different___rainbow_in_a_black_and_white_world_by_corinazone-d6vxljl

Ήρθε ο καιρός να μάθουμε στα παιδιά μας ότι το διαφορετικό δεν είναι κακό. (Φωτογραφία: corinazone.deviantart.com)

Σε έναν κόσμο που φαίνεται να δυσκολεύεται να δείξει στα παιδιά του τι σημαίνει αποδοχή της διαφορετικότητας, το παιδικό – νεανικό κανάλι Nickelodeon έκανε προσφάτως ένα αρκετά θαρραλέο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Έβαλε σε μια καινούργια σειρά κινουμένων σχεδίων του, ένα ομόφυλο ζευγάρι γονιών. Και το έκανε με έναν εξαιρετικά όμορφο και ανεπιτήδευτο τρόπο.

Το στόρι έχει ως εξής: ένα μικρό αγόρι που λέγεται Lincoln Loud μένει με τις 10 αδερφές του σε ένα τρελό σπίτι (εξού και το όνομα της σειράς The Loud House). Κολλητός του φίλος είναι ένα Αφροαμερικανάκι με γυαλάκια (άλλο ένα ωραίο μήνυμα για τα παιδιά) που λέγεται Clyde McBride. Σε ένα από τα επεισόδια της σειράς, ο Lincoln καλεί τον Clyde στο σπίτι του, για να παίξουν και να κοιμηθούν το βράδυ. Ο Clyde φτάνει εκεί με τους δύο γονείς του, οι οποίοι είναι σαν όλους τους άλλους γονείς, με μία μόνο διαφορά: είναι και οι δύο μπαμπάδες. Και συμβαίνει αυτό:

Λίγα δευτερόλεπτα προτού τους υποδεχτεί, ο Lincoln λέει στην κάμερα: «Ώρα να γράψουμε ιστορία». Αμέσως μετά ανοίγει την πόρτα και τους χαιρετάει: «Γεια σου Clyde, γεια σας κύριε McBride, γεια σας κύριε McBride». Όλα γύρω από τους δύο κυρίους McBride δηλώνονται με πολύ προσοχή, τρυφερότητα και αριστοτεχνικό χιούμορ. Κι ούτε για μία στιγμή δεν μπαίνει στο επίκεντρο η σεξουαλικότητα του ζευγαριού. Αντιθέτως, όλη η πλάκα γίνεται γύρω από ένα άλλο θέμα: το πόσο υπερπροστατευτικοί είναι. Μαζί τους κουβαλούν ένα κάρο πράγματα για τον γιο τους: υπνόσακο, πιτζάμες με κουμπάκια, μηχάνημα που βγάζει λευκό θόρυβο για να τον πάρει πιο εύκολα ο ύπνος, υγραντήρα και αφυγραντήρα, ωτασπίδες, εισπνοές για το άσθμα, χαπάκια για τις αλλεργίες και, φυσικά, χαρτάκι με τηλέφωνα ανάγκης, και τέλος μια φωτογραφία τους, για να την έχει μαζί του και να μη στενοχωριέται που δεν θα τον βάλουν για ύπνο οι μπαμπάδες του. Φυσικά, ο μικρός δεν στενοχωριέται καθόλου, αλλά οι μπαμπάδες ζορίζονται που τον αφήνουν. End of story.

loudhouse1

Η στιγμή που ένα καρτούν έγραψε ιστορία.

Το επεισόδιο προβλήθηκε ήδη στην Αμερική, και υπάρχει πιθανότητα να προβληθεί και στην Ελλάδα, μιας και το Nickelodeon εκπέμπει και εδώ. Πολλές απόψεις διατυπώθηκαν σε ξένα sites πάνω σε αυτό, άλλες υποστηρικτικές, άλλες σκεπτικιστικές κι άλλες εχθρικές. Σε κάποιες περιοχές της Αφρικής απαγορεύτηκε η προβολή του. Εδώ δεν ξέρω τι θα γίνει.

Τα «δείγματα γραφής» που δείχνουμε τελευταία ως προς την αποδοχή του διαφορετικού δεν με καθησυχάζουν και πολύ. Κι αν εμείς οι «μεγάλοι» χάνουμε το τρένο της αποδοχής, τουλάχιστον ας φροντίσουμε να μην το χάσουν και οι πιο μικροί. Τώρα είναι η ευκαιρία μας να πετάξουμε από την πλάτη των παιδιών στερεότυπα, προκαταλήψεις και μισανθρωπικές εμμονές. Οι γκέι γονείς είναι μια διαφορετικού τύπου οικογένεια, η οποία όμως είναι τελείως άκυρο να αξιολογείται με βάση το φύλο των ανθρώπων που την απαρτίζουν κι όχι με βάση την αγάπη που τους δένει. «Ώρα να γράψουμε ιστορία» είπε ο μικρός Lincoln προτού οι δυο μπαμπάδες μπουν στο πλάνο. Ίσως να έχει δίκιο, ίσως τα παιδιά γράψουν καλύτερη ιστορία από εμάς. Ίσως δεν δίνουν δεκάρα για το ποια είναι η «σύνθεση» των γονιών τους. Ίσως τα ενδιαφέρει περισσότερο το πόση φροντίδα παίρνουν κι αν οι γονείς τους φρόντισαν να μην ξεχάσουν εκείνες τις πιτζάμες με τα κουμπάκια, τις εισπνοές, τα τηλέφωνα ανάγκης και μια ωραία φωτογραφία…

 

Διαβάστε ακόμα: Αφήστε τα παιδιά ήσυχα

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top