Στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία «παίζει το τελευταίο της χαρτί», καθώς αν δεν αντιδράσει στις υλοποιούμενες και σχεδιαζόμενες διερευνητικές γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο κινδυνεύει με σημαντική αποδυνάμωση των διεκδικήσεών της. (Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC)

Ας πάρουμε τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της εγγύς Ανατολής αυτήν εποχή και τα δεδομένα στην χώρα μας για να καταλάβουμε το πως έχει η κατάσταση αναφορικά με την πρόσφατη Τουρκική επιθετικότητα:

1 Η τουρκική επίθεση στο Αφρίν της Συρίας με τον τίτλο «κλάδος ελαίας», ξεκίνησε για την γείτονα ως «εκδρομή» και καταλήγει σε δυστοκία αν όχι τραγωδία. Αντί να περιέλθει εντός ολίγων ημερών στον τουρκικό έλεγχο, οι πολεμικά έμπειρες τουρκικές δυνάμεις καθηλώθηκαν, πληρώνοντας μεγάλο φόρο αίματος και πολεμικού υλικού. Και αυτό από τους ταλαιπωρημένους, λόγω του πολυετούς πολέμου κατά των ισλαμοφασιστών, και εξοπλιστικά σαφώς υποδεέστερους Κούρδους. Παράλληλα ο Ερντογάν υπέστη πλήγμα από την ομόδοξο Αίγυπτο η οποία δεν του αναγνώρισε δικαιώματα στη κυπριακή ΑΟΖ.

2 Η πολεμική περιπέτεια εντείνει τον εθνικισμό στο εσωτερικό της Τουρκίας και συσπειρώνει οπαδούς στο πρόσωπό του Σουλτάνου. Δεδομένης και της ανάγκης του μετά το πραξικόπημα να αναχθεί σε αδιαμφισβήτητη εθνική προσωπικότητα ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου του 2019, έχει μπροστά του βάθος χρόνου να κλιμακώσει τις εντάσεις και να αποτελέσει παράγοντα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή. Μια κλιμάκωση που δεν αποκλείει και θερμό επεισόδιο με τη χώρα μας.

3 Στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία «παίζει το τελευταίο της χαρτί», καθώς αν δεν αντιδράσει στις υλοποιούμενες και σχεδιαζόμενες διερευνητικές γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο κινδυνεύει με σημαντική αποδυνάμωση των διεκδικήσεών της.

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί δραματικά, με τον Τσαβούσογλου να προειδοποιεί πρόσφατα «υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν πλήρως».

4 Δυστυχώς η εξωτερική πολιτική απαιτεί εμπειρία και προετοιμασία, δεν είναι άσκηση επικοινωνιακή ούτε λύνεται με μεταστροφή της κοινής γνώμης. Έτσι το δεδομένο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πέραν της απειρίας της στη διαχείριση κρίσεων, βρέθηκε απροετοίμαστη και διότι είναι δέσμια του διαχρονικού ιδεολογήματος της Αριστεράς ότι οι λαοί είναι αδέρφια, δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και ως εκ τούτου αρκεί η καλή φιλειρηνική διάθεση για να λυθούν τα προβλήματα. Ο Ερντογάν όμως κάθε άλλο παρά έτσι βλέπει την κατάσταση και συνεπώς επέλεξε τη μέθοδο του τροχιοδεικτικού «bullying».

5 Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί δραματικά για μια σειρά από λόγους, που ξεκινούν από το κουρδικό και φθάνουν μέχρι τον Γκιουλέν. «Υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν πλήρως», προειδοποίησε πρόσφατα ο Τσαβούσογλου. Σε μια προσπάθεια αποτροπής μιας τέτοιας εξέλιξης, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τραμπ συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον στενό συνεργάτη του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ενώ τις επόμενες ημέρες ο υπ. Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον θα επισκεφθεί την Τουρκία και θα συναντηθεί με τον ίδιο τον Ερντογάν.

6 Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής δεν μας «έσωσαν» οι Αμερικάνοι όπως μπορεί να περίμενε ο Αλέξης Τσίπρας. Η αντίδραση του State Department ήταν απογοητευτική καθώς επέλεξε τις ίσες αποστάσεις, καλώντας όλα τα μέρη να κάνουν κινήσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης μέσω των γνωστών διαύλων επικοινωνίας των δυο πλευρών, ενώ η παρέμβασή της Κομισιόν ήταν θετική αλλά απέχει κατά πολύ από το να αποτελεί «ασπίδα» για την Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

7 H μόνη σταθερή μας ελπίδα παραμένει και πάλι η Ε.Ε. Η Μέρκελ που δεν χαρίζει κάστανα στον Ερντογάν μόλις έκλεισε μετά από πολλές εβδομάδες κυβέρνηση συνασπισμού, έστω μειωμένων προσδοκιών. Επίσης προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η σύμπηξη μετώπου με χώρες που έχουν οριοθετήσει ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, καθώς και με εκείνες που έχουν μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες οι οποίες επιχειρούν στις ΑΟΖ Ισραήλ, Αιγύπτου και Κύπρου, άρα έχουν ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή.

 

Διαβάστε ακόμα: Όταν γκαφατζήδες παίζουν «Εξωτερική Πολιτική»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top