
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τον τίτλο του MVP Τελικών 2021 και το πρωτάθλημα ΝΒΑ
Τα τελευταία 7 χρόνια, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι από τους πιο κυριαρχικούς παίκτες στο NBA. Μόνιμα πρώτος σκόρερ των Μπακς, σταθερά στο top-5 των σκόρερ της λίγκας. Από το 2018 και μετά, έχει από 27.7 πόντους μέσο όρο, μέχρι 31.1 που έκανε το 2022-2023. Έχει 8 σερί χρονιές πάνω από 10 ριμπάουντ μέσο όρο και βρίσκεται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τις 6 ασίστ. Ειδικά την τελευταία 5ετία, κάνει διαρκώς σεζόν MVP και κοντράρεται με Γιόκιτς, Ντόνσιτς και Εμπίντ. Αναμφίβολα, μιλάμε για έναν παίκτη που θα μείνει στην ιστορία του NBA, που θα μνημονεύεται για τις επόμενες γενιές. Όχι μόνο για το background του και όσα εμπόδια ξεπέρασε, αλλά και χωρίς αυτά. Η ζωή του εκτός αθλητισμού δίνει μέγεθος στον χαρακτήρα του. Το μπάσκετ, όμως, είναι μπάσκετ.
Και σε αυτό, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινής, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι αυτό που είπε ο Στίβεν Α. Σμιθ: underachiever. Πρόκειται για μια λέξη που ξεσήκωσε συζήτηση στους παροικούντες του ΝΒΑ, σε δημοσιογράφους, εκπομπές, πηγαδάκια. Για κάποιο λόγο, εξελήφθη ως κάτι αρνητικό. Δεν είναι όμως. Ίσα ίσα που δείχνει μια εκτίμηση στο παικτικό μέγεθος του Γιάννη.
Κατανοώ αυτό που έκανε στόρι ο Αντετοκούνμπο, μια ανάρτηση άλλου που υποστήριζε πως ο Γιάννης είναι ο ορισμός του overachiever στη ζωή του, αλλά δε θα εξακολουθήσω να αντιμετωπίζω τον Γιάννη ως το παιδί που βίωσε όσα βίωσε στην παιδική του ηλικία. Εδώ και 8 χρόνια, έχει πακτωλό εκατομμυρίων στα πόδια του, έχει όλες τις ανέσεις του κόσμου. Δε σβήνει αυτό το παρελθόν του, όμως θέτει σε νέες βάσεις την αντιμετώπιση που έχει ως προς το μπάσκετ και μόνο.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με το Κύπελλο NBA που θεσμοθετήθηκε τη χρονιά που ολοκληρώνεται. Θα είναι αυτός ο τελευταίος του τίτλος;
Ο ίδιος ο Αντετοκούνμπο επέλεξε να κρίνεται με αυτό το κριτήριο
Στο κάτω κάτω της γραφής, ο ίδιος παίζει στο ΝΒΑ, ο ίδιος ήθελε να πάει, ο ίδιος θέλει να συνεχίσει να παίζει εκεί. Το περιβάλλον του ΝΒΑ είναι αυτό που υποδηλώνει η ατάκα του Σμιθ για underachiever. Όταν θες να συγκαταλέγεσαι στους κορυφαίους, δε γίνεται να επαναπαύεσαι σε ένα πρωτάθλημα και να παραμένεις στους Μιλγουόκι Μπακς που, είναι εμφανές, δεν έχουν τη γνώση για να χτίσουν ξανά μια πρωταθληματική ομάδα. Πέρασαν 4 χρόνια από τον τίτλο και ελάχιστα άλλαξαν οι Μπακς. Χαραμίστηκαν πολύ καλές σεζόν του Γιάννη. Όχι, απαραίτητα, για να πάρει πρωτάθλημα, αλλά να το διεκδικήσει. Να πάει, έστω, τελικούς περιφέρειας.
