Η Γερμανία είναι πλέον η 23η χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο. (Φωτογραφία: Britta Pedersen / BBC)

Πριν λίγη ώρα το Γερμανικό κοινοβούλιο αναγνώρισε το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο! Από εδώ και πέρα ο Γερμανικός Αστικός Κώδικας θα επιτρέπει τον πολιτικό γάμο ατόμων που ανήκουν στο ίδιο φύλο.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Γερμανικής Βουλής πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, βουλευτές, σχεδόν απ’ όλα τα κόμματα, στήριξαν το νομοσχέδιο που πέρασε με 393 ψήφους υπέρ και 226 κατά. Ψήφισαν υπέρ οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι, το Αριστερό Linke αλλά και πολλοί Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές. Ενώ όχι ψήφισαν οι συντηρητικοί χριστιανοδημοκράτες, οι Βαυαροί υπερσυντηρητικοί και οι δεξιοί του AfD.

Αν και η Angela Merkel είχε αντιρρήσεις για πολλά χρόνια, αποφάσισε τελικά να ζητήσει από τους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση (αν και η ίδια ψήφισε όχι), ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο στη αναγνώριση του γάμου. Όπως δήλωσε η ίδια, άλλαξε τρόπο σκέψης όταν ένα ζευγάρι λεσβιών (η Gundula και η Christine Zilm) που ζουν σε μια επαρχιακή Γερμανική πόλη, την κάλεσε στο σπίτι του για να δει πώς ζουν μαζί με τα οκτώ παιδιά που έχουν υιοθετήσει. «Αυτή ήταν για μένα μια από τις εμπειρίες που σου αλλάζουν τη ζωή», δήλωσε έπειτα. Όμως δεν την επηρέασε τόσο ώστε να ψηφίσει και η ίδια υπέρ του νόμου αν και το γεγονός ότι ο νόμος υπερψηφίστηκε οφείλεται σ’ αυτήν και την απόφασή της να τον στηρίξει εμμέσως με τις δηλώσεις της.

Και η Ελλάδα; Η Ελλάδα ασχολείται με τα βιβλία των θρησκευτικών. Δεν έχει χρόνο για δικαιώματα.

Η Γερμανία είναι πλέον η 23η χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο. Η θαρραλέα αυτή απόφαση λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές μπορεί να μην αρέσει στους συντηρητικούς καθολικούς ψηφοφόρους της Μέρκελ. Όμως το 83% των Γερμανών την εγκρίνουν.

Όλοι ελπίζουν τώρα να ακολουθήσουν η Αυστρία, η Ελβετία, ίσως και η Ιταλία. Ουσιαστικά αυτές απομένουν από τις φιλελεύθερες δημοκρατίες της Δυτικής Ευρώπης.Και η Ελλάδα; Η Ελλάδα ασχολείται με τα βιβλία των θρησκευτικών. Δεν έχει χρόνο για δικαιώματα.

//O Αριστείδης Χατζής είναι Αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. To post που αναδημοσιεύουμε με την άδειά του, εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Η μάχη της Συννεφούλας

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top