Christian Schnettelker

«Η σφραγίδα στην Ελλάδα είναι σαν μπίζνες, ολόκληρο industry, φίλε».

Θα σας είναι γνωστές, από πρώτο χέρι, οι ιστορίες φίλων που πήγαν στην Εφορία, στο Δήμο, στο ΙΚΑ, ή σε κάποια άλλη υπηρεσία κρατώντας ένα μεγάλο φάκελο γεμάτο πιστοποιητικά, βεβαιώσεις, διάφορες φωτοτυπίες, ταυτότητα, ΑΜΚΑ και όποια άλλη χαρτούρα μπορεί να εκτυπωθεί. Στο Δήμο που μένω, πριν λίγο καιρό, για να ανέβω στο Δημοτολόγιο και να πάρω ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, έπρεπε να περάσω από το Πρωτόκολλο (κομβικής σημασίας υπηρεσία, με απόλυτα παραγωγικό προσανατολισμό), όπου μια βαριεστημένη κοπέλα έδινε προτυπωμένα χαρτάκια με αριθμούς προτεραιότητας. Να μην κάθεται κιόλας… ε, κάτι να κάνει.

Η σφραγίδα στην Ελλάδα είναι σαν μπίζνες, ολόκληρο industry, φίλε. Βρίσκουν δουλειά για αυτήν υπάλληλοι, μαγαζάκια και βιβλιοπωλεία τις τυπώνουν, οι πολίτες ζουν μόνο με αυτή, φέρνει κίνηση και ζωή στην αγορά (βενζίνες, καφέδες-τυρόπιτες-φωτοτυπίες), και οι πολιτικοί και κρατικοί προϊστάμενοι με κάθε σφραγίδα, της δικής τους υπηρεσίας τη σφραγίδα, ορίζουν το γήπεδο της παντοκρατορίας τους. Υπεύθυνες δηλώσεις, βεβαιώσεις, αποφάσεις επιτροπών, πιστοποιητικά δεν αξίζουν μια, δεν αναγνωρίζονται, αν δεν έχουν επάνω τους βρε παιδί μου αυτή τη μαγική μπλε σφραγίδα. Οι ειδικοί της σφραγιδοαπώθεσης επί χάρτου και η τεχνογνωσία τους είναι περιζήτητη στη χώρα και στο εξωτερικό.

Για να σοβαρευτούμε, παιδιά! Θα έπρεπε να ντρέπονται Πολιτικοί, Πρόεδροι οργανισμών, διοικητές φορέων, Γενικοί Γραμματείς, Δήμαρχοι, σύμβουλοι, πληροφορικάριοι και όλοι όσοι ασκούν δομές εξουσίας κάθε φορά που μιλούν για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Κάθε φορά που αποκρύπτουν ότι τα παράβολα και βεβαιώσεις φέρνουν έσοδα-νταβατζιλίκι (γιατί πληρώνεις για μια συναλλαγή με το κράτος ΣΟΥ;!… γιατί πληρώνεις για να σε εξυπηρετήσει το κράτος ΣΟΥ… ως όφειλε;!) περίπου 140 εκ. ευρώ κάθε χρόνο, αλλά το σύστημα προμήθειας-εκτύπωσης-παράδοσης της χαρτούρας τους κοστίζει περίπου 200!

«Τώρα λέει, ετοιμάζουν, τη μεγάλη καινοτομία (τρέμε κόσμε). Θα ονομάζεται ‘’Αριθμός Δημοσιονομικής Ταυτότητας’’».

Ούτε αυτό δεν είμαστε ικανοί και δεν θέλουμε να αλλάξουμε. Να σου μιλάει για την εξυπηρέτηση του πολίτη ο τυπάκος με το προκοίλι, που στο κομπιούτερ του ακουμπά το φρέντο-εσπρέσο και μόλις πέρυσι πήγε σε «σεμινάριο της υπηρεσίας» για να μάθει excel! Να υποχρεώνονται τόσα εκατομμύρια πολίτες να πληρώνουν ατελείωτες ώρες εργασίας, τόνους βενζίνης, ημέρες συνεχούς μετακίνησης, ή να ξημερώνονται μπροστά στις πόρτες μιας υπηρεσίας για να δικαιολογεί τη δουλειά του ο στρατός των σφραγιδούχων, αντί να ήταν αυτοί οι υπάλληλοι «έξω στο δρόμο», για να κάνουν κάτι παραγωγικό εκεί που πονούν συμπολίτες μας ή εκεί που απαιτείται έλεγχος.

