tsipras

Κι όμως, σύμφωνα με τα προσχέδια που έχουμε δει από τις διαρροές, οι διαφορές της τελευταίας ελληνικής πρότασης από αυτήν των εταίρων δεν είναι δραματικές

Όπως ήδη γνωρίζουμε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζητήσει από τη Βουλή την έγκριση διεξαγωγής δημοψηφίσματος με καθαρό στόχο την απόρριψη από τον ελληνικό λαό της συμφωνίας που πρότειναν οι δανειστές.

Η είδηση είναι προφανώς συνταρακτική. Θα ζήσουμε, θα ακούσουμε, θα πούμε και θα γράψουμε πολλά τις επόμενες μέρες. Ως τότε προκύπτουν μερικά βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα:

1. Πρέπει, κατ’ αρχάς, να ανακοινωθεί η ακριβής διατύπωση του ερωτήματος του δημοψηφίσματος, το οποίο θα προταθεί στη βάση του άρθρου του Συντάγματος που προβλέπει δημοψήφισμα για σοβαρό εθνικό ζήτημα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, το δημοψήφισμα, εφόσον δεν μεσολαβήσει κάτι που θα αλλάξει τα πράγματα δραματικά, θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή. Αυτό σημαίνει πως θα μεσολαβήσουν 4-5 μέρες από την επίσημη προκήρυξή του ως τη διεξαγωγή του. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σύντομο διάστημα για να γίνει ένας ώριμος διάλογος από τον οποίο θα ενημερωθεί διεξοδικά ο λαός για ένα σοβαρό εθνικό θέμα.

2. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, με το δημοψήφισμα ο λαός θα κληθεί να απορρίψει ή να αποδεχτεί την πρόταση των εταίρων. Μόνο που η πρόταση είναι αυτό ακριβώς που λέει η λέξη, μια πρόταση. Είναι χαρτιά, προσχέδια, πάνω στα οποία εργάζονται, σβήνουν και γράφουν, τα διαφορετικά μέρη της διαπραγμάτευσης. Δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο. Τις προτάσεις αυτές τις γνωρίζουμε μόνο μέσω των διαρροών που γίνονται στα ΜΜΕ. Τι θα γίνει αν αύριο οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών ή έστω ο ένας εξ αυτών, πει ότι “Μα, αυτό δεν είναι συμφωνία, αποτύπωση μιας συζήτησης που δεν είχαμε ολοκληρώσει είναι”;

Η ελληνική πρόταση έχει επίσης σημαντικά και δύσκολα μέτρα. Πότε και πώς θα κριθεί; Ή μήπως αυτή έχει εξασφαλίσει αυτομάτως τη συναίνεση του λαού;

3. Και τι γίνεται με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης; Σύμφωνα με τα προσχέδια που έχουμε δει από τις διαρροές, οι διαφορές της τελευταίας ελληνικής πρότασης από αυτήν των εταίρων δεν είναι δραματικές – αύξηση εσόδων από ΦΠΑ και όλα τα τρόφιμα στο 13%, μικρότερη μείωση των αμυντικών δαπανών, διατήρηση της μείωσης ΦΠΑ στα νησιά, στις ιδιωτικοποιήσεις απόρριψη μόνο του ΑΔΜΗΕ και της παραχώρησης των υπόλοιπων μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ. Η ελληνική πρόταση έχει επίσης σημαντικά και δύσκολα μέτρα. Πότε και πώς θα κριθεί; Ή μήπως αυτή έχει εξασφαλίσει αυτομάτως τη συναίνεση του λαού;

4. Τη Δευτέρα λήγει η παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καθημερινά εκροές – την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, 3 το πρωί του Σαββάτου, σχηματίζονται ουρές στα ΑΤΜ. Αυτήν τη βδομάδα, η ΕΚΤ εγκρίνει αυξήσεις του ELA καθημερινά, για να μη διαλυθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάτι το οποίο θα έχει επιπτώσεις σε όλους. Ο ELA τελειώνει άπαξ και βρεθούμε εκτός προγράμματος. Τι θα γίνει από Δευτέρα; Αυτό ίσως απαντηθεί μετά τη συζήτηση που θα έχουν οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Γιάννης Δραγασάκης με τον Μάριο Ντράγκι.

5. Το ότι η κυβέρνηση και όλος ο πολιτικός κόσμος, καθώς και όσοι μετέχουν στο δημόσιο διάλογο, οφείλουν να ενημερώσουν τον λαό είναι αυτονόητο. Για το τι θα συμβεί αν η απάντηση του λαού είναι “ναι”, αντίθετα στην επιθυμία της κυβέρνησης, πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση. Για το τι θα ακολουθήσει αν η απάντηση είναι “όχι”, όμως, πρέπει να πάρουν θέση και οι εταίροι μας, με τρόπο που θα σέβεται και μια συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία μιας κυρίαρχης δημοκρατίας. Ειδάλλως, μια παρέμβασή τους μπορεί να δυναμιτίσει ένα κλίμα που, τολμώ να προβλέψω, θα είναι ήδη πολύ εύφλεκτο.

Για τα περαιτέρω, επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες, απαιτείται ψυχραιμία και υπομονή έως ότου απαντηθούν οι παραπάνω βασικοί προβληματισμοί. Καλό κουράγιο, όπως μας είχε ευχηθεί κάποτε κι ένας αντιπαθής Επίτροπος.

 

Διαβάστε ακόμα: Όταν ο Δρ.Χάος διαπίστωνε πως η “πρώτη φορά Αριστερά” θα είναι και το τέλος της.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top