Το έργο του Πάνου Σκλαβενίτη “Νo Signal” στην Κριεζώτου.

Ας αφήσουμε κατά μέρος τη –βαριά σε συνέπειες– πολιτική κίνηση της ΠΝΠ/Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για διάλυση (και επανασύσταση, λέει…) της ΕΡΤ, για «πειθάρχηση» των Πασόκων και Δημαριτών στα πλαίσια της Τρικομματικής-που-πρέπει-να-αποφασίσει-τι-επιτέλους-είναι. Ας αφήσουμε κατά μέρος και τη συζήτηση για το πόσο, με αυτού του είδους τη διαδικασία, μπορεί να «πειθαρχήσει η κοινωνία», ή πάλι να προδιαγραφεί μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Ας αυτοπεριοριστούμε σ’ εκείνο που (όλοι γνωρίζουμε ότι) δεν είναι το αληθινό διακύβευμα αυτής της αντιπαράθεσης. Η, μας λένε όλον αυτόν τον καιρό, «δημόσια τηλεόραση». Λοιπόν: δημόσια, δηλαδή για το δημόσιο συμφέρον, όπως κι αν αυτό προσδιορίζεται, η ΕΡΤ δεν υπήρξε. Ποτέ. Μα, ποτέ! Κρατική, εντάξει. Το ότι υπό καθεστώς κομματοκρατίας το «κρατική» δεν κατέληξε να είναι «κομματική», εντάξει: αυτό περισσότερο οφείλεται στων συγκεκριμένων ανθρώπων τις αντοχές και την αίσθηση αξιοπρέπειας. Από ένα σημείο και πέρα –ας πούμε από την εποχή του αλήστου μνήμης Εκσυγχρονισμού– το «κομματική» έπαψε να είναι απειλή, και το ότι την θέση του πήρε το «παρεϊκή», επίσης δεν κατέστρεψε την ΕΡΤ, αλλά γιατί; Επειδή και πάλι συγκεκριμένοι Άνθρωποι, άτομα, δημοσιογράφοι έδειξαν αντοχές «επί προσωπικού». Αντοχές στιγμές – στιγμές απροσδόκητες.

Ας αυτοπεριοριστούμε σ’ εκείνο που (όλοι γνωρίζουμε ότι) δεν είναι το αληθινό διακύβευμα αυτής της αντιπαράθεσης.

Άμα η κίνηση αυτή της μέχρι τώρα Τρικομματικής δεν δώσει πολιτικό αποτέλεσμα (παράδειγμα ήδη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που ψηφίζει μαζί με Σαμαρά για την αποικοδόμηση της ΕΡΤ, άσχετα με το τι θα κάνει το Βενιζέλειο ΠΑΣΟΚ. άλλο παράδειγμα, ο δισταγμός του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Αντρέα Παπαδόπουλου, που δίσταζε να «βγάλει» τη γραμμή του κόμματος για «στηρίζουμε διαφωνώντας»…), το ερώτημα δεν θα πάψει να πλανάται: δημόσια τηλεόραση δεν είχαμε/δεν έχουμε, κομματική ουδείς δηλώνει ότι θέλει, παρεϊκή είναι ντροπή που «τη δεχόμαστε». Καθώς η ιδιωτική «πρέπει» να καταγγέλλεται ως διαπλεκόμενη, βρισκόμαστε σε βολικό αδιέξοδο. Αυτό δεν θέλαμε, τελικά;

Ο Αντώνης Παπαγιαννίδης είναι δημοσιογράφος.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top