Διαβάστε ακόμα: Ο μόνος ρόλος που απόμεινε στα Ελληνικά Πανεπιστήμια:

Σκερβελέδες, γιατί η Google ξέρει τα πάντα για εμένα (τι αγοράζω, τι μου αρέσει, ποιες λέξεις ψάχνω, πού βρίσκομαι, ποιο είναι το προφίλ μου), γιατί με εξυπηρετούν κάπου από τη Φιλανδία ή την Ινδία εφαρμογές υπηρεσιών (applications), γιατί αγοράζω από internet sites, και δεν με ξέρει το κράτος μου; Γιατί δεν μπορεί να με εξυπηρετήσει η δημόσια υπηρεσία με ένα κλικ; Γιατί κάθε φορέας δεν έχει υποχώρο σε ένα ενιαίο site για όλες τις υπηρεσίες και μαζί ένα application γρήγορης εξυπηρέτησης και πληροφοριών; Γιατί δεν υπάρχει μια βάση δεδομένων με όλες τις φόρμες που θα χρειαστώ και όλα τα στοιχεία που αφορούν τον Πολίτη ΧΨΖ; Γιατί πρέπει να πληρώνω κάθε φορά, που ζητάω μια συναλλαγή / δράση, παράβολα και άλλα κόστη επειδή το κράτος δεν με βεβαιώνει αυτόματα; Γιατί αν κάποιος χτυπήσει άλλο άνθρωπο στο δρόμο και φύγει, δεν μπορεί να βρεθούν τα στοιχεία του γράφοντας τον αριθμό πινακίδας του σε ένα δημόσιο ιντερνετικό χώρο; Γιατί δεν καθαρίζουμε μια για πάντα ποιος έχει ποια περιουσιακά στοιχεία και πώς φορολογούνται σε μια βάση δεδομένων, που όχι μόνο αποτρέπει τη φυσική επαφή με την Εφορία, αλλά ανανεώνεται real-time και δημιουργεί γνώση, προγραμματισμό και εμπιστοσύνη;

Χιλιάδες γιατί, που θα έσωζαν κόστος, θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής και θα έφερναν διαφάνεια και τρομερή οργάνωση. Είναι απλό! Δεν θέλουν να αφαιρέσουν χασομέρι από χιλιάδες γραφειοκρατικές δομές και υπαλλήλους, αγνοούν πλήρως την τεχνολογική εξέλιξη, είναι προσφιλές στη ματαιοδοξία της εξουσίας τους να υπογράφουν χαρτούρα και δεν έμαθαν ποτέ τι σημαίνει «πελατοκεντρική φιλοσοφία» στην εξυπηρέτηση.

Τώρα λέει, ετοιμάζουν, τη μεγάλη καινοτομία (τρέμε κόσμε). Αντί να χρησιμοποιούμε στις συναλλαγές μας με το κράτος έναν από τους τρεις αριθμούς (αριθμό ταυτότητας, ΑΦΜ, ή ΑΜΚΑ), θα υπάρχει ένας ενιαίος αριθμός για κάθε κίνηση και συναλλαγή των πολιτών που θα τους ακολουθεί παντού. Θα ονομάζεται «Αριθμός Δημοσιονομικής Ταυτότητας» και με αυτόν θα συνδέονται τα πάντα (εισόδημα από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, πληρωμές και τα περιουσιακά στοιχεία κάθε πολίτη). Μα παιδιά, αυτός ο αριθμός θα σας βοηθήσει για τις διασταυρώσεις σας περί πάταξης φοροδιαφυγής κλπ., δεν θα φτιάξει την εσωτερική οργάνωση και υποδομή των κρατικών υπηρεσιών, που εξυπηρετούν τον πολίτη. Ούτε πρόκειται ένας αριθμός να φέρει καλύτερο «customer experience» στην επαφή του πολίτη με το αχανές, δαιδαλώδες, εκδικητικό κράτος.

Σημειώστε το που σας το λέω: Ό,τι σήμερα χαρακτηρίζεται υπηρεσία, δραστηριότητα, παράπονο, ανταπόκριση, παροχή, ενημέρωση, φόρμα…, υπάρχουν μηδενικού κόστους εργαλεία για να παραδίδεται και να βεβαιώνεται από τον τελικό αποδέκτη με μόνο ένα κλικ στον υπολογιστή ή στο έξυπνο κινητό μας. Τόσο πίσω είμαστε!

Διαβάστε ακόμα: Βγάζει φύλλα από λεφτά και εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο μέσα στο 2014…

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top