eq4

O περιώνυμος Φρέντι Έλερς με καπέλο παναμά το οποίο φέρει το logo της πρωτοβουλίας του Εκουαδόρ Ama La Vida -ήτοι Αγάπα Τη Ζωή.

Ο Freddy Ehlers είναι ένας 70άρης bon vivant, με ελαφρά αξύριστα γένια, λευκό κολλαρισμένο λινό πουκάμισο και καπέλο Παναμά σαν ταινία από τις τελευταίες μέρες της Κούβας. Διάσημος δημοσιογράφος και TV persona, έχει τον τρόπο του να πείθει τα πλήθη. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Πρόεδρος της χώρας Rafael Correa του έχει αναθέσει μια σημαντική αποστολή. Να ταξιδέψει στις αναπτυγμένες πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού Bορρά και να αποδείξει ότι το Εκουαδόρ, ο μακρινός Ισημερινός, είναι η χώρα της ευτυχίας.

Υποψήφιος δύο φορές για το προεδρικό αξίωμα, ο Εhlers μπήκε στην αριστερή κυβέρνηση του Correa το 2010 ως Υπουργός Τουρισμού. Το 2013, όμως, έπεισε τον Πρόεδρο ότι ήταν πιο σωστό το χαρτοφυλάκιό του να μετονομαστεί σε Υπουργείο Καλής Ζωής (Secretaria Buen Vivir) υποστηρίζοντας ότι η ευημερία ενός κράτους δεν πρέπει να αξιολογείται με δείκτες ανάπτυξης, αλλά δείκτες ευτυχίας. Η επιλογή καθόλου τυχαία. Όταν δεν υπάρχει πλέον χρήμα, χρειάζεται άρτος και θεάματα απαντούν οι εχθροί του, οι οποίοι κρατούν χαμηλά τους τόνους, αφού είναι δύσκολο να αντιπαρατεθεί κάποιος στον θαυματοποιό Correa.

eq9

Το φυσικό τοπίο θεωρείται βασικός παράγοντας στους υψηλούς δείκτες ευτυχίας του Εκουαδόρ. Σε αυτό, πάντως, είμαστε και μεις δυνατοί…

Το 2005, ο Correa παραιτείται από Υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης Palaciο, επειδή αρνείται να συναινέσει στις πιέσεις της Διεθνούς Τράπεζας για την καταβολή του δανείου των $100 εκατ. Το 2006 βγαίνει Πρόεδρος με συντριπτική πλειοψηφία, η πρώτη αριστερή κυβέρνηση μετά από χρόνια στρατιωτικών πραξικοπημάτων, και σε λίγο χρονικό διάστημα αυξάνει 50% το οικογενειακό εισόδημα, περιορίζει 25% το ποσοστό των κατοίκων κάτω από το όριο της φτώχειας και ρίχνει την ανεργία στο 5%. Όλα αυτά με την υποστήριξη της Κούβας, της Νικαράγουας, της Βενεζουέλας, η οποία ήταν στο πλευρό του όταν κήρυξε το χρέος της χώρας απεχθές και παράνομο, προβαίνοντας στην καταγγελία του στα διεθνή δικαστήρια.

Το 2013 ο υπουργός Ehlers πείθει τον πρόεδρο Correa, το χαρτοφυλάκιό του από Τουρισμού να μετονομαστεί σε Υπουργείο Καλής Ζωής. “Το Μπουτάν έχεις καθιερώσει από το 1972 το δείκτη Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας”, λέει ο ίδιος. ” Ήρθε η ώρα το Εκουαδόρ να αναδείξει το δρόμο αυτό”.

Τελικά, οι πιστωτές το κουρεύουν κατά 95% και ο Correa ρίχνει δις δολάρια στην αναδιάρθρωση της Οικονομίας. Με μια μικρή λεπτομέρεια. Για την ακρίβεια, δύο. Το πετρέλαιο και τους Κινέζους. Στα πρώτα χρόνια του Correa, οι τιμές του βαρελιού σκαρφάλωσαν σε επίπεδα ρεκόρ και οι επενδύσεις των Κινέζων που είδαν τη χρυσή ευκαιρία ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Μόνο που το χρήμα των Κινέζων δεν είναι αιώνιο και οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν, πέφτουν. Τα $ 9 δις επενδύσεις των Κινέζων με ενέχυρο 200.000 βαρέλια που παράγονται κάθε μέρα στις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας συν $ 1,9 δις που συμφώνησαν έξτρα βοήθεια με την κυβέρνηση του Πεκίνου, καθώς και τα ανοίγματα σε Ινδία και Ρωσία, δεν αρκούν, πλέον, για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό.

