first-order

Η νεοφασιστική διαγαλαξιακή συνωμοσία του “First Order”, από το τελευταίο Star Wars, εκφράζει το απόλυτο Κακό. Φυσικά, θα βρεθούν πολλοί διανοούμενοι να εξηγήσουν πρόθυμα γιατί και οι καλοί στην προκειμένη περίπτωση εξυπηρετούν την προπαγάνδα της Αμερικής, η οποία θέλει να επιβάλει ένα φασιστικό imperium, κάνοντας πλύση εγκεφάλου στο κοινό μέσω του Χόλιγουντ… Ουφ!

21η Απριλίου σήμερα, 49 χρόνια -κοντά μισό αιώνα- από το πραξικόπημα του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου και της μπουφονικής παρέας του. Το πραξικόπημα έβαλε τη χώρα στο γύψο για μια 7ετία, αλλά όπως αρέσκονται να λένε διάφοροι επαναστάτες του γλυκού νερού σήμερα, υποσκάπτοντας ουσιαστικά την ευαίσθητη και ατελή δημοκρατία μας, “ψωμί, παιδεία, ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το ’73” (η οποία όντως δεν τελείωσε το ’73, αλλά ως Χούντα του Ιωαννίδη πλέον, εξέπνευσε στις 24 Ιουλίου του ’74, μετά τον Αττίλα στην Κύπρο).

Όλα αυτά τα μεταπολιτευτικά χρόνια της πρωτοφανούς σταθερότητας και ευμάρειας -πάντα σε σχέση με το ταραγμένο παρελθόν του ελληνικού Κράτους- δεν έλειπαν οι φωνές που διαγκωνίζονταν σε επαναστατική κομπορρημοσύνη και έβλεπαν παντού παρακρατικούς, συχνά για να νομιμοποιούν τις δικές τους αυθαιρεσίες. Και, βέβαια, τόσες και περισσότερες ήταν οι εκδηλώσεις αυταρχισμού από την πλευρά των διαδοχικών κυβερνήσεων όταν ήθελαν να επιβάλουν μια απόφαση στο ίδιο εκλογικό σώμα που άλλοτε κανάκευαν και στου οποίου την κάθε απαίτηση έμοιαζαν έτοιμοι να υποκύψουν, κατηγορώντας παράλληλα τους αντιπάλους τους για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, βεβαίως-βεβαίως.

Έπρεπε, όμως, να περάσει μια γενιά και να έρθουν τα μνημόνια για να γενικευτεί -με αφορμή μια ακόμα αυταρχική κυβερνητική πράξη με τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ- η καραμέλα ότι έχουμε χούντα και φασισμό. Έκτοτε, τα πράγματα έχουν μπει σε ένα καθοδικό σπιράλ πλειοδοσίας για το ποιος ανακαλύπτει περισσότερο φασισμό από τον άλλο.

Με αποτέλεσμα: Πολλοί αριστεροί να αποκαλούν πλέον ανοικτά τους δεξιούς φασίστες, λέγοντας ανερυθρίαστα αυτό που κατά βάθος πάντοτε πίστευαν. Άλλοι τόσοι δεξιοί, όμως, να έχουν ξεπεράσει τις μετεμφυλιακές τους ενοχές και τώρα να καγχάζουν πως οι αριστεροί είναι κόκκινοι φασίστες.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη όπου ο φιλελευθερισμός, από αντίθετο του απολυταρχισμού, θεωρείται συνώνυμο.

Ταυτόχρονα, βλέπουμε και αρκετούς κεντρώους να εντοπίζουν φασίστες δεξιά και αριστερά. Άλλωστε, και οι κεντρογενείς ψηφοφόροι του Ποταμιού, για παράδειγμα, θεωρούνται φασίστες στις τάξεις ορισμένων αριστερών, εφόσον δηλώσουν φιλελεύθεροι. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη όπου ο φιλελευθερισμός, από αντίθετο του απολυταρχισμού, θεωρείται συνώνυμο.

