Σαντορίνη και Μύκονος: Οι τιμές πέφτουν, οι Έλληνες επιστρέφουν

Αν μιλήσει κανείς με επιχειρηματίες σε Σαντορίνη και Μύκονο, θα διαμορφώσει μια σφόδρα απαισιόδοξη εικόνα, αλλά με μια αχτίδα φωτός.

Είναι το αιώνιο case study του ελληνικού τουρισμού. Αν θες να πάρεις μαθήματα, κοιτάς τι γίνεται στη Σαντορίνη και τη Μύκονο και σε κατευθύνουν. Αν πάνε καλά οι κρατήσεις εκεί, ξέρεις τι θα συμβεί στα υπόλοιπα νησιά στις Κυκλάδες. Αν πάνε άσχημα, ψάχνεις να βρεις πού έχει πάει ο τουρισμός που άφησε τα δύο νησιά. Φέτος, Σαντορίνη και Μύκονος βλέπουν την πληρότητα των ξενοδοχείων να βρίσκεται κάτω από το 80%και να σημειώνονται πτώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και αυτά της πανδημίας. Όμως, αν και ζουν το χειρότερο καλοκαίρι, τα στοιχεία δείχνουν έναν λόγο αισιοδοξίας. Ίσως όχι τόσο για τους ντόπιους, μα για εμάς τους υπόλοιπους που είχαμε διαγράψει από τις επιλογές μας τα δύο νησιά.

«Βαράμε μύγες». Αυτό είναι το επιμύθιο από συζητήσεις που έκανα με διάφορους επιχειρηματίες στα δύο νησιά, ιδίως στη Σαντορίνη. Στη Μύκονο είναι πιο αισιόδοξοι και αυτό που λένε είναι ότι έχασαν μεν τους Άραβες που έρχονταν και έδιναν φιλοδωρήματα των 5 και 10 χιλιάδων ευρώ, αλλά απέκτησαν πιο ανθρώπινους πελάτες, πιο ευγενικούς, που τους αντιμετωπίζουν και τους ίδιους ως ανθρώπους, κι ας αφήνουν πολύ χαμηλότερα πουρμπουάρ. Ο τζίρος έχει μειωθεί, αλλά έχουν ανακαλύψει κάτι άλλο. Παρηγοριά στον άρρωστο ή όντως αρχίζουν να αλλάζουν οι αξίες; Καμία απάντηση δε μπορεί να δοθεί φέτος. Θα φανεί σε βάθος χρόνου.

Τα στοιχεία πάντως, όπως και η αίσθηση των ανθρώπων που δουλεύουν σεζόν σε Σαντορίνη και Μύκονο, είναι αμείλικτα με μια αχτίδα φωτός. Το αμείλικτο βρίσκεται στις μεγάλες απώλειες ως προς τις ξένες αγορές. ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Αυστραλία έχουν στραφεί σε άλλα νησιά (Πάρος, Νάξος και Σέριφος φαίνεται να απορροφούν αυτόν τον τουρισμό), με τις εκτιμήσεις του ΙΝΣΕΤΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων να εκτιμούν πως θα υπάρξει τουριστική πτώση ως και 20% στη Σαντορίνη σε σχέση με το 2024, ενώ πιο ελεγχόμενη και λιγότερο επώδυνη θα είναι στη Μύκονο, που δείχνει να ανακάμπτει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Η Μύκονος μάλιστα, έχει καλύτερη εικόνα και πρόβλεψη σε σχέση με τη Σαντορίνη, κάτι που δεν το περίμενα.

