να παίξει με τους δικούς του όρους. Πόσοι ευρωπαίοι ηγέτες το κάνουν στις μέρες μας;

 

Διαβάστε ακόμα: Η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής.

 

 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top