Εν τάχει συστήνομαι. H ζωή, η τύχη, το θράσος, το θάρρος και το γνωμικό «πρόσεχε τι εύχεσαι, γιατί μπορεί να γίνει πραγματικότητα» μας έφεραν πριν από ενάμισι χρόνο στην καταπράσινη Ελβετία για δουλειά.
Και επειδή η ζωή όσων φύγαμε είτε για πολύ είτε για λίγο (πότε δεν ξέρεις για πόσο) είναι τόσο εύκολη και τόσο δύσκολη όσο δεν μπορείς να φανταστείς αν δεν το ζεις, όπως λέει και το γνωστό πράσινο σύνθημα, το σίγουρο είναι ότι μάλλον πουθενά στον πλανήτη Γη η ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Ειδικά στην εποχή μας.
Το «έφυγες-γλίτωσες» είναι η μία όψη ενός ακριβού νομίσματος. Η άλλη όψη περιλαμβάνει πολύ άγχος, πολύ κόπο, συνεχή προσπάθεια και γερό στομάχι. Γιατί, όσο παραδεισένιο ακούγεται να δουλεύεις στην Ελβετία και να κάνεις τις Παρασκευές «work from home», άλλο τόσο δύσκολο είναι να επιβιώνεις και να τα καταφέρνεις σε μια αγορά που θέλει να δουλεύει σχεδόν όλος ο πλανήτης και σε μία εταιρεία που τα ετήσια καθαρά κέρδη της είναι όσα τα ισοδύναμα τριών αριστεροδεξιών μνημονίων.
Και αφού ξεπεράσεις το σοκ του «έφυγα», τότε ξεκινάει ένα συναρπαστικό ταξίδι. Και είναι συναρπαστικό και όχι θαυμάσιο όπως ξεκίνησα να γράφω από κεκτημένη ταχύτητα. Κάθε γωνιά του ταξιδιού περιλαμβάνει κάτι διαφορετικό. Πολλά διαφορετικά στοιχεία μαζεμένα που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό το ότι είναι εντελώς νέα και ξένα για σένα. Εκεί έγκειται για μένα το συναρπαστικόν του πράγματος. Στο ότι ξεκινάς κάτι εντελώς νέο με πολλά «πώς», «γιατί», «επειδή» και «διότι». Και όταν τα αντιμετωπίζεις γεμίζεις άγχος, ενώ όταν αυτά γίνουν παρελθόν γεμίζεις αυτοπεποίθηση.
Γι’ αυτό το συναρπαστικό του πράγματος θα προσπαθήσω να σας γράψω μέσα από την ευκαιρία που μου δίνει το Αndro.
Θα προσπαθήσουμε να δούμε πώς λειτουργεί μια χώρα που με αυτά που ακούμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια την έχουμε συνδέσει με μαύρο χρήμα και τραπεζίτες, αλλά την ίδια στιγμή εκείνη ολοκληρώνει μετά από 20 χρόνια εργασιών το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό τούνελ στη Ευρώπη μήκους 57 χλμ. Θα προσπαθήσουμε να δούμε τα καλά, τα κακά, τα στραβά, τα αξιοπρόσεκτα και τα περίεργα μιας χώρας που οργανώνει αρκετά δημοψηφίσματα κάθε χρόνο, δίνοντας στους πολίτες της τη δυνατότητα να αποφασίζουν σε ποια χώρα θέλουν να ζουν.
Ναι, αλλά ο ήλιος;
Διαβάστε ακόμα: Ζώντας στη Σουηδία κατάλαβα τι σημαίνει «Είμαι Πολίτης» – Γράφει ο Τάσος Παγκάκης