Άλλος ψάχνει μήπως τυχαίως βρει κάποιον παλιό φίλο που έχει χάσει, και άλλος ψάχνει για φίλους που δεν έχει… Φωτό: nytimes.com

Συμφώνως με το google, οι χρήστες του facebook καθημερινώς είναι γύρω στα 2 (δύο) δισεκατομμύρια!

Απίστευτο κι όμως, όταν κυκλοφορείς σε όλους τους κατοικημένους τόπους του πλανήτη μας, ελάχιστους βλέπεις πλέον δίχως ένα κινητό στο χέρι να «επικοινωνούν» με άλλους ή και με τον εαυτό τους (με ένα στημένο σέλφι, μορφάζοντας με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά που θα επιθυμούσαν να είναι δικά τους!).

Μιας και κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, καθένας από μας καλύπτει και διαφορετικούς ψυχολογικούς λόγους… Η επιτυχία του facebook επισκιάζει εδώ και χρόνια κάθε άλλη εφαρμογή.

Ελάχιστοι πια απλώς επικοινωνούν μέσω FB για συνεννόηση με γνωστούς και φίλους. Πολλοί απλώς καλύπτουν τη μοναξιά τους όταν δεν έχουν κάτι πιο ενδιαφέρον να κάνουν. Άλλος ψάχνει μήπως τυχαίως βρει κάποιον παλιό φίλο που έχει χάσει, και άλλος ψάχνει για φίλους που δεν έχει…

Κάθε καρυδιάς καρύδι σε αυτό το μέσο συναντάς…

Όπως μου επεσήμανε προχθές ένας φίλος μου, κάτι κοινό που μας συνδέει όλους στο Facebook είναι η αυτοπροβολή μας!

Πολλούς αξιόλογους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να κοινολογήσουν τις σκέψεις τους ή κάποια σχόλιά τους πάνω στις σκέψεις άλλων, όταν δεν έχουν καταφέρει να το κάνουν αλλιώς. Άτυχους στη ζωή που βρίσκουν τρόπο να κάνουν μια επίδειξη γνώσεων.

Πολλούς καρφωμένους σε κάποιο κρεβάτι να αναπληρώνουν (όταν το μπορούν) μια πιο ενεργή επαφή τους με τον έξω κόσμο, καλύτερη από εκείνη που τους προσφέρει το ραδιόφωνο ή η τηλεόραση.

Επίσης συναντά κανείς και πάρα πολλούς άθλιους ανθρώπους (απατεώνες ή διεστραμμένους παιδόφιλους, αλλά και άλλους εγκληματίες, ψυχοπαθείς και μη) που αποζητούν θύματα. Μεταξύ αυτών και πάμπολλους μικροπρεπείς που χρησιμοποιούν τα ταλέντα ή άλλα μέσα τους για να επηρεάσουν τους αφελείς και ευάλωτους που κατακλύζουν αυτό το μέσο αποζητώντας κάτι να υφαρπάσουν.

Μάταιη η απόπειρα κατηγοριοποίησης όλων των περιπτώσεων.

Κάπου μέσα σε αυτές τις κατηγορίες κρύβομαι κι εγώ διερωτώμενος συχνά τι γυρεύω εδώ και τι αποζητώ! Για να παραμένω, κάποια ματαιοδοξία μου ή κάποια γενικότερη κρυφή αδυναμία μου προφανώς καλύπτω. Μόλις πριν από λίγα χρόνια μπήκα σε αυτήν τη διεθνή, αχανή παρέα παρακινούμενος από έναν καλό μου φίλο που μου έλεγε: «μπες και θα δεις».

Και μπήκα, Μανούσο μου, και είδα. Κόλλησα!


Διαβάστε ακόμα: Μια καλλιτέχνης μας πετάει στα μούτρα την εξάρτησή μας από τα κοινωνικά δίκτυα


Κάτι κοινό (μου το επεσήμανε προχθές ένας φίλος μου) μας συνδέει όλους στο FB. Η αυτοπροβολή μας! Άλλος πολύ, άλλος λίγο βρίσκουμε τρόπους (εμμέσως πλην σαφώς) να προβάλλουμε κάτι που θα θέλαμε να πιστεύουν κι άλλοι για τον υπέροχο εαυτούλη μας! Άλλοι με κομψότητα και άλλοι απροκαλύπτως… (Τραγικό θύμα και θύτης μεταξύ των πολιτικών μας ένας Τραγάκης!)

Όταν αδυνατεί κανείς να βρει τα ΓΙΑΤΙ του, πάει σε ψυχίατρο ή ασχολειται με τα ΓΙΑΤΙ των άλλων! Μου έχουν κάνει εντύπωση λοιπόν οι εξής περιπτώσεις και διερωτώμαι:

Γιατί μερικοί χρήστες του FB επιμένουν συχνά να αναρτούν κάποια φωτογραφία τους; Ειδικώς εκείνοι που ξέρουν ότι αρέσουν φυσιογνωμικώς; Γιατί άραγε; Από ναρκισσισμό; Από κάποια ανασφάλεια ή ανάγκη επιβεβαίωσης ή αναζήτησης κάποιου κομπλιμέντου όπως το «είσαι θεά» ή «είσαι κούκλος»;

Γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί στο FB που ρέπουν προς τα μακάβρια και ηδονίζονται να βλέπουν βιντεάκια με πτώματα, αποκεφαλισμούς και άλλα αποτρόπαια; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου…

Ελάχιστοι πλέον επικοινωνούν στο FB για συνεννόηση με γνωστούς και φίλους. Πολλοί απλώς καλύπτουν τη μοναξιά τους.

Γιατί πολλοί επιμένουν να μη δέχονται την αντίθετη (από τη δική τους) άποψη και γίνονται έως και απειλητικοί, όπως κάνουν συνεχώς (εμμέσως πλην σαφώς) κάποιοι άθλιοι εκπρόσωποι θεών έναντι αλλόθρησκων ή άθεων; (όπως π.χ. κάνει τώρα ο Άνθιμος Θεσσαλονίκης με τους αφορισμούς του).

Γιατί ο πιστεύων γενικώς σε μια κοσμοθεωρία (ή ειδικώς σε μια συμμορία) επιμένει με πάθος να μη δέχεται από τον άλλον ούτε καν το δικαίωμα έκφρασης της πίστης του σε μια διαφορετική από τη δική του επιλογή;

Γιατί (ειδικώς οι νεοέλληνες) πιστεύουν ότι είναι παντογνώστες (ειδικοί σε όλα) και εκφράζουν με περισσή σιγουριά ιατρικές, νομικές, τεχνικές ή άλλες εξειδικευμένες συμβουλές και απόψεις;

Γιατί είμαστε τόσο αφελείς (οι περισσότεροι) και πιστεύουμε κάθε αληθοφανή είδηση, όπως τις φωτογραφίες που είναι προϊόν φώτοσοπ, οι οποίες εικονίζουν από ψηλά μια σπηλιά σε σχήμα καρδιάς με ένα τοξάκι αμυγδαλιάς να τη διασχίζει;!

Σε όλα αυτά τα ΓΙΑΤΙ οφείλεται η τεράστια και συνεχιζόμενη επιτυχία του facebook και οι εξηγήσεις για την ενεργή παρουσία μου σε αυτό!

 

Διαβάστε ακόμα: Δεν είσαι ακτιβιστής του καναπέ; Μη νιώθεις τύψεις!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top