Ποιο άρρωστο μυαλό μας κλέβει την άνοιξη; Ποιος την καλύπτει με εξισώσεις και κλίσεις και παρτιτούρες και γερούνδια; Τόσος χειμώνας υπάρχει, ας δίνουμε τότε εξετάσεις.

Χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο. Έτσι πάνε οι εποχές. Και με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, εκ περιτροπής καθε ημισφαίριο, κάνει το πρόγραμμά του.

Το οποίο έχει τα εξής οροσημα (μιλιοπετρες – milestones) στο ανω ημισφαίριο: Σεπτέμβριο, αρχίζουν όλα, σχολεια, δουλειες, πρωταθλήματα. Κατι ψιλογιορτούλες, κατι αργίες, κατι μπλακ φράιντεη, αρχίζει και μικραίνει η μέρα, πας και κανένα ταξίδι το Νοέμβριο που είναι φθηνά τα αεροπορικά και όλοι έχουν σαν milestone τα Χριστούγεννα. Που γινεται τι; Είναι χειμώνας, απλώς είναι πασπαλισμένος με χρυσόσκονη,  έχει παντού φωτάκια, βγαίνουμε. ανταλλάζουμε δώρα.

Μπαίνει νέο έτος, Ιανουάριος – Φεβρουάριος, βαθύς (στα χαρτιά) χειμώνας, νυχτώνει αξημέρωτα, δεν γίνονται πολλα πράγματα, κάποιες μόνο ενδιαμεσες εξεταστικές στα Πανεπιστήμια και ο Άγιος Βαλεντίνος. Κατά τα λοιπά χαλαρό πρόγραμμα, γυμναστήριο, σεξ με παπλωμα, κρυο κλπ. Μάρτιο ψιλοτελειώνουν τα κρύα, Τσικνοπέμπτη, είμαστε ακόμα σε χειμερινό mood και ωραριο, σιγα σιγά πλησιάζει η άνοιξη.

Έχουμε φτάσει στο σημείο, αντί την άνοιξη να κάνoυμε βόλτες και έρωτα, να κάνουμε επαναλήψεις και να γεμίζουμε άγχος.

Και αφού τον πηδήσαμε τον χειμώνα κουτσά στραβά, μπαίνει η άνοιξη. Η άνοιξη είναι η χαρά της ζωης, τα λουλούδια ανθίζουν. Τα αρώματα πλημμυρίζουν τα ρουθούνια μας, είναι η εποχή του δημιουργικού οίστρου, δηλαδή της έμπνευσης και του ερωτικού οίστρου (λέγεται και κάβλα), τα χρώματα στη φύση είναι ζωηρά, στα ρούχα γινονται πιο φωτεινά,  τα λιβάδια είναι πράσινα, οι χελώνες, οι αρκούδες οι πύθωνες και άλλα συμπαθή ζωάκια ξυπνάνε και όλα μοιάζουν να σε αγκαλιάζουν και να σε πηγαίνουν πετώντας ανάλαφρα εως το θέρος.
Όλα; Όχι όλα.

Γιατί για κάποιο ανεξήγητο επιστημονικώς, εκπαιδευτικώς, ανατομικώς και κλιματικώς λόγο, οι πασης φύσεως εξετάσεις γνώσεων έχουν χρονοθετηθεί τέλος της άνοιξης.  Πανελλαδικες, προαγωγικές, πιάνα, γλώσσες, ζώνες. Το αποτέλεσμα είναι, αντί την άνοιξη να ρουφάς άνοιξη, να κάνεις βόλτες και έρωτα, να ακούς μουσική, να φλερτάρεις, να μην κάνεις τίποτα, να κάνεις δηλαδή απόσβεση της άνοιξης, κάνεις επαναλήψεις και γεμίζεις άγχος. Ποιο άρρωστο μυαλό μας κλέβει την άνοιξη; Ποιος την καλύπτει με εξισώσεις και κλίσεις και παρτιτούρες και γερούνδια; Τόσος χειμώνας υπάρχει, τόσο φθινόπωρο, που κλεινόμαστε στον εαυτό μας, μιζεριάζουμε, μας πιάνει η κατάθλα, η βροχή πέφτει, σκουραίνουν τα ρούχα, δεν έχεις πολλή όρεξη να βγεις, θερίζουν οι ιώσεις, νυχτώνει νωρις, ε διάβασε και δώσε τότε τις εξετάσεις. Δες το σαν εργασιοθεραπεία.