Η πρόβλεψη για το τέλος της θερινής σεζόν, δείχνει διψήφια πτώση και στα δύο νησιά, με τη Σαντορίνη να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες.
Σαντορίνη και Μύκονος: Οι τιμές πέφτουν, οι Έλληνες επιστρέφουν

Η Σαντορίνη υπέστη πλήγμα με τους σεισμούς, με τις βασικές αγορές τουριστών της να την εγκαταλείπουν για άλλες «Σαντορίνες». (Φωτογραφία: James Ting/Unsplash)

Σαντορίνη και Μύκονος γίνονται ξανά ελκυστικές στους Έλληνες

Η Σαντορίνη επλήγη ανεπανόρθωτα από τους σεισμούς και τη διαμόρφωση της διεθνούς της εικόνας και αυτό αποτυπώνεται στην τουριστική κίνηση, αλλά και στο ότι ξενοδόχοι αναγκάστηκαν να κατεβάσουν τις τιμές τους πολύ χαμηλά, τόσο γιατί δεν υπήρχε ζήτηση, αλλά και γιατί δεν είχαν ανθρώπους να εξυπηρετήσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες που θα διατηρούσαν τις τιμές σε ένα υψηλότερο επίπεδο, σαφώς όχι ίδιο με του 2024 ή του 2023. Επιχειρηματίες του νησιού μου λένε ότι έχουν βγάλει προσφορές με καταλύματα στα 60 και 70 ευρώ το βράδυ, νούμερο που δεν έβρισκες στη Σαντορίνη. Πεσμένες είναι οι τιμές και στα ενοικιαζόμενα οχήματα και στην εστίαση.

Στα δε ξενοδοχεία, υπάρχει και ο «αόρατος» εχθρός που λέγεται Airbnb, ενώ για την εστίαση ο εχθρός είναι τα all inclusive. Οι ξένοι τουρίστες δεν είναι τόσο λιγότεροι, αλλά αφήνουν πολύ λιγότερο χρήμα. Τα ίδια συμβαίνουν και στην Πάρο, παρόλο που έχει πληρότητα κοντά στο 90%.

Στοιχεία της Ferryhopper δείχνουν ότι ήταν και παραμένει μειωμένο το ενδιαφέρον από τους ξένους για τα δύο νησιά, όπως φαίνεται κι από τη διψήφια πτώση στις αναζητήσεις στη Google.

Δεν είναι μόνο ότι οι «κομμένες» τιμές προσελκύουν ξανά Έλληνες, αλλά κι ότι ο διεθνής τουρισμός είναι πιο ποιοτικός και έχει διαφορετική αντιμετώπιση ως προς τα δύο νησιά.

Η Μύκονος είναι αυτή που ακολουθεί μια αντίθετη πορεία από τη Σαντορίνη και ανακάμπτει γρηγορότερα, μειώνοντας την απόσταση σε σχέση με το 2024. (Φωτογραφία: Johnny Africa/Unsplash)

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνουν μια δυσμενή κατάσταση για τα δύο νησιά. Μέσα από το σκοτάδι όμως, εμφανίζεται το φως. Οκ, κλισεδιά ποιητική, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η πτώση σε ξένους τουρίστες, κάπως πάει να αντισταθμιστεί με την άνοδο των Ελλήνων που επισκέπτονται τα δύο νησιά. Τα στοιχεία του Ferryhopper καταγράφουν αύξηση των κρατήσεων από Έλληνες ταξιδιώτες προς Σαντορίνη σε σχέση με πέρυσι, ενώ η Μύκονος παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερη ανοδική πορεία στην εγχώρια αγορά. Αυτή η αύξηση δεν αρκεί για να αντισταθμίσει τη συνολική κάμψη από το εξωτερικό, αλλά αποτελεί μια θετική εξέλιξη που οδηγεί σε έναν επαναπροσδιορισμό των δύο νησιών.

Ενδεχομένως, δηλαδή, το φετινό καλοκαίρι να είναι ένα καλοκαίρι «σεισμικής αλλαγής», μετατόπισης της τουριστικής τεκτονικής πλάκας για τα δύο νησιά, και να γίνονται η Σαντορίνη κι η Μύκονος ξανά προσιτές για τον μέσο Έλληνα, να αφήνουν σιγά σιγά πίσω τους τις ημέρες της κιτς ευμάρειας των περασμένων 6-7 ετών.

 

Διαβάστε ακόμη: «Καλύτερα με 1.000€ να πάω 5 μέρες στο εξωτερικό, παρά 3 μέρες στην Ελλάδα»;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top