Η αφίσα που αναρτήθηκε σήμερα σε δρόμους των Εξαρχείων. (Φωτό: Andro.gr).

Από σήμερα τους δρόμους των Εξαρχείων (κάτω από την «πολιτική τάφρο» της Χαριλάου Τρικούπη) κοσμεί αυτή η εξωφρενικής έμπνευσης αφίσα που ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζει τον Χαρδαλιά χουντικό και ναζί. Οι εμπνευστές της αφίσας μάλιστα (η οποία είναι ανυπόγραφη) τη χαρακτηρίζουν «συμμετοχική» και καλούν τον κόσμο να τη… συμπληρώσει.

Έτσι, έχουν αφήσει ένα λευκό κουτί κάτω από τη φωτογραφία του ΝίκουΧαρδαλιά ώστε να μπορούν οι περαστικοί να τον χαρακτηρίσουν. Αν διαβάσουμε στην αφίσα αριστερά, ο Χέρμαν Γκέρινγκ χαρακτηρίζεται «αρχιτέκτονας του ολοκαυτώματος». Δεξιά, πώς πρέπει να ονομαστεί ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας; Αυτό ρωτούν ευθέως οι αφισοκολλητές.

Παραλληλίζουν, δηλαδή, το φρικτότερο ίσως έγκλημα στην ανθρωπότητα με το έργο του Χαρδαλιά εν μέσω κορωνοϊού. Υποθέτουμε ότι όπως ο Γκέρινγκ ήταν υπουργός του Χίτλερ, έτσι κατ’ αναλογία ο σημερινός πρωθυπουργός και προϊστάμενος του Χαρδαλιά, Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρείται κάτι σαν τον Χίτλερ. Όχι επειδή εξόντωσε εκατομμύρια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (ή τουλάχιστον όχι ακόμα!) αλλά διότι πήρε μέτρα προστασίας για τον… κορωνοϊό.

Και για να μην υπάρχει αμφιβολία για τις διεστραμμένες αναλογίες που επιχειρούν οι δημιουργοί της αφίσας, επιστρατεύουν και το γελοίο όσο και αδίστακτο πρόσωπο ενός πραγματικού Έλληνα χουντικού, του Στυλιανού Παττακού.

Υποθέτουμε ότι όπως ο Γκέρινγκ ήταν υπουργός του Χίτλερ, έτσι ο προϊστάμενος του Χαρδαλιά, Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρείται κάτι σαν τον Χίτλερ για τους αφισοκολητές.

Ποιος ήταν ο Χέρμαν Γκέρινγκ

Ο Χέρμαν Βίλχελμ Γκέρινγκ γεννήθηκε στο Ρόζενχαϊμ της Βαυαρίας στις 12 Ιανουαρίου 1893 και αυτοκτόνησε στη  Νυρεμβέργη στις 15 Οκτωβρίου 1946. Ήταν από τους γνωστότερους Γερμανούς πιλότους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, εξέχον μέλος της κυβέρνησης του Αδόλφου Χίτλερ και καταδικασμένος εγκληματίας πολέμου. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου στη Νυρεμβέργη υπήρξε «ο δημιουργός του προγράμματος δουλείας εναντίον των εβραίων».

Κατά την διάρκεια της εξουσίας του Ναζιστικού κόμματος, ο Γκέρινγκ υπήρξε ο δεύτερος σημαντικός πολιτικός του κράτους, μετά τον Αδόλφο Χίτλερ. Το πρώτο του αξίωμα στην κυβέρνηση ήταν αυτό του «Υπουργού άνευ Χαρτοφυλακίου», χάρη στο οποίο ίδρυσε την Γκεστάπο, ενώ αργότερα ως «Υπουργός Αεροπορίας» τέθηκε επικεφαλής της επανιδρυθείσας γερμανικής αεροπορίας, της Λούφτβαφε. Επίσης υπηρέτησε ως «Υπουργός Οικονομικών» τα έτη 1937 – 1938, ενώ το ανώτατο πολιτικό αξίωμα που έλαβε ήταν αυτό του «Αντικαγκελάριου του Γερμανικού Ράιχ», από το 1941 και ως το τέλος του πολέμου, το 1945.