Γενικά, οι αριστεροί βλέπουν παντού φασίστες, ακόμα και στην ίδια την αριστερά. Πολλοί ΚΚΕδες θεωρούνται σταλινοφασίστες από τους Συριζαίους. Ενώ δεν λείπουν και οι ορθόδοξοι κομμουνιστές του ΚΚΕ που εντοπίζουν αναρχοφασίστες μπαχαλάκηδες στο ΣΥΡΙΖΑ και, φυσικά, στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά δε, ιδιαίτερο γούστο έχει η ρητορική του ΟΑΚΚΕ που θεωρεί απολύτως νεοφασιστικό και πουτινολαγνικό τόσο το ΚΚΕ όσο και όλο το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Διαβάστε ακόμα, το προφητικό κείμενο του Μάνου Χατζιδάκι: «Ο νεοναζισμός είμαστε εσείς, εμείς και τα παιδιά μας».

Οι περισσότεροι αναρχικοί βεβαίως θεωρούν κάθε μη αναρχικό πρόβατο του φασισμού. Και όλοι οι υπόλοιποι μαζί, συμφωνούν ότι οι ανάρχες είναι ανισόρροποι που επιβάλλονται φασιστικά στο κοινωνικό σύνολο, σπέρνοντας την καταστροφή. Αδιάφορο αν υπάρχουν τόσοι φιλειρηνικοί και ελευθεριακοί αναρχικοί που θέλουν μόνο να κάνουν κάμπινγκ χωρίς να ενοχλούν κουνούπι. Και αυτοί φασίστες είναι για κάποιους νοικοκυραίους φορτωμένους σακούλες από τα Τζάμπο και ταπεράκια, επειδή καβατζώνουν τη σκιά στην παραλία με το έτσι θέλω.

Όπως και οι οικολόγοι, οι οποίοι θεωρούνται πράσινοι φασίστες από κάποιους, για να μη μιλήσουμε για τους ακτιβιστές χορτοφάγους που μάχονται συχνά διά της βίας για τα δικαιώματα των ζώων. Άλλωστε, και ο Χίτλερ ήταν χορτοφάγος, θυμίζουν κάποιοι προβοκάτορες. Φασίστες τυφεκιοφόροι βεβαίως και οι κυνηγοί, λένε κάποιοι άλλοι. “Εσείς είστε οι φασίστες” απαντούν οι κυνηγοί στους “φυσιολάτρες του καναπέ” που θέλουν να εξαλείψουν αυταρχικά έναν αρχέγονο τρόπο ζωής.

“Αμάν με το φασισμό της οικολογίας” λέει ο Ελληνάρας που πετάει τα σκουπίδια έξω από τον κάδο.

“Αμάν με το φασισμό της οικολογίας” λέει ο Ελληνάρας που πετάει το τσιγάρο από το παράθυρο, και αφήνει τα σκουπίδια έξω από τον κάδο. Ο ίδιος Ελληνάρας, βέβαια, θεωρείται υπόδειγμα μαλακοφασίστα από τους πιο κοσμοπολίτες Έλληνες που έχουν μορφωθεί και ταξιδέψει, και με τη σειρά τους κατηγορούνται ως κρυφοφασίστες δοσίλογοι και πεκινουά του Δ΄ Ράιχ .

Φασίστες θεωρούνται όσοι υποστηρίζουν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά φασίστες χαρακτηρίζονται και οι κηφήνες των κομματικών νεολαιών που αντιτίθενται σε αυτήν και έχουν κάνει μαγαζί τους τα πανεπιστήμια.

Και δεν έχουμε αναφερθεί ακόμα στους μετανάστες που πολλοί φοβούνται ότι αποτελούν την εμπροσθοφυλακή του νέου Ισλαμοφασισμού που θα πνίξει την Ευρώπη. Περιττό να θυμίσουμε πως όποιος εκφράζει προβληματισμούς για το αν οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να ενσωματωθούν, με τους τρέχοντες ρυθμούς στην κοινωνία, θα βρεί πάρα πολλούς που θα τον απορρίψουν και αυτόν ως στυγνό φασίστα.

Άλλωστε, όσο η Νέα Δημοκρατία κατηγορήθηκε ως χουντική όταν έκλεισε την ΕΡΤ, άλλο τόσο την είπαν φασιστική όταν άνοιξε την Αμυγδαλέζα. Το ενδιαφέρον είναι πως και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ θεωρείται από ορισμένους ένα ολοκληρωτικό, εθνικοσοσιαλιστικής χροιάς μόρφωμα που πότισε το εκλογικό σώμα ως το μεδούλι με το χυδαίο λαϊκισμό του ξέρεις-ποιος-είμαι-εγώ-ρε. Εγκαθιδρύοντας μια ιδιότυπη οχλοκρατία, προθάλαμο της επερχόμενης τυραννίδας και του φασισμού.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί ο Ίων Δραγούμης δεν ήταν ακροδεξιός.

