Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε επικεφαλής της Επιτροπής την Γιάννα Αγγελοπούλου για προφανείς λόγους (Menelaos Myrillas / SOOC).

Ήταν δεδομένο πως θα προκαλούσε η επιλογή της. Ήταν πρόδηλο πως θα συγκέντρωνε πάνω της αρκετό αρνητικό φορτίο. Οπως είναι και πασιφανές γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τη Γιάννα Αγγελοπούλου ως επικεφαλής της Επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Σε μια προσπάθεια να ανοίξει τη βεντάλια των προσώπων της κυβέρνησής του και κλείνοντας το μάτι σε κεντροαριστερούς και λοιπούς «συγγενείς», δεν δίστασε να δώσει το χρίσμα σε έναν άνθρωπο που τα προηγούμενα χρόνια τον κατέτασσε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον πολύ κόσμο η Γιάννα Αγγελοπούλου έχει ταυτιστεί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τότε, εκείνη την εποχή της χαράς και της λαμπρότητας, την έστεψε ιέρεια της δημιουργίας και την ταύτισε με την άλλη Ελλάδα που καταφέρνει να αναδειχθεί παγκοσμίως.

Στα κατοπινά χρόνια της κρίσης, όμως, τότε που όλα ξαναμπήκαν στο μικροσκόπιο και τέθηκαν κάτω από τη βάσανο της αναμόχλευσης των λαθών του παρελθόντος, η Γιάννα μπήκε στον ντορβά των δημόσιων προσώπων που χρησιμοποίησαν αλόγιστα τα χρήματα του Δημοσίου με αποτέλεσμα να προκληθεί η οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Η Επιτροπή δεν ανήκει στην Γιάννα Αγγελοπούλου. Δεν είναι δικό της τιμάριο.

Η αλήθεια τις περισσότερες φορές βρίσκεται πάντα κάπου στη μέση. Ούτε η Γιάννα λάμπρυνε μόνη της την Ελλάδα σε εκείνους τους Ολυμπιακούς Αγώνες ούτε ήταν ο μοναδικός «δαίμονας» της κρίσης. Τώρα, έχοντας περάσει πολλά χρόνια που δεν μετέχει στον δημόσιο βίο επανέρχεται σε μια Επιτροπή που έχει συμβολική και ουσιαστική σημασία να δείξει έργο.

Ερώτημα σχεδόν ρητορικό: αξίζει τον κόπο να τσακωνόμαστε (και) γι’ αυτό; Αν κοιτάξει κανείς τα 31 πρόσωπα που συγκροτούν την Επιτροπή θα διαπιστώσει πως πρόκειται για επιλογές πρώτης γραμμής. Διαβάστε ενδεικτικά κάποια ονόματα: Mark Mazower, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Στάθης Καλύβας, Roderick Beaton, Κώστας Κωστής, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Αριστείδης Χατζής κ.α.

Δεν υπάρχει ούτε ένας εξ αυτών που μπορείς να του αρνηθείς την επιστημονική σκευή και το εκτόπισμα που χρειάζεται να διαθέτει για να μετέχει σ’ αυτή τη χορεία των ατόμων που θα τρέξουν τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 1821.

Η Επιτροπή, ως εκ τούτου, δεν ανήκει στην Γιάννα Αγγελοπούλου. Δεν είναι δικό της τιμάριο, δεν θα την ποδηγετήσει, ούτε θα την επηρεάσει σε βαθμό να κάνει άλλα από αυτά που θα έχει σχεδιάσει. Εχέγγυο γι’ αυτό είναι πρωτίστως τα πρόσωπα που την συγκροτούν. Ολοι τους εξαίρετοι επιστήμονες, μετριοπαθείς και προερχόμενοι από διαφορετικές αφετηρίες (ιδεολογικές και μη).

Η ουσία των εορτασμών είναι ο διαρκής αναστοχασμός για το ποιοι ήμασταν, ποιοι είμαστε και πού επιθυμούμε να πάμε στο μέλλον..

Οι εορτασμοί για το 1821 δεν πρέπει να είναι ένα ακόμη εθνοπατριωτικό πανηγύρι. Δεν μιλάμε για σχολικές εκδηλώσεις που σηκώνεις το σημαιάκι, λες και ένα ποίημα και ολοκληρώθηκες ως Έλληνας. Μέσα σε αυτά τα 200 χρόνια έχουν συμβεί πολλά στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που έφυγε ο Οθωμανικός ζυγός από πάνω μας έως τη στιγμή που συγκροτήθηκε το κράτος και αναπτύχθηκαν όλες οι μετέπειτα ιστορικές πράξεις έγιναν τόσα πολλά που πρέπει να μας θυμίζουν πως περάσαμε διά πυρός και σιδήρου.

Με λάθη, παραλείψεις, αναίτια πισωγυρίσματα, με εμμονές, αλλά και σημαντικά σημάδια προόδου. Αυτή την ουδόλως ανέφελη πορεία του έθνους σκοπεύει να αναδείξει η Επιτροπή. Αυτή είναι η ουσία των εορτασμών. Ένας διαρκής αναστοχασμός για το ποιοι ήμασταν, ποιοι είμαστε και πού επιθυμούμε να πάμε στο μέλλον.

Αξίζει πραγματικά να συνομιλούμε επί τη βάσει της μικροπολιτικής και της «ονοματολογίας» (γιατί η Γιάννα κι όχι κάποιος άλλος;); Θέλουμε για άλλη μια φορά θα δούμε το δέντρο κι όχι το δάσος; Αν εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως τα πρόσωπα είναι υπέρτερα του συνόλου, τότε ας βγάλουμε τα μαχαίρια από τα θηκάρια κι ας αρχίσουν μια νέα Επανάσταση. Εσωτερική αυτή τη φορά και ελάχιστα δημιουργική.

 

Διαβάστε ακόμα: Χατζιδακισμός, η ιδεολογία που λείπει από τη σημερινή Ελλάδα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top