Correa

“Λεφτά δεν υπάρχουν!” φαίνεται να λέει ο πρόεδρος Correa. “Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία!”, θα μπορούσε να ανταπαντά ο Ehlers.

Και εδώ έρχονται οι επαφές με τη Δύση. Συνάντηση αξιωματούχων του Ισημερινού με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον και η εκστρατεία ευτυχίας του Ehlers. «To Εκουαδόρ βρίσκεται πολύ ψηλά στους δείκτες ευτυχίας, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Gallup», δήλωσε ο Ehlers στην πρώτη του συνέντευξη στο France 24 μετά την άφιξη του στο Παρίσι, για να μιλήσει σε φοιτητές για το πρότυπο της καλής ζωής. «Το Μπουτάν έχει καθιερώσει από το 1972 το δείκτη Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας (κατά το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν). Ήρθε η ώρα του Εκουαδόρ να δείξει τον δρόμο».

«Έχουμε δυο χρόνια εμπειρία στην ευτυχία και θα μπορούσαμε να δώσουμε τα φώτα μας στον κόσμο», συνέχισε ανατρέχοντας στα λόγια του Επίκουρου (ως είθισται) «Τίποτα δεν είναι αρκετό για τον άνθρωπο που το αρκετό είναι λίγο», τα οποία έχει τυπώσει και στην business card του. Oι περισσότεροι συνομιλητές του σκάνε ένα χαμόγελο συγκατάβασης. Ο Εhlers ξέρει, όμως, ότι η ευτυχία είναι η νέα μπίζνα. «Η υπόσχεση της ελπίδας», όπως έγραψε χαρακτηριστικά το Reuters, «που κρατάει πάντα ένα λαό ικανοποιημένο ακόμα και όταν τελειώσει το θαύμα».

Πέρυσι 76 χιλιάδες άνθρωποι σε δύο εβδομάδες δήλωσαν συμμετοχή στο online μάθημα του πανεπιστημίου Berkeley με τίτλο “Η Επιστήμη της Ευτυχίας”. Το ίδιο δημοφιλή είναι αντίστοιχα προγράμματα του Harvard. Το Φεβρουάριο έλαβε χώρα το 4ο Φόρουμ Οικονομικών της Ευτυχίας στο Πόρτλαντ. Η ευτυχία είναι η νέα μπίζνα…

Πέρυσι, το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ ανήγγειλε ένα on line μάθημα με τίτλο “Η Επιστήμη της Ευτυχίας”, με 76.000 φοιτητές να δηλώνουν συμμετοχή δύο εβδομάδες προτού αρχίσει, ενώ η θετική ψυχολογία είναι από τα πιο δημοφιλή προγράμματα στο Χάρβαρντ και ΜΙΤ. Οι οδηγοί ευτυχίας και αυτοβελτίωσης γίνονται μπεστ σέλερ σε χρόνο dt, το Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε το τέταρτο Φόρουμ Οικονομικών της Ευτυχίας στο Πόρτλαντ, ενώ το Μπουτάν (πάλι το Μπουτάν) θα οργανώσει το Νοέμβριο το πρώτο διεθνές συνέδριο Ευτυχίας.

eq6

Oι έφιπποι ιππότες της Ευτυχίας. Μπροστάρης -ποιος άλλος;- o Φρέντι Έλερς.

Και το Εκουαδόρ δεν κατασκευάζει ρομπότ, αλλά έχει πολύ ευτυχία να εξάγει. Για την ακρίβεια, πάνω από 100 βίντεο που ετοίμασε το υπουργείο του Εhlers αυτά τα δύο χρόνια, αποτυπώνοντας την ομορφιά της χώρας και πώς μπορεί να βρει κάποιος την ευτυχία σε απρόβλεπτα μέρη. Υπάρχει, βέβαια, ακόμα ένα μικρό πρόβλημα, αφού από τα 73 χρόνια που ζει κατά μέσο όρο ένας κάτοικος του Εκουαδόρ μόνο 11 χρόνια και 3 μήνες είναι αφιερωμένα στην ευτυχία. Αλλά και γι’ αυτό έχει λύση ο Ehlers.

O Correa βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις για τα απαραίτητα στηρίγματα σε μια επόμενη προεδρική εκλογή που θα παρατείνει τη θητεία του μέχρι το 2017, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει το πρόγραμμα της ευτυχίας του. Με λίγη παραπάνω βοήθεια από τους Κινέζους, τους Ινδούς και τους Ρώσους και, ίσως, ένα έξτρα «δώρο» με την αποχώρηση του Αssange από την Πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, η ευτυχία είναι πιο κοντά…

 

Διαβάστε ακόμα: Tι σημαίνει ευτυχία σήμερα και πώς την αποκτάς;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top