Οσο ο Ερντογάν δεν βάζει μυαλό, τόσο εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε σταθερή στάση απέναντι του. Ετοιμοι να απαντήσουμε στις προκλήσεις του (Alexandros Michailidis / SOOC).

Στο ζωϊκό βασίλειο υπάρχει μόνο η φυσική δύναμη, ή αυτό που ονομάζεται ωμή δύναμη. Ο θηρευτής θα κατασπαράξει το θήραμα χωρίς συναισθηματισμούς και… αναδρομές σε αξιακούς κώδικες. Αλλά η δύναμη στη φύση είναι ενστικτώδης, δεν πηγάζει από τη φιλοδοξία. Κανένα ζώο δεν θέλει να είναι κυρίαρχο. Ακολουθεί το ένστικτό του: κυριαρχεί όταν μπορεί, υποτάσσεται όταν πρέπει. Δεν υπάρχει καμία υπερηφάνεια για τη νίκη ή ντροπή για την ήττα. Αυτός είναι ο τρόπος της φύσης.

Στον κόσμο των ανθρώπων θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Ψευδαίσθηση πολιτισμού. Ο τρόπος ή ο νόμος της ζούγκλας αργά ή γρήγορα κάνει θριαμβευτικά την επανεμφάνισή του, αφού οι έχοντες την ισχύ επιλέγουν να τη χρησιμοποιήσουν να τη χρησιμοποιούν. Ένα αρχέγονο εργαλείο με το οποίο ελέγχουν τους γύρω τους. Περιμένουν από τους άλλους να φοβούνται, να υποτάσσονται στην ωμή ισχύ τους, να δέχονται τις… προσφορές τους. Που δεν ξεπερνούν το μέγεθος ξεροκόμματου.

Η Τουρκία ήταν ανέκαθεν και θα είναι πάντα μία χώρα που θα μας δημιουργεί προβλήματα. Ειδικά μετά την περίοδο Ερντογάν, οποτεδήποτε και με οιοδήποτε τρόπο κι αν τελειώσει αυτή, κάνεις πολιτικός δεν θα τολμήσει να κάνει βήμα πίσω από τις αυτοκρατορικές βλέψεις με τις οποίες πότισε μία ολόκληρη γενιά Τούρκων. Και ο λόγος είναι απλός. Θα θεωρηθεί προδότης. Το αυτοκρατορικό αφήγημα του Ερντογάν θα ακολουθεί την Τουρκία έως ότου υλοποιηθεί ή μέχρι να συντριβεί. Άλλος δρόμος πια δεν υπάρχει. Τα… μικρά προβλήματα τύπου Κύπρου, Ελλάδας, Αρμενίας, Συρίας ή Λιβύης, είναι αδιανόητο ότι θα μπορέσουν να συγκρατήσουν την νεοθωμανική ορμή, για την τουρκική κοινή γνώμη πλέον.

Η Ελλάδα απέδειξε ότι θέλει και εννοεί διάλογο. Η Τουρκία ευτέλισε κάθε προσπάθεια κάθε έννοια αυτού απλά παίζοντας καθυστερήσεις.

Την ίδια στιγμή η μυωπία της Ευρώπης, τα συμφέροντα της Ρωσίας και η στρατηγική αναδίπλωση των ηνωμένων πολιτειών δεν αφήνουν περιθώρια προσδοκιών για επέμβαση του μεγάλου παράγοντα. Του οποίου μεγάλη παράγοντα. Αν κάποιος πιστεύει ότι η Ευρώπη που τσιγκουνεύτηκε να τυπώσει χρήμα το 2015, θα θυσιάσει με προθυμία δικά της παιδιά το 2020 για να σταματήσει τις κανονιοφόρους της Άγκυρας τότε καλά θα κάνει να επισκεφθεί κάποιον γιατρό πόσο ακόμα υγεία παραμένει δημόσιο αγαθό στη χώρα μας.

Η Ελλάδα απέδειξε ότι θέλει και εννοεί διάλογο. Η Τουρκία ευτέλισε κάθε προσπάθεια κάθε έννοια αυτού απλά παίζοντας καθυστερήσεις. Ακριβώς επειδή δεν έχει κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο. Τι θα υποστηρίξει στη Χάγη; Ότι η Ρόδος δεν έχει υφαλοκρηπίδα και η Κρήτη μειωμένη επήρεια; Οπότε έχει επιλέξει τη στρατηγική του στυγνού εκβιασμού: να πειθαναγκάσει την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δια της απειλής της βίας ή ακόμη και της χρήσης βίας. Μάλιστα όσοι κατηγορούσαν, εντός των τειχών, για μαξιμαλισμούς την ελληνική πλευρά, ο ιστορικός συμβιβασμός, εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, με την Ιταλία και την Αίγυπτο τούς στερεί κάθε τέτοιο αστείο επιχείρημα.

Η εικόνα που πρέπει να εκπέμπει η Ελλάδα είναι μιας χώρας που αν την ενοχλήσεις θα σε δαγκώσει άσχημα.

Τι μένει; Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Όπως είχε πει κάποτε ο Μοσέ Νταγιάν, Ισραηλινός στρατηγός και σοσιαλιστής, παρακαλώ, πολιτικός, «το Ισραήλ πρέπει να είναι σα λυσσασμένο σκυλί, πολύ επικίνδυνο για να το ενοχλήσει κανείς». Αυτή είναι η εικόνα που πρέπει να εκπέμπει και η Ελλάδα. Μια χώρα που αν την ενοχλήσεις θα σε δαγκώσει άσχημα. Γιατί με αντιπάλους που δεν σέβονται ούτε το μελάνι της υπογραφής τους, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να σε φοβούνται.

 

Διαβάστε ακόμα: Η πραγματική ιστορία της Χρυσής Αυγής.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top