Στο ΝΒΑ και στον αμερικάνικο τρόπο σκέψης, όχι μόνο στα σπορ, μετράνε οι κατακτήσεις. Από αυτές κρίνεσαι. Ο πρώτος είναι πρώτος, ο δεύτερος τίποτα. Σε αυτή τη νοοτροπία γαλουχούνται στις ΗΠΑ. Την επικροτώ; Με τίποτα. Αλλά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο την επιθυμεί, αφού συνεχίζει να είναι στο ΝΒΑ. Άρα, με βάση αυτό θα κριθεί. Και θα κριθεί ως underachiever.
Ο Λεμπρόν έχει 4 τίτλους με 3 διαφορετικές ομάδες. Ο Στεφ Κάρι έχει, επίσης, 4 πρωταθλήματα. Αυτοί οι δύο αντεπεξήλθαν στο μπασκετικό τους μέγεθος. Οτιδήποτε άλλο πάρουν από δω και πέρα, θα είναι πρόσθετο και θα τους βάζει στην κουβέντα για GOAT.

Η έλευση του Ντέιμιαν Λίλαρντ δημιούργησε προσδοκίες στις οποίες οι Μπακς δεν ανταποκρίθηκαν.
Προλαβαίνει να πάρει άλλο πρωτάθλημα;
Προφανώς, ο Γιάννης είναι απίθανο να φτάσει 4 τίτλους. Είναι 30 στα 31 του, έχει ακόμα 5 δυνατά χρόνια στο ΝΒΑ, υγιής να είναι. Αν η καριέρα του τελειώσει με ένα πρωτάθλημα, θα έχει πέσει κάτω από τον πήχη που ο ίδιος έθεσε και αποδέχεται, εμμέσως, να τίθεται για τον ίδιο. Η δική μου άποψη είναι πως στον αθλητισμό μετράει η συνέπεια και η προσπάθεια. Ο Γιάννης έχει και τα δύο και αυτά τον μετέτρεψαν σε beast. Όμως, δεν υπάρχει μόνο μια ομάδα, ούτε μόνο ένας ταλαντούχος δουλευταράς. Όλοι καταθέτουν κόπο και προσπάθεια και δε γίνεται να ανταμειφθούν όλοι με πολλούς τίτλους. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς δεν πήρε ποτέ Τσάμπιονς Λιγκ.
Η δική μου άποψη, όμως, δεν έχει σημασία. Το ΝΒΑ και όσοι ασχολούνται με αυτό, εντός κι εκτός παρκέ, πιστεύουν πως οι πρώτοι αξίζουν όλη τη δόξα. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πήρε πρωτάθλημα το 2021. Αν δεν έχει άλλο όταν φύγει από το ΝΒΑ, θα έχει περάσει μια δεκαετία χωρίς τίτλο. Και την τελευταία 3ετία, αποκλείονται οι Μπακς στα playoffs από τον πρώτο γύρο: 2023 Μαϊάμι Χιτ, 2024 & 2025 Πέισερς. Το 2022 πέρασαν τους Μπουλ με 4-1 και αποκλείστηκαν στα ημιτελικά της Ανατολής από τους Σέλτικς. Κι ενώ έχουν γίνει όλα αυτά, ο ίδιος φαίνεται να επιμένει στο Μιλγουόκι. Φυσικά, στη ζωή του ό,τι θέλει θα κάνει. Αν του αρέσει να δένεται με ανθρώπους και τόπους και να μένει πιστός, ακόμα και εις βάρος του legacy του, προς τιμήν του είναι. Αυτό δεν αναιρεί πως θα κριθεί αυστηρά σε μπασκετικό επίπεδο.
Αν όλα τα παραπάνω (βάλτε στην εξίσωση και τις διοργανώσεις της Εθνικής Ελλάδος, αν και εκεί δε φέρει ευθύνη ο ίδιος) δε συνηγορούν στον χαρακτηρισμό “underachiever”, δεδομένου του ποιος είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, τότε τι άλλο χρειάζεται;
Διαβάστε ακόμη: Ο Κωστούλας άνοιξε την πόρτα των επόμενων θριάμβων για το ελληνικό ποδόσφαιρο