Σύμφωνα με τη βικιπαίδεια, ο Γκέρινγκ υπήρξε επίσης υπεύθυνος του «Τετραετούς πλάνου επανεξοπλισμού» από το 1936, και από τους κύριους ιθύνοντες της εκκαθάρισης των SA και των προσαρτήσεων της Αυστρίας και της Σουδητίας το 1938. Στις 19 Ιουλίου 1940 και μετά την νικηφόρα προέλαση στη Γαλλία, ο Χίτλερ του απένειμε τον τίτλο του «Στρατάρχη του Ράιχ» (Reichsmarschall) της Βέρμαχτ.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι αποτυχίες της Λούφτβαφε καθώς και οι εσωκομματικές αντιπαλότητες, οδήγησαν στην σταδιακή μείωση της δύναμής του, ιδιαίτερα εις όφελος των SS. Μετά το τέλος του (Β΄ παγκοσμίου πολέμου και την ήττα της Γερμανίας συνελήφθη από τους Αγγλοαμερικανούς. Αυτοκτόνησε με δηλητήριο στη φυλακή της Νυρεμβέργης τον Οκτώβριο του 1946, λίγες ώρες πριν από την εκτέλεση του, και αφού είχε καταδικαστεί σε θάνατο.

Ποιος ληταν ο Στυλιανός Παττακός 

Ο Στυλιανός Γ. Παττακός γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή Αμαρίου Ρεθύμνου στις 8 Νοεμβρίου 1912 και πέθανε στην Αθήνα στις 8 Οκτωβρίου 2016). Ήταν Έλληνας καθαιρεθείς Αξιωματικός (Ταξίαρχος τεθωρακισμένων) και ένας από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967.

Κατά την επταετή Στρατιωτική Δικτατορία που επιβλήθηκε, διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών (1967-1971) και Α΄ Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (1971-1973). Μετά την πτώση της δικτατορίας κρίθηκε ένοχος στάσης και εσχάτης προδοσίας για τη συμμετοχή του στο Πραξικόπημα και καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Αποφυλακίστηκε το Σεπτέμβριο του 1990, επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για λόγους υγείας.

Σύμφωνα με τη βικιπαίδεια, ο Παττακός φέρεται να προσχώρησε οριστικά στην ομάδα των πραξικοπηματίων κατά τα τέλη του 1966. Κατόπιν υπήρξε με τους Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο, μέλος της τριμελούς ηγετικής ομάδας που πρωτοστάτησε στην εκδήλωση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.

Στο επιχειρησιακό κομμάτι του πραξικοπήματος, ο ρόλος του Παττακού ήταν υψίστης σημασίας, καθώς ως Διοικητής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, ήλεγχε τις μονάδες των τεθωρακισμένων που ήταν απαραίτητες για την κατάληψη της Αττικής. Είχε μετατεθεί στη συγκεκριμένη θέση τον Οκτώβριο του 1966 ως έμπιστος «εθνικόφρων» από την Κυβέρνηση των «Αποστατών» που φοβόταν τη άνοδο της δημοτικότητας του Ανδρέα Παπανδρέου και ήθελε να ελέγχει τις στρατιωτικές δυνάμεις μέσα και γύρω από την Αθήνα «διά παν ενδεχόμενον». Επίσης, τις παραμονές του πραξικοπήματος, φρόντισε με την αδιάλλακτη στάση του να κάμψει τους τελευταίους ενδοιασμούς των υπόλοιπων συνωμοτών.

Ήταν το δεύτερο σημαντικότερο στέλεχος της Χούντας μετά τον Παπαδόπουλο. Τον Απρίλιο του 1967, μετά την επικράτηση του πραξικοπήματος ανέλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών και το 1971 τοποθετήθηκε στην θέση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, στην οποία διατηρήθηκε ως το 1973. Το 1970 μετά από δικές του ενέργειες, γκρεμίστηκε το Βαλιδέ Τζαμί, σημαντικό μεσαιωνικό Μνημείο του Ηρακλείου, το οποίο χτίστηκε ως ρωμαιοκαθολικός Ναός γοτθικού τύπου και μετατράπηκε επί Τουρκοκρατίας σε τζαμί. Για τους βασανισμούς του Αλέξανδρου Παναγούλη και του Σπύρου Μουστακλή είχε δηλώσει μετά τη χούντα, ότι «Τα ήθελαν και τα έπαθαν».

 

Διαβάστε ακόμα: Ήταν δικτάτορας ο Ιωάννης Καποδίστριας;

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top