Η περιοχή στην πόλη Σάλσμπερι, όπου ο 66χρονος πρώην κατάσκοπος της Ρωσίας Σεργκέι Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του, βρέθηκαν αναίσθητοι μετά από έκθεσή τους σε άγνωστη ουσία, έχει αποκλειστεί από τις Βρετανικές αστυνομικές αρχές. (Φωτογραφία: Jack Taylor / Getty Images / Ideal Image)

«Η ΜΙ5, η Υπηρεσία Εσωτερικής Κατασκοπείας της Βρετανίας, εκτιμά ότι βρίσκονται στο έδαφός της περισσότεροι Ρώσοι κατάσκοποι από ό,τι στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου», ανέφεραν πριν από λίγο καιρό τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν τότε ότι επρόκειτο για μια ακόμα αντιρωσική στάση του Λονδίνου, η οποία έχει ενταθεί μετά τις υπόνοιες για εμπλοκή στο δημοψήφισμα για το Brexit του 2016. Όμως, καθώς τις τελευταίες ώρες εκτυλίσσεται ένα κατασκοπικό θρίλερ στη χώρα που θα μπορούσε να είχε γράψει ο μετρ του είδους, Τζον Λε Καρέ, ενδεχομένως κάποιοι από τους φόβους της MΙ5 να μην είναι και τόσο υπερβολικοί. Ειδικά καθώς είναι γνωστό ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συγχωρεί όσους τον εγκαταλείπουν ή, πολύ περισσότερο, τον προδίδουν…

Όλα ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστό πως ο Σεργκέι Σκριπάλ, ένας 66χρονος πρώην κατάσκοπος της Ρωσίας, καθώς και μια 33χρονη γυναίκα, η οποία σύμφωνα με το BBC είναι η κόρη του Γιούλια, βρέθηκαν αναίσθητοι και σε κακή κατάσταση την Κυριακή σε ένα παγκάκι εμπορικού κέντρου στην πόλη Σάλσμπερι, μετά την έκθεσή τους σε μια άγνωστη ουσία, σύμφωνα με την αστυνομία. Εκτοτε, αμφότεροι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική και τα σενάρια έχουν κυριολεκτικά πάρει φωτιά.

Ο Σκριπάλ, άλλωστε, ήταν πρώην συνταγματάρχης της GRU -της Υπηρεσίας Πληροφοριών του ρωσικού στρατού- ο οποίος είχε συλληφθεί το 2004 από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και είχε παραδεχτεί ότι εργαζόταν ως διπλός πράκτορας, για λογαριασμό των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, από το 1995 μέχρι το 2004. Στη συνέχεια, το 2006, είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών, έπειτα από μια δίκη που διεξήχθη υπό άκρα μυστικότητα.

Σε αυτή τη δίκη, στην οποία ο Σκριπάλ είχε εμφανιστεί φορώντας μια αθλητική φόρμα μέσα σε ένα αλεξίσφαιρο κλουβί ασφαλείας, ομολόγησε ότι αποκάλυψε την ταυτότητα αρκετών Ρώσων πρακτόρων στην MΙ6, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, τμήμα του οποίου κατατέθηκε σε λογαριασμό ισπανικής τράπεζας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου εκείνης της εποχής. Ωστόσο, ο ίδιος έλαβε χάρη το 2010 από τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο πλαίσιο ανταλλαγής για την επιστροφή στη Μόσχα 10 Ρώσων πρακτόρων οι οποίοι κρατούνταν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, ήταν ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν αυτός που πιθανόν να έδωσε το πράσινο φως για τη δολοφονία του Λιτβινένκο στο Λονδίνο το 2006.

Μνήμες από τη δολοφονία του Λιτβινένκο

Η υπόθεση του Σκριπάλ και το γεγονός ότι η ουσία που έχει χρησιμοποιηθεί είναι μέχρι στιγμής άγνωστη, φέρνει στην επιφάνεια τις μνήμες από την υπόθεση του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, του πρώην πράκτορα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας και μετέπειτα σφοδρού επικριτή του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έξι χρόνια προτού δηλητηριαστεί είχε εγκαταλείψει τη χώρα του και είχε καταφύγει στη Βρετανία. Ο Λιτβινένκο έχασε τη ζωή του το 2006 (τη χρονιά που είχε καταδικαστεί ο Σκριπάλ), αφού ήπιε πράσινο τσάι δηλητηριασμένο με ένα σπάνιο και πανίσχυρο ραδιενεργό ισότοπο, το πολώνιο-210, στο ξενοδοχείο του Λονδίνου «Millennium», όπου είχε συναντήσει δυο στελέχη της πρώην KGB. Οι γιατροί είχαν χρειαστεί αρκετό χρόνο για να εξακριβώσουν την αιτία της ασθένειάς του.

Σύμφωνα δε με βρετανική έρευνα, ήταν ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν αυτός που πιθανόν να έδωσε το πράσινο φως για τη δολοφονία του Λιτβινένκο στο Λονδίνο. Το Κρεμλίνο, πάντως, έχει επανειλημμένως διαψεύσει κάθε ανάμιξη στη δολοφονία του, ενώ μετά τη βρετανική έρευνα αρνήθηκε να εκδώσει τους δύο εμπλεκόμενους στην δολοφονία του Λιτβινένκο.

Το διπλωματικό θρίλερ

Πριν λίγες μόνο μέρες, η Τερέζα Μέι ανήγγειλε τη μαζικότερη απέλαση -Ρώσων εν προκειμένω- διπλωματών εδώ και τριάντα χρόνια και δη 23 «μη δηλωμένων αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών», δίνοντάς τους διορία μιας εβδομάδας για να εγκαταλείψουν τη βρετανική επικράτεια. Στην συνέχεια, Γαλλία Γερμανία και ΗΠΑ εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν με το οποίο καταδικάσαν την επίθεση. Ενώ σχεδόν άμεσα η Ρωσία ανακοίνωσε την απόφασή της να απελάσει 23 Βρετανούς διπλωμάτες, να κλείσει το Βρετανικό Συμβούλιο, ενώ απείλησε και με περισσότερα μέτρα, σε απάντηση των απελάσεων Ρώσων διπλωματών από το Λονδίνο. Η πολιτική κρίση μεταξύ των δύο χωρών εντείνεται, καθώς η Βρετανία δήλωσε ότι εξετάζει τα επόμενα βήματά της.

Σίγουρα, πάντως, οι οξείες αντιδράσεις σε αυτή τη χρονική και πολιτική συγκυρία βολεύουν και την Τερέζα Μέι, που εμφανίζεται όλο και πιο αποδυναμωμένη λόγω των χαοτικών χειρισμών της ενόψει Brexit, και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που εκτινάσσει στα ύψη το πατριωτικό αίσθημα και τη συσπείρωση των ψηφοφόρων ελέω «αντιρωσικής εκστρατείας» από τη Δύση, και τον Ντόναλντ Τραμπ, που πασχίζει να διαλύσει τις υποψίες για «συμπαιγνία» με τη Μόσχα προκειμένου να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Αναμένουμε την συνέχεια…

 

Διαβάστε ακόμα: Γιατί ο Πούτιν θα βγαίνει… «για πάντα»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top