Δεν είναι μόνο τα πολιτικά κόμματα. Φασιστικές ομάδες εντοπίζονται παντού, από την εκκλησία που δεν πολέμησε τη Χούντα και αντιτίθεται στην επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης, μέχρι τον Παναθηναϊκό που πήγε στο Γουέμπλεϊ την 7ετία και σήμερα έχει πρόεδρο τον Αλαφούζο του “φασιστικού ΣΚΑΙ”. Εδώ που τα λέμε, ο Ολυμπιακός είναι που έχει γεμίσει οργανωμένους οπαδούς με ξυρισμένα κεφάλια τα τελευταία χρόνια. Αλλά και η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ που θέλουνε να πάρουνε την Πόλη και κτίζουν νέες Αγιά-Σοφιές, έστω γηπεδικές, αντιφασιστικά αντανακλαστικά ξυπνούν σε ορισμένους.

Φασίστες τα αφεντικά, φασίστες και οι συνδικαλιστές; Φασίστες οι καπνιστές, φασίστες και οι αντικαπνιστές;

Πάνω από όλα, αρχιφασίστες έχουν ανακηρυχθεί (από κάτι κουμάσια σαν τον Τράγκα και τον Κουρή) οι Τροϊκανοί. Στρατός κατοχής περιγράφονται από πολλούς. Αλλά ταυτόχρονα, ως φασιστόμουτρα κατηγορούνται από τους άλλους μισούς και όσοι ονειρεύονται να μπουκάρουν με τσαμπουκά στο νομισματοκοπείο και να κάνουν τη χώρα λατινοαμερικάνικη Μπανανία.

Φασίστες οι νομοταγείς, φασίστες οι του κινήματος “Δεν πληρώνω”. Φασίστες όσοι απαιτούν απόδειξη, αλλά και εκείνοι που δεν κόβουν. Φασίστες οι υπερπατριώτες, φασίστες και οι ευρωλιγούρηδες. Φασίστες τα αφεντικά, φασίστες και οι συνδικαλιστές. Φασίστες οι καπνιστές, φασίστες και οι αντικαπνιστές.

Ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Και συχνά κρύβει ορισμένες αλήθειες, ας μην κοροϊδευόμαστε. Όλοι μας θα βρούμε μια σκιά αυταρχισμού και αυθαίρετης επιβολής αν κοιταχτούμε καλά στον καθρέπτη. Και είναι αλήθεια ότι πολλές ομάδες, ακόμα και οι τυχοδιώκτες που μας κυβερνούν, μάσησαν πρόθυμα την καραμέλα του πανταχού παρόντος φασισμού, για να νοηματοδοτήσουν την καφενειακή πολιτική τους υπόσταση και να ανέλθουν στην εξουσία.

Υπόλογοι για την κατάσταση αυτή, θα λέγαμε συνοπτικά, είναι όσοι -από όλα τα κόμματα και τη βεντάλια των ΜΜΕ- εξέθρεψαν το τέρας του λαϊκισμού. Οι εύκολες ομαδοποιήσεις, βάσει στερεοτύπων, και οι κυνικές πολιτικές γενικεύσεις αποδεικνύονται ο μεγαλύτερος σύμμαχος του ολοκληρωτισμού.

Αλήθεια όμως, με δεδομένο ότι δεν γίνεται όλοι οι παραπάνω, αθροιζόμενοι στο 90% τουλάχιστον του πληθυσμού της χώρας, να είναι φασίστες με περικεφαλαία, ποιος ωφελείται από αυτές τις ομαδοποιήσεις, τις γενικεύσεις και εντέλει από την καθολική ισοπέδωση;

Μα, φυσικά, οι αυθεντικοί φασίστες και νεοναζί, οι οποίοι βλέπουν κάθε μέρα το ποσοστό τους να μεγαλώνει όσο όλοι εμείς παίζουμε με τις λέξεις και ξεφτιλίζουμε τις έννοιες: Η φρικτή εγκληματική οργάνωση που λέγεται Χρυσή Αυγή.

Μην ξαναπέσουμε από τα σύννεφα όταν γίνουν εκλογές.

 

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι χρυσαυγίτες είναι αντίχριστοι και ανθέλληνες.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top