Ο διχαστικός λόγος της κυβέρνησης την περίοδο του δημοψηφίσματος έστειλε πολλούς κεντρώους στην αγκαλιά της Νέας Δημοκρατίας. (Credit: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography / SOOC)

Είμαι ένας κεντρώος πολίτης, ένας φιλελεύθερος δημοκράτης από εκείνους που το ένα κόμμα εξουσίας τους βρομάει και το άλλο τους ξινίζει. Μια ζωή γύρευα τον «τρίτο δρόμο» σε ψηφοδέλτια μικρών κομμάτων όπως του πρώην Συνασπισμού, της Δράσης, του Ποταμιού ή των Οικολόγων.

Και ύστερα ήρθε η χρεοκοπία, και τα μνημόνια. Ο λαϊκίστικος «ριζοσπαστισμός» του ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής με απωθούσε και ο πολιτικός του γάμος με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ με θύμωσε, αλλά αποφάσισα να μείνω πιστός στις αξίες μου και να μην ριζοσπαστικοποιηθώ με τη σειρά μου προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Καθώς περνούσαν οι πρώτοι μήνες της νέας κυβέρνησης αυτό γίνονταν όλο και δυσκολότερο και όταν πια φτάσαμε στο δημοψήφισμα οι σχέσεις μου με αγαπημένους φίλους δοκιμάστηκαν.

Άνθρωποι που με ξέρουν χρόνια αλλά και άνθρωποι που δεν με έχουν δει ποτέ τους μου επιτέθηκαν ad hominem και προσπάθησαν να με μειώσουν προσωπικά επειδή υποστήριξα -πάντα με νηφαλιότητα- το ΝΑΙ. Ως ευρωπαϊστής πατριώτης έβλεπα ότι κάποιοι τυχοδιώκτες έπαιζαν την πατρίδα μου στα ζάρια και το έκανα με ήσυχη τη συνείδηση μου. Ποτέ δεν μετάνιωσα για τη στάση μου.

H νοοτροπία που υποδαυλίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι φιλελεύθεροι είμαστε ακροδεξιοί, μετατόπισε το κομματικό εκκρεμές και έφερε τη ΝΔ, εκ των πραγμάτων, στο κέντρο του πολιτικού συστήματος.

Για την υποστήριξη μου στο ΝΑΙ και για τα σχόλια που έκανα ενάντια στην ανευθυνότητα των κυβερνώντων μας, φίλοι και άγνωστοι με μπλόκαραν στα social media ως «εχθρό» (ενώ άλλοι με ακολούθησαν ως «δικό τους», κάτι που ποτέ δεν διεκδίκησα). Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της τυφλότητας ορισμένων, το γεγονός ότι απαντούσα ευγενικά στις επιθέσεις στο Facebook ή ότι έχω τη φήμη του κομψά ντυμένου -κι όμως, ορισμένοι έκριναν από αυτό!- ήταν τρανή απόδειξη ότι ήμουν προδότης και βολεμένος. Όσο για το Andro που ευαγγελίζεται την καλή ζωή πλάι στην πολιτική άποψη… αλλά ας μην πλατιάζουμε.

Αυτή η νοοτροπία που υποδαυλίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι κεντρώοι είμαστε νεοφιλελεύθεροι και οι συντηρητικοί ακροδεξιοί, μετατόπισε το κομματικό εκκρεμές και έφερε τη Νέα Δημοκρατία, (παρά τα ακραία στοιχεία που πράγματι φιλοξενεί), εκ των πραγμάτων, στο κέντρο του πολιτικού συστήματος. Επιλέγοντας λίγους μήνες μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν φιλελεύθερο κεντρώο πολιτικό για Πρόεδρο, και η βάση του κόμματος έκανε ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα προς το κέντρο.

Εν τέλει, με την επιθετικότητα της η κυβέρνηση και το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν ενίσχυσαν την αριστερά αλλά γελοιοποίησαν την αριστερά και απενοχοποιήσαν την ψήφο προς την κεντροδεξιά. Χάρη στον διχαστικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, και εγώ όπως τόσοι ακόμα κεντρώοι και όχι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Ν.Δ., νιώθουμε σήμερα απενοχοποιημένοι να στηρίξουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μίσος ταξικό, διχαστικό. Ποτέ ξανά. Credit: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Θα κυβερνήσει με γενναιότητα ο νέος πρωθυπουργός ή θα παγιδευτεί στην τήρηση ισορροπιών; Ελπίζω να να το κάνει για το καλό της χώρας αλλά κρατάω και μικρό καλάθι.

Χάρη στη λούμπεν διακυβέρνηση των Συριζανέλ και τα εμφυλιοπολεμικά σκιάχτρα που κραδαίνει μέχρι τέλους η «πρώτη φορά αριστερά» λοιπόν, θα ψηφίσω για πρώτη φορά δεξιά. Είναι οπωσδήποτε ένα κατόρθωμα της απερχόμενης κυβέρνησης, που εκτιμώ ότι θα διευρύνει εντυπωσιακά τη διαφορά. Και καλώς θα το κάνει εδώ που τα λέμε, για να υπάρξει μια σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση και να έχει τη δυνατότητα ο Μητσοτάκης (χωρίς καμία δικαιολογία) να προχωρήσει σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Θα το πράξει με γενναιότητα ο νέος πρωθυπουργός ή θα παγιδευτεί στην τήρηση ισορροπιών; Ελπίζω να το κάνει για το καλό της χώρας αλλά κρατάω και μικρό καλάθι. Όπως δεν βλέπω τους Συριζαίους σαν κόκκινους φασίστες που θέλουν να μας κάνουν Βενεζουέλα, έτσι δεν θεωρώ τους νεοδημοκράτες πεφωτισμένους εκσυγχρονιστές που θα μεταμορφώσουν την Ελλάδα ως δια μαγείας σε ηλιόλουστη Ελβετία.

Γι αυτό, από Δευτέρα θα είμαι ξανά απέναντι σε ό,τι αρνητικό κάνει η νέα κυβέρνηση (όπως ήμουν απέναντι στα όσα απαράδεκτα έβλεπα επί Καραμανλή ή Σαμαρά). Όχι για να παίρνω likes ή θυμωμένες φατσούλες στο Facebook αλλά διότι είμαι ένας σκεπτόμενος Έλληνας πολίτης χωρίς παρωπίδες, και όχι κομματόσκυλο κανενός.

 

Διαβάστε ακόμα: Η ύβρις του Αλέξη Τσίπρα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top