Επειδή όμως δεν κάνουμε στείρα κριτική, αλλά κατεβαίνουμε με σοβαρές προτάσεις, εδώ είναι ένα μελετημένο εναλλακτικό πρόγραμμα, στο οποίο τα άγχη της άνοιξης μετατίθενται και σκορπίζονται καλύτερα μέσα στο χρόνο.

Απαγορεύονται οι σημαντικές εξετάσεις από 31 Μαρτίου έως 30 Σεπτεμβρίου. Και τα μαθήματα σταματούν για 3 μήνες στις 30 Μαΐου.

Η ακαδημαϊκή χρονιά συμπίπτει με την ημερολογιακή, το σχολικό έτος ξεκινάει στις 7 Ιανουαρίου και τελειώνει 23 Δεκεμβρίου. Οι διακοπές των Χριστουγέννων συμπίπτουν λοιπον με την μετάβαση στην επόμενη τάξη, έτσι υπάρχουν 2 ολόκληρες εβδομάδες για Χριστούγεννα, ρεβεγιόν, prom, αποφοίτηση, πτυχίο και τέτοια. Ένα φόρεμα λιγότερο αμέσως αμέσως, αφου μπορούμε ένα απλό Χριστουγεννιάτικο πάρτυ (στο οποιο θα πηγαίναμε ούτως ή άλλως)  να το βαφτίσουμε πάρτυ αποφοίτησης ή πάρτυ τέλους σχολικής χρονιάς.

Απαγορεύονται οι σημαντικές εξετάσεις από 31 Μαρτίου έως 30 Σεπτεμβρίου. Άντε κανένα κουιζ, κανένα ωριαίο, καμιά κατατακτήρια, κανένα τεστ κοπώσεως. Τα μαθήματα σταματούν για 3 μήνες στις 30 Μαΐου. Απλώς σταματούν, χωρίς ρήτρες.  Κλείνουμε τις αίθουσες, αφήνουμε τα βιβλία και τους κοντυλοφόρους εκεί και τα ξαναπιάνουμε σε 3 μηνες. Στις 23 Αυγούστου παρουσιάζονται οι μαθητές στο σχολείο έτσι για το καλό, να πουν ένα «γειαααα», ακολουθεί μια εβδομάδα επανασυγκρότησης, πνευματικής προετοιμασίας και υπνοπροσαρμογής και ξεκινάμε, γεμάτοι εμπειρίες. Οι εξετασεις και όλα τα άλλα θα διεξάγονται από 15 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου. Όσο νυχτώνει η πίεση μεγαλώνει, για να γίνει η ακαδημαϊκή και ημερολογιακή κορύφωση τα Χριστούγεννα.

Με τον τρόπο αυτό η άνοιξη μένει καθαρή και ανόθευτη για αυτά για τα οποία προορίζεται. Τέλος, οι πολυήμερες εκδρομές των σχολείων μεταφέρονται και τις κάνουμε την άνοιξη, χωρις άγχος «εν όψει», καποιου πράγματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται (κλείνω το μάτι πονηρά).

Θες να διαβάσεις και να κάνεις επαναλήψεις και το καλοκαίρι; Κανένα πρόβλημα, πας ένα μήνα διακοπές τον Ιούνιο (μαζί με Γερμανούς, Αμερικανούς, Σκανδιναβούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ξανακλείνω το μάτι πονηρά). Τον Ιούνιο οι διακοπές είναι φθηνότερες και δεν μάχεσαι για μια χωριάτικη και μια καρεκλα όπως τον Αύγουστο. Ξαλαφρώνει και λίγο ο Αύγουστος από αδειούχους καταδίκους που μπορούν να πάρουν μόνο τότε άδεια.

Νομίζω ότι τα έχω όλα λυμένα.  Δεν ξέρω τι περιμένετε για να το υλοποιήσετε κύριε Υπουργέ.

 

Διαβάστε ακόμα: Η ζωή δεν είναι παπαγαλία.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top