greek_freak2

Κατά πολλούς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι το μέλλον του NBA. (Φωτογραφία: ESPN)

Το ημερολόγιο έγραφε 14 Ιουνίου 1987, όταν η -μπασκετικά μικρή και άγνωστη έως τότε- Ελλάδα κέρδιζε στον τελικό του Ευρωμπάσκετ την πανίσχυρη ΕΣΣΔ, αφού πρώτα είχε επικρατήσει στον ημιτελικό της άλλης υπερομάδας της διοργάνωσης, της Γιουγκοσλαβίας. Από τότε όλα άλλαξαν σε αυτή τη χώρα απέναντι στην πορτοκαλί μπάλα.

Το μπάσκετ ανακηρύχθηκε μέσα σε ένα βράδυ σε εθνικό σπορ της χώρας, χιλιάδες πιτσιρίκια έκαναν ουρές στις ακαδημίες των ομάδων ώστε να γίνουν ο επόμενος Γκάλης και Γιαννάκης, ενώ με σταθερά βήματα οι ελληνικές ομάδες κατάφεραν μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες να κυριαρχήσουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Σε αυτά τα 30 χρόνια από εκείνο το βράδυ στο ΣΕΦ, η Ελλάδα κατάφερε να «γεννήσει» μερικούς μεγάλους παίκτες και από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη – Γκάλης, Γιαννάκης, Χριστοδούλου, Παπαλουκάς, Διαμαντίδης, Σπανούλης, Φασούλας, Οικονόμου, Αλβέρτης, Σιγάλας, Τσαρτσαρής, Ντικούδης, Φώτσης, Ρετζιάς,Κακιούζης, Ζήσης είναι μόνο μερικοί που μου έρχονται στο μυαλό.

Δεν είναι μόνο οι πόντοι και οι στατιστικές που κάνουν τον Γιάννη σταρ. Είναι το πάθος του, η δουλειά του στις προπονήσεις και η αποφασιστικότητά του να γίνει καλύτερος. Να γίνει ο καλύτερος.

Όμως, παρά την μεγάλη «παραγωγή» και τα τρόπαια στην Ευρώπη, το Αμερικανικό όνειρο ποτέ δεν ερχόταν. Ακόμα και ο Φάνης Χριστοδούλου, που κατά την γνώμη μου είναι ο πιο ολοκληρωμένος παίκτης που έχει βγάλει ποτέ η Ελλάδα, δεν δοκίμασε ποτέ την τύχη του στο NBA. Ούτε ο Διαμαντίδης, ενώ ο Σπανούλης, μετά από ένα χρόνο στους Houston Rockets, επέστρεψε στη σιγουριά της Ευρώπης. Όλοι παίκτες με τεράστιο μπασκετικό DNA, που είδαν άλλους με λιγότερο ταλέντο να τα καταφέρνουν στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Πώς γίνεται αυτό; Κι όμως γίνεται, γιατί είναι θέμα νοοτροπίας.

Όμως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έδειξε από την αρχή ότι δεν είναι σαν τους άλλους. Και θεωρώ ότι η μεγάλη του διαφορά με τον Φάνη, τον Διαμαντίδη, τον Φώτση, τον Σπανούλη και όλους τους υπόλοιπους δεν ήταν το ταλέντο του, αλλά η αποφασιστικότητά του. Στις 27 Ιουνίου 2013 και σε ηλικία 19 ετών επιλέγεται στην 15η θέση από τους Milwaukee Bucks (η υψηλότερη θέση στα draft που είχε βρεθεί ποτέ Έλληνας παίκτης έως τότε) και μέσα σε 3,5 χρόνια θεωρείται όχι μόνο το μέλλον της ομάδας του, αλλά ένα από τα επόμενα αστέρια του NBA.

greek_freak1

Κάθε εβδομάδα, το Top10 του NBA έχει και μια εντυπωσιακή φάση με ήρωα τον Greek Freak. (Φωτογραφία: YouTube)

Για αυτό οι Bucks στήνουν όλη την ομάδα γύρω του, για αυτό του ανανέωσαν το συμβόλαιό του για 4 χρόνια και 100 εκ. δολάρια. Και ο ίδιος δεν τους έχει απογοητεύσει έως τώρα. Δεν είναι τόσο οι πόντοι του, τα στατιστικά του και ότι σχεδόν κάθε εβδομάδα βρίσκεται στο Top10 των καλύτερων φάσεων του NBA. Είναι η δουλειά που κάνει εκτός αγώνα, το πάθος του, η διάθεσή του να μάθει, ο ιδρώτας που ρίχνει στην προπόνηση, οι ώρες στο γυμναστήριο, η απόφασή του να γίνει καλύτερος. Να γίνει ο καλύτερος.

Η συμμετοχή του -η πρώτη Έλληνα παίκτη- στο All-Star του NBA ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα 3,5 χρόνων σκληρής δουλειάς. Όπως, άλλωστε και το βραβείο του Πιο Βελτιωμένου Παίκτη στο NBA για τη σεζόν που πέρασε. Επειδή, όπως όλοι ξέρουμε καλό το ταλέντο, αλλά αν δεν το δουλέψεις απλά θα είσαι πάντα ένα ταλέντο. Και μετά από χρόνια θα είσαι ένα «καμένο» ταλέντο. Και ο Γιάννης δεν ήθελε ποτέ να γίνει ένα «χαμένο στοίχημα».

 

 

Διαβάστε ακόμα: Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο – Με τέτοιους Έλληνες ελπίζουμε (αντί να πεθαίνουμε) σαν χώρα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top