Σε όλη την Ευρώπη πολλαπλασιάζονται οι λεγόμενες "τράπεζες τροφίμων". Η εικόνα είναι από μια τέτοια"τράπεζα" που ανήκει στο δίκτυο του Trussell Trust, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το συγκεκριμένο δίκτυο περιλαμβάνει περισσότερες από 400 τράπεζες όπου 40.000 εθελοντές εργάζονται για τη διαλογή των τροφίμων που πετιούνται ώστε να φτάνουν σε καλή κατάσταση στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Σε όλη την Ευρώπη πολλαπλασιάζονται οι λεγόμενες “τράπεζες τροφίμων”. Η εικόνα είναι από μια τέτοια”τράπεζα” που ανήκει στο δίκτυο του Trussell Trust, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το συγκεκριμένο δίκτυο περιλαμβάνει περισσότερες από 400 τράπεζες όπου 40.000 εθελοντές εργάζονται για τη διαλογή των τροφίμων που πετιούνται ώστε να φτάνουν σε καλή κατάσταση στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Φωτό trusselltrust.org

Θέλετε κύριοι μαρξιστές του καφενείου να προσφέρετε τροφή σε χιλιάδες συνανθρώπους μας χωρίς να ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ; Να φέρετε τις πολυεθνικές αλυσίδες προ των ευθυνών τους; Να προκαλέσετε διακομματική συναίνεση και να σας βγάλουν όλοι το καπέλο; Είναι εύκολο!

Αφήστε για λίγο το παιχνίδι με τα μουχλιασμένα πρόσωπα και τις καρέκλες που νταραβερίζεστε, σταματήστε για ένα 24ωρο τις αρλούμπες που μας σερβίρετε για μάχες με την τρόικα και το “Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού” και φέρτε στη Βουλή “ένα νόμο και ένα άρθρο” κατά την προσφιλή έκφραση του Αλέξη Τσίπρα, όχι για να καταργήσετε τα μνημόνια αλλά για να απαγορευτεί στα σουπερμάρκετ να πετούν τόνους τροφίμων καθημερινά. Τρόφιμα απολύτως κατάλληλα για κατανάλωση, των οποίων πλησιάζει ή έχει μόλις φτάσει η ημερομηνία λήξης ή έχουν ελαφρώς ακανόνιστη ή ταλαιπωρημένη όψη, ελαττωματική συσκευασία κ.ο.κ.

Δεν θα χρειαστεί καν να κουραστείτε με τις λεπτομέρειες, αφού μπορείτε να βασίσετε το νόμο στον αντίστοιχο που εισήχθη πρόσφατα στη Γαλλία και προβλέπει ότι τα σουπερμάρκετ υποχρεούνται να συνάπτουν συμφωνίες με φιλανθρωπικά σωματεία για τη διάθεση των τροφίμων που ως πρόσφατα πετούσαν στα σκουπίδια. Και που ενίοτε αχρήστευαν με χημικά, όπως χλωρίνη (!), για να μην εφορμούν στα σκουπίδια τους πεινασμένοι άνθρωποι. Διαφορετικά -όπως προβλέπει η γαλλική νομοθεσία- θα επιβάλλονται πρόστιμα στις επιχειρήσεις που συνεχίζουν τη σπατάλη, αδιαφορώντας για το κοινωνικό σύνολο.

Απαγορέψτε πλήρως και τη δωρεάν διάθεση της σακούλας του σουπερμάρκετ που έχει καταργηθεί σε αρκετές χώρες και απομακρύνεται πιλοτικά -με πρωτοβουλία των τοπικών αρχών- από ελληνικά νησιά όπως η Αλόννησος και η Σίφνος.

Με την ευκαιρία, αν θέλετε να προσθέσετε ένα ακόμα άρθρο στο νόμο, μπορείτε να απαγορεύσετε και τη δωρεάν διάθεση της λεπτής πλαστικής σακούλας μιας χρήσης. Της ευτελούς σακούλας του σουπερμάρκετ δηλαδή που είναι από τους κύριους ρυπαντές παγκοσμίως. Και η οποία έχει απαγορευτεί επίσης στην πρωτοπόρο Γαλλία και σε άλλες χώρες, σε αμερικάνικες πολιτείες, και απομακρύνεται πιλοτικά -με πρωτοβουλία των τοπικών αρχών- από ελληνικά νησιά, όπως η Αλόννησος και η Σίφνος.

Είναι εξωφρενικό στην εποχή μας που οι πεινασμένοι πολλαπλασιάζονται και το περιβάλλον ασφυκτιά να πετάμε καθημερινά τόνους τροφίμων και να ρυπαίνουμε το περιβάλλον με πλαστικούρες επειδή βαριόμαστε να πάρουμε μαζί μας ένα πανέρι.

Σε δεύτερη φάση θα μπορούσε να απαγορευτεί και στα σημεία εστίασης, αρχικά στις αλυσίδες φαστ φουντ και στους φούρνους, το να πετάνε το φαγητό που δεν πουλιέται. Και στα χιλιάδες μαγαζιά που προσφέρουν καφέ να καταργηθούν τα πλαστικά ποτήρια και τα καλαμάκια μιας χρήσης.

Τι περιμένετε κύριοι της κυβέρνησης για να κάνετε το ελάχιστο πολιτικά και το ανθρώπινα αυτονόητο; Να μας το πουν οι “κακοί Ευρωπαίοι” που προσπαθούν από το 1981 να μας κλείσουν τις παράνομες χωματερές;

 

Διαβάστε ακόμα: Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο; Για αυτό δεν θα έχουμε εκλογές πριν από το 2019!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top